fbpx
Till Attila / Tilla és Majka meztelenkedése a Bezár a bazár jelenetében

A TV2 bírságot kapott Tilla és Majka 67 alkalommal leadott meztelenkedéséért

A Bezár a bazár című műsor kapcsán kirótt 2 millió forint körüli bírság mellett a Médiatanács csekély bírságot rótt ki a KESMA életmód csatornájára, a Life TV-re, és néhány városban meghosszabbította a Rádió 1 partnereinek médiaszolgáltatási jogosultságát.

2 millió 345 ezer forint bírságot rótt ki az NMHH Médiatanács e heti ülésén a TV2 Média Csoportra, amiért a Bezár a bazár! című műsorának előzeteseit márciusban és áprilisban, összesen 67 alkalommal nem megfelelő időpontban sugározta. Az NMHH szerint az előzetes műsorajánló megkérdőjelezhető magatartásmintát közvetített azzal, hogy a kvízműsort a műsorvezetők meztelen futásával próbálta népszerűsíteni.

A grémium szerint a műsorelőzetes humoros jellege sem ellensúlyozta a nem a védendő korosztály érettségi szintjén ábrázolt meztelenséget.

A Bezár a Bazár műsor-előzeteseiben Tilla és Majka meztelenül volt látható, erről és az emiatt meginduló hatósági eljárásról itt írtunk korábban.

A 67 darab jogsértés miatt kirótt mostani bírság érdekessége, hogy korábban, amikor az RTL Klub Szenzációs négyes című műsorában volt egyetlen, a Médiatanács által jogsértőnek talált törülközős (meztelenkedős) jelenet, azért a Médiatanács jóval nagyobb, 6 millió forintot meghaladó összegű bírságot rótt ki. Akkor egyébként az M1 nemzeti hírtévé többször az RTL-ről szóló negatív hangú riportokat közölt az esettel összefüggésben, a Fidelitas pedig rendkívüli sajtótájékoztatón támadta hevesen az RTL-t.

A TV2 esetében a meztelenkedős ügyre sem a közmédiában, sem a Fidelitasnál nem érezték úgy, hogy fel kellene hívni a figyelmet.

Büntetés a Life TV-nek

A Médiatanács megbüntette a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Life TV-t is 80 ezer forintra, amiért a Ha ciki, ha nem: beteg vagy! című műsorának előzeteseit márciusban nyolc alkalommal is napközben vetítette.

Az előzetesekben olyan ritka vagy extrém betegségeket, orvosi beavatkozásokra utaló naturalisztikus jeleneteket mutattak, amelyek a védendő korosztály 16 év alatti tagjaiból szorongást, túlzott félelmet válthattak ki. A médiafelügyeletet ellátó testület szerint az előzeteseket mindkét csatornán csak a 21 és hajnali 5 óra közötti sávban lehetett volna vetíteni, és csak 16-os korhatár-besorolással – közölte az NMHH.

Hosszabbítás a Rádió 1-nek néhány városban

A médiahatóság bejelentette azt is, hogy a szolgáltatók kérelmére további öt évvel – 2024 szeptemberéig – megújította a testület a Rádió 1-hálózat Salgótarjánban, Békéscsabán, valamint Komlón és Mohácson szóló helyi kereskedelmi tagjainak médiaszolgáltatási jogosultságát. (A Rádió 1 körül egyébként erősen szorul manapság az állami hurok.)

Pénzt kap a rezsire néhány tévé és egy rádió

A  Médiatanács ezenkívül 47,4 millió forintot ítélt meg kilenc pályázónak a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt idei pályázat harmadik fordulójában.

A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a Soltvadkerti TV, az újhartyáni Magtelevízió, a Csurgói Városi Televízió, a budapesti Centrum Televízió, a váci ESTV, az RTV Szekszárd, a pécsi Pannon Televízió és a Tótvázsony TV.

A rádiók közül az Óbudán fogható Sola Rádió pályázott sikeresen.

Borítókép: Till Attila / Tilla és Majka meztelenkedése a Bezár a bazár jelenetében
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások