Arató András, a Klubrádió Zrt. elnök-vezérigazgatójaként az ATV Egyenes beszéd című műsorában 2016-ban, Kálmán Olga vendégeként. Fotó: YouTube

Új vezérigazgató a Klubrádió élén

Arató András helyét Stock Richárd vette át. Gőzerővel dolgoznak az új weboldal elkészítésén is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Vezérigazgatót váltott tavaly december 6-án a Klubrádió Zrt., de az eddig elnök-vezérigazgatói posztot betöltő, Arató András sem ment messzire. Arató András utódja Stock Richárd lett, derül ki a cégközlöny idén január 5-i számából, valamint a Népszavában a napokban megjelent interjúból.

Arató András is marad a cégnél, de immáron csak mint az igazgatóság elnökeként, derül ki a lapból. Arató az interjúban felidézte, hogy Stock Richárddal, az újonnan kinevezett vezérigazgatóval több mint húsz éve dolgoznak együtt, őt kitűnő kollégának nevezi, aki a Klubrádió elkötelezett híve, és akit a rádiós közönségük is jól ismerhet, mivel a Médiatanács elleni perekben sokszor ő nyilatkozott a vállalat részéről.

Stock Richárd, a Klubrádió új vezérigazgatója korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként. Fotó: YouTube
Stock Richárd, a Klubrádió új vezérigazgatója korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként. Fotó: YouTube

Arató hozzátette, a rádió életét a változások nem érintik.

A rádió életében nem lesz semmi változás, nekem talán egy kicsit kevesebb napi üggyel kell majd foglalkoznom.

A Brit Media nem növeli tovább részét

A riporter ezután rákérdezett, hogy mi van a cégbe 2015-ben befektető Brit Média Kft.-vel, amely befektetései révén 14,4 százalékos részesedést szerzett. Arató arra a kérdésre, hogy nem is lesz nagyobb hányaduk, azt mondta, ez akkor történhetne, ha ismét a négy évvel ezelőtti gazdasági helyzet alakulna ki, de ennek a támogatási kedv folyamatos növekedésének köszönhetően kicsi a valószínűsége.

A kártérítési perünk egy részét megnyertük 2016-ban, tehát nem jutottunk vissza arra a végtelen lepusztult állapotra, mint a Brit Média befektetése előtti időszakban. A frekvenciáért folytatott megnyert perekben a bíróságok megállapították, hogy a Médiatanács sorozatosan törvényt sértett. Ebből kárunk keletkezett, aminek a megtérítéséért indítottunk jogi eljárást 2014 őszén. A két kisebb tételt megnyertük – a jogellenesen beszedett frekvencia díjak szedéséért és a személyiségi jogainkat ért sérelemért -, az elmaradt bevételeinkre vonatkozó eljárás most is folyamatban van. 2019 végére jogerős ítélet lehet. Közben pedig – ahogy említettem – nő a támogatók adakozási kedve. A legutóbbi, őszi gyűjtésnél az összeg például meghaladta a 70 millió forintot. A folyamatos, havi rendszerességű adományok is kitesznek évi 50 – 60 millió forintot. Ezúton is köszönet érte és bízunk abban, hogy a támogatói kedv a következő években sem fog visszaesni.

Arató hozzátette, hogy a donációknak köszönhetően a tavaszi – márciusi – gyűjtési időszakig fedezni tudják a kiadásokat. Az ősz egyébként mindig jobb, mert ilyenkor folyik be az 1 százalékos támogatás a személyi jövedelemadóból, ebből egyébként 30 millió forintos nagyságrend folyt be legutóbb. Ennek is köszönhetően tudtak új adáslebonyolító szoftvert és egy új keverőpultot vásárolni, ami megkönnyíti a szerkesztőség munkáját és nagyobb üzembiztonsággal dolgozhatnak.

Újra nekifutnak a webnek

Arató azt is megígérte, hogy februárra megújul a Klubrádió weboldala, amiről önkritikusan megjegyzi, hogy nyolc éve egyszer már próbálkoztak azzal, hogy új honlapot csináljanak. Arató azt is mondta, hogy a Klubrádió hét éves médiaszolgáltatása 2021-ben jár le, és remélik, hogy további öt évvel meghosszabbítja majd ezt a Médiatanács, mivel a rádióban kínosan ügyelnek arra, hogy semmilyen jogsértést ne kövessenek el, ami a hosszabbítás megtagadásának lehetne alapja.

Az interjúból kiderül ugyanakkor az is, hogy a rádió kereskedelmi (reklám) bevétele egészen alacsony a hallgatottságához képest, 2014 óta teljesen elvált a hallgatottsága a reklámbevételétől, aminek az az oka, hogy nem egyszer előfordult, hogy például egy kulturális intézmény, amelyik tudja, a célközönségét a Klubrádió hallgatói között találná meg, végül miniszteriális tilalom miatt nem szerződhetett.

A vidéki frekvenciák elvesztése nem rengette meg őket

A beszélgetés végén a riporter megjegyzi, hogy bizonyára érzékenyen érintette a rádiót, amikor vidéki frekvenciáit elvesztette, így analóg vételkörzete Budapestre és környékére korlátozódott. Arató erre azt mondja, az internet segítségével az egész világon hallhatóak a műsoraik, de tény, hogy nem vagyunk egy országos offline rádió, viszont szerinte a vidéki frekvenciáik elvesztése után sem csökkent, hanem nőtt a hallgatóik száma. A napi hallgatószám Arató elmondása szerint 180-200 ezer ember, amiből arra lehet következtetni, hogy mintegy fél millió ember legalább heti rendszerességgel hallgat Klubrádiót. Szerinte ez nem kis számít, ami meglátszik a gyűjtésen is. Ezúttal például hatezer ember adakozott, ráadásul vannak, akik havi gyakorisággal utalnak a Szabad Sávért Alapítványnak, a Hadd szóljon Egyesület a Klubrádióért tagjai pedig tagdíjat fizetnek. Ezekből is összejön havonta mintegy 2-4 milliós folyamatos bevétel. Így ez összesen 150-200 milliót jelent évente.

Állami rádió helyett egy magánvállalkozás látja el a közszolgálati feladatokat

Arató az interjúban azt is mondja, hogy ezerinte nem normális demokrácia, ahol egy magánrádiónak kell pótolnia a BBC és a ZDF közszolgálati szolgáltatásait, mivel az állami közrádió ennek egyáltalán nem tesz eleget. Arató felidézte, hogy a Klubrádió azután jött létre 2001-ben, hogy a Magyar Rádió elnöke lett Kondor Katalin, ami Arató szerint a közszolgálat végének egyik szimbolikus lépése volt. Arról is beszélt, hogy az állam szervezetei (elsősorban a Médiatanács) 2010-től adminisztratív eszközökkel igyekeztek mindent megtenni, hogy a Klubrádió elveszítse műsorszolgáltatási jogosultságát, de valószínűleg számukra is meglepő volt az az ellenállás, amibe ütköztek, a Klubrádió megküzdött a jogaiért a bírósági eljárások hosszú sorozatában, a támogató közönség pedig több tízezres tüntetéseken fejezte ki ragaszkodását a jogállamiság és a média szabadsága mellett. Arató úgy látja, a nemzetközi felzúdulás erősebb volt akkor, mint mostanában, például a Népszabadsággal, vagy a CEU-val összefüggésben.

Azt is mondta, hogy a Klubrádió helyzete egészen unikálissá vált, hiszen őket nem tartja el egyetlen nagyon vagyonos ember sem, ezzel szemben a hallgatók számottevő része pénzt áldoz a rádió megmaradásáért.

Arató András, a Klubrádió Zrt. elnök-vezérigazgatójaként az ATV Egyenes beszéd című műsorában 2016-ban, Kálmán Olga vendégeként. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.