A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul a HírTV miatt

Az ellenzéki párt azt is szeretné elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is foglaljon állást a történtek miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Párbeszéd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához fordul és vizsgálatot kezdeményez a HírTV február 8-i, a kitörés napjáról készített adásának kiegyensúlyozottságáról.

A Párbeszéd az Országos Sajtószolgálaton keresztül jelezte kedden: amíg a KESMA tévéje nem kér bocsánatot a párt szerint „egyoldalú, a náci terror áldozatait sértő riportja miatt”, a Párbeszéd politikusai nem válaszolnak a tévétársaság megkereséseire, egyetértve Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármesterrel, aki előzőleg bojkottot hirdetett a történtek miatt.

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek nyilatkoznia kell arról, hogy

„a február 8-i, a kitörés napjára szervezett neonáci megemlékezés kapcsán miként fordulhatott elő: az állami hirdetésekkel teletömött, nyílt kormánypropagandát sugárzó Hír TV végtelenül egyoldalúan, az uszító szólamokat felerősítve számolt be az eseményekről, s már-már negatív színben tüntette fel az antifasisztákat”.

A Párbeszéd szerint a Hír TV beszámolója sérti a náci terror áldozatainak emlékét, valamint sérti a médiatörvényt is. A médiatörvény ugyanis egyértelműen kimondja: minden közérdeklődésre számot tartó eseményről az összes fél álláspontját semlegesen bemutatva kell tájékoztatni, márpedig a Párbeszéd szerint a Hír TV tudósításában ez nem valósult meg, „a végeredmény pedig szörnyű időket idézett fel mindannyiunkban”.

A párt közleménye ezután azzal folytatódik, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy foglaljon állást a történtekről, szerinte ugyanis  a miniszterelnöknek kötelessége a szélsőséges eseményekre megnyugtató válaszokat adni.

A Hír TV-ben „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel került adásba egy riport, ami miatt előzőleg Karácsony Gergely bojkottot hirdetett.

Borító: A HírTV székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!