fbpx
Rózsa Péter a Hír TV Egyenesen című műsorának vendégeként 2018 májusában

Ezek a 168 Óra leendő főszerkesztőjének tervei

Rózsa Péter a Media1-nek számolt be elsőként nyilvánosan a terveiről. Szólt arról is, marad-e rendszerkritikus a 168 Óra. Szavai alapján kiderült: a leköszönő Tóth Ákos főszerkesztő mellett ugyancsak távozó főszerkesztő-helyettesek utódjainak megtalálása még hátra van.

Mint arról a Media1 elsőként beszámolt kedden délben, új főszerkesztő veszi át a 168 Óra hetilap irányítását október elsejétől. Távozik ugyanis Tóth Ákos, a lapot az alapító Mester Ákos 2016 tavaszi nyugdíjba vonulása óta irányító főszerkesztő. Tóth két helyettese, Krajczár Gyula és Lakner Zoltán is a Brit Media Kft. érdekeltségében lévő Telegráf Kft.-től való távozás mellett döntött. Ezt hivatalosan egy mai értekezleten jelentették be a munkatársaknak.

A 168 Óra irányítását Rózsa Péter újságíró, a Klubrádió több műsorának műsorvezetője, a rádió főszerkesztő-helyettese veszi át.

Megírtuk azt is: Rózsa Péter főszerkesztő-helyettesi utódját máris keresi a Klubrádió, ugyanakkor Rózsa Péter bizonyos klubrádiós műsorait megtartja.

Tóth Ákosnak feloldhatatlan konfliktusa volt a hetilap tulajdonosával

A Media1 nem sokkal a leköszönő főszerkesztő facebookos búcsúposztjának megjelenése után telefonon utolérte Tóth Ákost, de a távozó vezető azt mondta, a közzétett búcsúbeszédében már mindent leírt.

Ezért nem kívánta részletezni, milyen, a tulajdonosokkal kialakult feloldhatatlannak bizonyuló nézeteltérés vezetett a szakításhoz. Így azt sem tudtuk megkérdezni tőle, igazak-e azok az információk, amiről az Index is írt, és amiről hallomásból mi is értesültünk, mely szerint a kiadó – állítólag – több hónapnyi fizetési késedelemben volt a munkatársak felé.

Rózsa Péter szorosabbra fűzné az együttműködést a Klubrádióval

Utolértük Rózsa Pétert is, hogy saját terveiről és a 168 Óra élén történő változásról érdeklődjünk.

Arról, hogy mi vezethetett a 168 Óra élén a változáshoz, a leendő főszerkesztő azt mondta, erről alapvetően a kiadót és Tóth Ákost kellene kérdezni, de azt is hozzátette, tudomása szerint a konfliktus nem anyagi természetű volt, talán inkább abból adódhatott, hogy szerették volna a felek szorosabbra fűzni a hetilap és a Klubrádió közötti együttműködést, de ez nem annyira jól haladt eddig, így egyfajta elégedetlenség alakult ki.

Rózsa Péter hozzátette: Tóth Ákosék színvonalas lapot készítettek, kikerülhetetlen, fontos lap volt a 168 Óra az elmúlt években.

„Bármi is vezetett a szakításhoz, én azt vállaltam, hogy az Ákosék által alapvetően jól megkonstruált újságot vigyük tovább, miközben az online felületeink, a 168ora.hu és a Klubrádió szorosabb együttműködésbe kezd, ahogyan a hetilap is jobban kooperál majd a Klubrádióval. Szűk a magyar piac, ezért érdemes közösködni és összefogni az erőforrásokat” – mondta Rózsa Péter a Media1-nek.

A főszerkesztő szerint a 168 Óra története három szakaszra bontható: az első a hőskorszak Mester Ákos és Bölcs István vezetésével, majd ezt követte Tóth Ákosék fiatalos csapata, akik Mester Ákos korszakához képest markánsan eltérőt, de nagyon színvonalasat készítettek, és most ebből kell továbblépni, amikor a hetilap szorosabbra fűzi kapcsolatát a rádióval.

Nem elég a jó tartalom, el is kell tudni adni

A 168 Óra hetilap példányszáma meglehetősen alacsony manapság (lásd erről itt), ezért megkérdeztük azt is: megfogalmazódott-e az októbertől hatályos főszerkesztői kinevezésekor ezzel kapcsolatos konkrét elvárás a tulajdonos részéről. Rózsa Péter erre azt mondta, a magyar médiapiaci helyzetből fakadóan nehéz lenne konkrét számot megfogalmazni, de az teljesíthető elvárás, hogy stabilizálják a példányszámokat, előzzék meg a csökkenést.

„A saját elképzelésem az, hogy jussunk el az eladások növeléséig is” – fűzte hozzá.

Rózsa Péter szerint a növekedés szempontjából fontos, hogy hiába vannak minőségi, jó cikkek a lapban, mert jól el is kell tudni adni azokat.

„A megváltozó médiafogyasztási szokások miatt erősíteni kell marketingben és online is. Jól ki kell tudni használni a különböző meglévő platformokat, sőt szeretnék akár új platformokat is.”

A leendő főszerkesztő azt állítja, nem számított Lakner Zoltán távozására

Rózsa Péter arra, hogy kik lesznek a helyettesei, miután ma Krajczár Gyula és Lakner Zoltán is felmondott a 168 Óra kiadójánál, azt mondta: egyelőre szeretné nyitva hagyni a kérdést, mivel ő maga is csak október elsejétől kezd, addig pedig Tóth Ákosék csinálják tovább a lapot változatlanul.

A leendő főszerkesztő azt is mondta, nem számított rá, hogy Tóth Ákos helyettesei távoznának, ezért eddig nem gondolkodott neveken. (A Media1 úgy tudja, magának a főszerkesztőnek, Tóth Ákos távozása már napokkal korábban kiszivárgott egyesekhez.)

Rózsa Péter azt is nyilatkozta, Tóth Ákossal beszélgetve felvetődött, hogy a 168 Óra ezután is közli a távozó főszerkesztő cikkeit, azaz szerzőként továbbra is számítanának a munkájára. (Frissítés: úgy tudjuk azonban, megállapodás nem született erről, Tóth Ákos tartja magát a búcsúbeszédében foglaltakhoz, vagyis hogy távozik a szerkesztőségből, és megszakítja kapcsolatát a 168 Órával.)

Ugyanerről Laknerrel és Krajczárral még nem tudott beszélni sem a leendő főszerkesztő, mivel nem volt rá alkalom a felmondás óta.

„Zoli váratlanul adta be a felmondását, ez számomra is új helyzet. Amikor majd elkezdünk összecsiszolódni októberben a szerkesztőséggel, akkor elkezdjük megtalálni a helyetteseket, az is lehet, hogy házon belülről. Ez még a jövő zenéje” – mondta Rózsa Péter.

Elemezte a korábbi évfolyamokat

A főszerkesztő-várományos azt is mondta, az elmúlt időszakban elemezte a 168 Óra megjelent évfolyamait, így már elkezdett gondolkodni a lapszerkezet lehetséges átalakításán is, vannak is tartalomfejlesztésre vonatkozó elképzelései, de ezeket a szerkesztőséggel közösen szeretné részletesebben kidolgozni, illetve legelőször is kikérni a véleményüket, építve a munkatársak tapasztalataira, és csak ezután osztaná meg azokat a publikummal.

„Kicsit bővített tartalmat szeretnék, mint amit eddig a lap kínált, de folyamatosan szondázni kell, mire hogyan reagál a közönség. Úgy gondolom, a 168 Óra egy nagyon jó újság, de a minőség önmagában nem elég, ehhez rá kell valamit még tenni. ”

Marad-e rendszerkritikus a 168 Óra?

Bár Ceglédi Zoltán publicista az ügyben korábban azt írta a Facebookra, szerinte a változások a Fidesznek kedveznek, ezért számára megszűnt a hetilap, Rózsa Péter a Media1 kérdésére azt mondta: „marad rendszerkritikus, liberális lap a 168 Óra”. Ehhez adottak a tehetséges munkatársak is, akik jó hírnévvel rendelkeznek, tette hozzá a leendő főszerkesztő.

Ami a klubrádiós együttműködést illeti, Rózsa Péter azt mondta, egy Szénási Sándor műsorból már készült korábban szerkesztett változat az újságba, de az együttműködés ennél azért többről is szólhatna. Ebben Rózsa Péter élvezi Arató András, a Klubrádió tulajdonosának támogatását is.

Kiszáll a Reggeli és az Esti Gyorsból

Rózsa Péter a Media1 érdeklődésére megerősítette, hogy a főszerkesztő-helyettesi feladatait a Klubrádióban leadja, de azt is mondta: kiszáll a Reggeli Gyors című műsorból, valamint az Esti Gyorsnál betöltött vezetői szerepétől is megválik.

Az újságíró számára három műsora, az építészeti témájú Utcafront, továbbá a Filmklubrádió és csütörtökönként a nyáron indított új zsidó vitaműsor, a Csak semmi majré marad meg. Ezenkívül helyettesítőként, beugróként is szívesen besegít alkalmanként a Klubrádióban, ha úgy hozza az élet. A két cég között ugyanis úgyis szorosabb lesz a kapcsolat, mint eddig volt.

Szomorú volt a távozást bejelentő értekezlet

Rózsa Péter arra, milyen volt a 168 Órában a mai, keddi értekezlet, ahol bejelentették a változásokat, elárulta: a hangulat szomorkás volt, mivel különösen Lakner Zoltán távozására nem számítottak a kollégák, akik előzetesen csak a főszerkesztőről hallottak ilyen mendemondákat. „Úgy látom, ez a fejlemény sokakat elkeserített, hisz Zoli egy jó tollú és kiváló elemző, ezért nagyon fog hiányozni nekünk.”

A leendő főszerkesztő hozzátette: 1979 óta dolgozik a médiában, rengeteg átalakítást és újrakezdést élt már meg, ezért ismeri ennek lélektanát, „de ahogy elkezdünk együtt dolgozni és látszódnak a célok, az lesz az igazán lényeges.”

Rózsa Péter arra, hogy miért dönthetett Lakner is a távozás mellett, azt mondta, nem ismeri az indokait.

A leendő főszerkesztő arra, hogy nem tart-e attól, hogy anyagi gondokkal szembesül majd a kiadónál, azt mondta, reméli nem így lesz.

Végül érdeklődtünk arról is, hogyhogy a rádiózás után most a nyomtatott lappiacra evez át. Erre azt válaszolta, a print médiában kezdett 1979-ben, majd az 1990-es években, illetve később is volt már egy hetilapnak főszerkesztője. Szerinte nem érdemes túlmisztifikálni, hogy valaki rádióban vagy nyomtatott sajtóban dolgozik-e, mert alapvetően ez csak technológiai különbség, de a lényeg mindig ugyanaz: az újságírás, a tartalom.

Frissítés – Itt a 168 Óra kiadójának közleménye is

Kedden az esti órákban Martini Tamás, a 168 Órát kiadó Telegráf Kiadó Kft. lapigazgatója a 168ora.hu honlapon közleményt tett közzé, melyben az áll, annak érdekében nevezik ki Rózsa Pétert októbertől, hogy „a rádió és az újság az eddigiektől eltérően ne elkülönülve, hanem végre egymást támogatva működhessen tovább.”

A közlemény szerint Tóth Ákoshoz hasonlóan Lakner Zoltán főszerkesztő-helyettes is októbertől távozik. Érdekes viszont, hogy Krajczár Gyula távozására a közlemény egyébként nem tér ki.

Borító: Rózsa Péter újságíró a HírTV-ben, Kálmán Olga vendégeként az Egyenesen című műsorban 2018 tavaszán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások