fbpx
Dukai Regina

Milliós GVH-bírság Dukai Regina cégének és a Red Lemon Mediának

A Red Lemon Media vezetője azt nyilatkozta, nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal döntésével, hiszen a hatóság olyan elemeket kért számon, amelyről jogszabály külön nem rendelkezik. Ráadásul minden poszt mellett feltüntették a #reklám megjelölést.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken sajtóközleményben jelentette be, hogy megbírságolta a Dukai Regina influenszer tulajdonában álló With Love Kft.-t, és a vele szerződő, influenszereket közvetítő médiaügynökséget, a Red Lemon Media Group Kft.-t, mert a hatóság szerint

az „érintettek hiányosan teljesítették a közösségi médiában történt megjelenésekkel kapcsolatos, korábban vállalt kötelezettségeiket”.

A GVH korábban három, kiemelkedő számú követővel rendelkező véleményvezér kommunikációs tevékenységének vizsgálatára indított eljárást. Mindhárom eljárás kötelezettségvállalással zárult, azzal a céllal, hogy az érintett piac szereplői iránymutatást kapjanak a közösségi médiában történő reklámozással összefüggő versenyjogi megfelelésről és a kapcsolódó versenyhatósági elvárásokról. Utóbbiak lényege, hogy egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően kell a fogyasztók tudomására hozni, ha egy posztot egy véleményvezér ellenszolgáltatásért (pénzért, próbatermékért, egyéb kedvezményért stb.) tesz közzé.

Lényeges, hogy a reklám megjelölésének elmaradásáért felelősséggel tartozik mind a poszt közzétevője, mind az érintett termék értékesítője, így mindkét oldal érdekelt a jogszerű kommunikációban.

Dukaiék feltüntették a #reklám kifejezést, de nem tették közzé a GVH útmutatóját

A GVH most zárult utóvizsgálata megállapította, hogy Dukai Regina az elvárásoknak megfelelően tüntette fel a #reklám jelölést közösségi oldalainak minden fizetett posztjánál. A szintén vállalt tájékoztató posztok ugyanakkor nem az előírt módon jelentek meg, mert elmaradt a GVH útmutatójának feltüntetése, valamint a heti rendszerességű közzététel. A véleményvezér emellett nem módosította a vállaltaknak megfelelően a Red Lemon Mediával kötött együttműködési megállapodását, valamint nem igazolta teljes körűen kötelezettségvállalásának teljesítését sem.

A vizsgálat eredménye alapján a Red Lemon Media Group nem módosította szerződéseit és együttműködési megállapodásait a vállalt és így előírt módon, nem hívta fel maradéktalanul ügyfelei figyelmét a jogszabályi előírásokra, és nem igazolta kötelezettségvállalásának teljes körű teljesítését.

Dukai Regina cége 1 milliós, partnere 3 milliós bírságot kapott

A Dukai Regina nevével fémjelzett With Love Szolgáltató Kft.-vel szemben a hatóság 1 millió forint bírságot szabott ki, mivel a GVH szerint a mulasztása kisebb hiányosságokból fakadt.

A Red Lemon Media esetében a GVH egyebek mellett azt vette figyelembe, hogy jelentős forgalmú, több hirdetővel és influenszerrel szerződésben álló piaci szereplő, amely kötelezettségeit ugyan nagyobb részt teljesítette – így a piaci gyakorlatra vitathatatlanul kedvező hatást gyakorolt –, ám ezt az előírthoz képest minden alkalommal hiányosan tette. A cégnek így 3 millió forint bírságot kell megfizetnie.

Nagy Péter, a Red Lemon Media ügyvezetője nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe a pénteken délután megjelent GVH határozat kapcsán a Media1 érdeklődésére. Ebben azt írta, hogy az influenszermarketing-tevékenység kapcsán közösségi média-megjelenésekkel kapcsolatos elmarasztaló határozatát tudomásul veszik, a rájuk kiszabott bírságot megfizetik.

„A tények tükrében azonban mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy mind üzleti működésünkben, mind partneri viszonyainkban, ahogy ezt a hatósági végzés is rögzíti, követtük az előírt szabályokat. Olyan elemeknek nem tettünk teljes mértékben eleget, amelyről jogszabály külön ugyan nem rendelkezik, a hatóság mégis úgy ítélte meg, hogy elvárható lett volna. Mindezen hiányosságok – ha így kell neveznünk őket –, a hatósági megállapításban részletezettek, így erről bővebben onnan tájékozódhatnak az érdeklődők. A jövőben, ahogy eddig is, a jogszerű, átlátható működés mentén folytatjuk tevékenységünket, és edukatív szerepünk fontosságát még inkább szem előtt tartva működünk együtt a piac érintett szereplőivel.”

Korábban Rubint Réka fitneszedző cége is bírságot kapott hasonló okok, nem megfelelő influenszerkedés miatt. A GVH egyébként idén áprilisban jelezte, hogy bekeményít azokkal szemben, akik nem tüntetik fel, hogy a közzétett tartalomért ellenszolgáltatást kapnak.

A GVH útmutatója a megfelelő influenszermarketing tevékenység kapcsán ITT található.

Borító: Dukai Regina, a megbírságolt véleményvezér. Fotó: Borzi Vivien / Red Lemon Media

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások