Civil Rádió

Tiltakozik a Civil Rádió ellehetetlenítése miatt a DK

Az orbáni diktatúra újabb hitvány lépésének, a sajtószabadság elleni újabb támadásnak nevezte pénteken a Demokratikus Koalíció, hogy a Médiatanács nem hosszabbítja meg a budapesti Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A Médiatanács egyébként a székesfehérvári Vörösmarty Rádió esetében is így döntött.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményt adott ki pénteken a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti Civil Rádió kapcsán az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül. A közleményt aláíró Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő a közleményben úgy fogalmazott, hogy „a Civil Rádió bezárása újabb támadás a sajtószabadság ellen”.

A DK szerint „a kampányviharban az orbáni diktatúra újabb hitvány lépésre szánta el magát. Elveszik a Civil Rádió frekvenciáját, és ezzel egyszerre rombolják tovább a sajtószabadság még megmaradt pozícióit, és zárják el az amúgy is ellenőrzött nyilvánosságtól is a még megmaradt civil szervezeteket. A DK tiltakozik a gyalázatos lépés ellen. Továbbra is kiállunk a civil, közhasznú szervezetek mellett, kiemelten fontosnak tartva tevékenységüket.”

A DK egyébként nem először konfrontálódik a Médiatanáccsal. Idén nyáron a DK nevében ugyancsak Gréczy-képviselő kijelentette, Kim Dzsong Un emlékérmet adna Karas Monikának, az NMHH Médiatanács elnökének.

Két rádió is nagy bajban

Ahogy arról csütörtökön már beszámoltunk, a Civil Rádió és a Vörösmarty Rádió hatósági szerződései hét év után hamarosan lejárnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága Médiatanácsa pedig nem hajlandó meghosszabbítani ezeket, arra hivatkozva, hogy az érintett médiumok korábban jogsértéseket követtek el, márpedig a médiatörvény nem teszi lehetővé megismételt jogsértések esetében a hosszabbítást. A Médiatanács egyébként épp egy héttel a hosszabbítást elutasító döntés előtt bírságolta meg 100 ezer forintra a Civil Rádiót, amiért a médium a Médiatanács állítása szerint egy júniusi adáshéten a szerződésében meghatározott vállalásaihoz képest a rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, hírt, közszolgálati és nemzetiségi műsort és több ismétlést tett közzé.

A Médiatanács ezen a héten született, a médiumok hosszabbítást kérő elutasító döntései miatt az említett rádiók kénytelenek lesznek beszüntetni sugárzásukat az FM-en, vagyis komoly bajba kerülhetnek hamarosan. Beszámoltunk arról is, hogy az érintett médiumok vizsgálják a jogorvoslat lehetőségét.

Hidegzuhany, blog

Tóth Mónika rádiós műsorvezető, a Civil Rádió szerkesztőbizottságának tagja a Media1-nek csütörtök délután elmondta: 74nap.blogspot.com címmel máris blogot indítottak, ahol a döntéssel kapcsolatos véleményükről és terveikről számolnak be, de megírják azt is, milyen elképesztő körülmények között értesültek a döntésről.

Megírtuk azt is, hogy a Civil Rádiót azért is hidegzuhanyként érte a döntés, mert nemrég a Médiatanács még rezsitámogatást ítélt meg a közösségi rádiónak, ezért úgy gondolták, hogy a Médiatanács csak nem ítél meg támogatást egy olyan rádiónak, amit épp be akar záratni.

A DK pénteki közleménye a másik bajba kerülő rádió, a fehérvári Vörösmarty Rádió ügyére egyébként nem tért ki külön, de vélhetően csak azért, mert a sajtótermékek egy részében csak a Civil Rádió ellehetetlenülését említették meg.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!