fbpx
rádió_mikrofon_keverőpult

Terjeszkedik a kormánypárti Karc FM, Best FM lesz egy egri rádióból

Frekvenciákat kapott a Mária Rádió és tovább terjeszkedik a Best FM és a Karc FM. Utóbbi megnyerte azt a rádiós pályázatot, melynek már a kiírásakor a Media1 megjósolta: ő lehet a befutó. A Mega Rádió tovább szólhat. A Médiatanács szerint nem hibázott a TV2 Tények a Sargentini-riporttal.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti ülésén három, jelenleg használaton kívüli rádiós frekvencia közösségi hasznosítását célzó pályázati eljárásában is eredményt hirdetett.

Eldőlt, hogy az FM 4 Rádió Kft. sugározhat a Törökbálint 97,6 MHz és a Göd 97,3 MHz frekvenciákon. Utóbbi frekvenciára egyedül pályázott.

Az NMHH el is mondta, hogy mindkét frekvencián a budapesti Mária Rádió szól majd vételkörzet-bővítéssel. (Az FM4 Kft. az Open céginformációs rendszer szerint a Mária Rádió tulajdonában van.)

Gajdics Ottóék szólnak majd Dunaújvárosban azon a frekvencián, ahol ezt már a pályázati kiíráskor megjósoltuk

Az NMHH Médiatanács bejelentette azt is, hogy a Karc FM Média Kft. egyedüli pályázóként elnyerte a Dunaújváros 99,1 MHz frekvenciát, amelyen a Karc FM rádió vételkörzet-bővítéseként ad majd műsort.

A döntés azért is érdekes, mert a Media1 január 18-án már akkor előre megjósolta, hogy a Médiatanács a Karc FM megszórására készülhet Dunaújvárosban, amikor még csak kiírták a pályázat szövegét, így az sem volt hivatalosan ismert, kik lesznek a pályázók. (Az NMHH akkor azt közölte, nem igazak a feltételezések, hiszen a pályázati kiírás szövege nem utal rá, hogy ki lesz a befutó, illetve bárki pályázhat.)

Tovább szólhat a Mega Rádió

A szolgáltató kérelmére a tanács további öt évvel – 2024. augusztus 1-ig – megújította az Orosháza 90,2 MHz helyi rádiós frekvencián működő, a Mazán-testvérekhez köthető Mega Rádió szolgáltatójának jogosultságát.

Terjeszkedik a Best FM

A grémium hozzájárult az Eger 100,7 MHz-en működő helyi rádiós szolgáltató azon kérelméhez, hogy FM7 100.7-ről 100,7 – BEST FM-re módosítsák a szolgáltatás állandó megnevezését. Vagyis újabb frekvencián szól majd a kormányközeli rádió, a Best FM, mely a napokban indult el, jelentős késedelemmel Székesfehérváron is.

Elfogadta továbbá a Médiatanács a Békés 94,4 MHz és a Budaörs 104,8 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosításáról szóló rádiós pályázati felhívások tervezeteit, amelyek május 2-ától, mától, illetve május 8-ától érhetők el az NMHH honlapján.

Büntetés az Ozone TV-nek és a Karcag FM-nek

Az Ozone TV szolgáltatójára 130 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács helytelen korhatár-besorolás miatt: ugyanis az „Indonézia 4 arca – Toraja” című műsorának előzetesei az általuk népszerűsített műsor korhatár-besorolásával egyezően csak 21 és 5 óra között kerülhettek volna képernyőre a testület szerint.

A testület tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Karcag FM szolgáltatóját, mert egy februári adáshetének vizsgálata alapján az általa vállaltaknál kevesebb műsoridőt szánt a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorelemeknek, továbbá kevesebb közszolgálati célú műsort, ugyanakkor több ismétlést tett közzé.

Rendben volt a Tények

A Kúria határozata alapján indult újabb eljárásban a Médiatanács azt állapította meg, hogy a TV2 betartotta a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét Tények című műsorában 2018. szeptember 12-én.

A hatóság döntése szerint a kiegyensúlyozottságnak az adott műsorszám sorozatában kell megvalósulnia, tekintve, hogy a tájékoztatás egy olyan kiemelt jelentőségű eseményről – a Sargentini-jelentésről – szólt, amely nem mutatható be egyetlen műsorszámban.

Az üggyel kapcsolatos vélemények és reakciók sem egyszerre születtek meg, a médiaszolgáltató is folyamatosan, az időbeliség sorrendjében tájékoztatta nézőit az eseményről, állítja az NMHH közleménye.

Fotó: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások