A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul a HírTV miatt

Az ellenzéki párt azt is szeretné elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is foglaljon állást a történtek miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Párbeszéd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához fordul és vizsgálatot kezdeményez a HírTV február 8-i, a kitörés napjáról készített adásának kiegyensúlyozottságáról.

A Párbeszéd az Országos Sajtószolgálaton keresztül jelezte kedden: amíg a KESMA tévéje nem kér bocsánatot a párt szerint „egyoldalú, a náci terror áldozatait sértő riportja miatt”, a Párbeszéd politikusai nem válaszolnak a tévétársaság megkereséseire, egyetértve Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármesterrel, aki előzőleg bojkottot hirdetett a történtek miatt.

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek nyilatkoznia kell arról, hogy

„a február 8-i, a kitörés napjára szervezett neonáci megemlékezés kapcsán miként fordulhatott elő: az állami hirdetésekkel teletömött, nyílt kormánypropagandát sugárzó Hír TV végtelenül egyoldalúan, az uszító szólamokat felerősítve számolt be az eseményekről, s már-már negatív színben tüntette fel az antifasisztákat”.

A Párbeszéd szerint a Hír TV beszámolója sérti a náci terror áldozatainak emlékét, valamint sérti a médiatörvényt is. A médiatörvény ugyanis egyértelműen kimondja: minden közérdeklődésre számot tartó eseményről az összes fél álláspontját semlegesen bemutatva kell tájékoztatni, márpedig a Párbeszéd szerint a Hír TV tudósításában ez nem valósult meg, „a végeredmény pedig szörnyű időket idézett fel mindannyiunkban”.

A párt közleménye ezután azzal folytatódik, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy foglaljon állást a történtekről, szerinte ugyanis  a miniszterelnöknek kötelessége a szélsőséges eseményekre megnyugtató válaszokat adni.

A Hír TV-ben „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel került adásba egy riport, ami miatt előzőleg Karácsony Gergely bojkottot hirdetett.

Borító: A HírTV székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Álarcos énekes című showja

Hiába győzött az RTL Klub Álarcos énekese, a TV2 lett a vasárnap este nyertese

Az RTL Klub álarcos showja nézettebb volt ugyan, mint a TV2-n újként bemutatkozó, hasonló jellegű Nicsak, ki vagyok? A rejtélyek színpada, de az RTL Klub mégsem tudta megnyerni az egész estés nézettségi versenyt, mert bejött a TV2 stratégiája, hogy az ő showja jóval hosszabb. Az RTL a heti főműsoridős csatornaátlagot tekintve is alulmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.