rádió, mikrofon, stúdió

Elnémult a Rádió 1 Dunaföldváron, de két cégen keresztül próbál visszatérni

Úgy tűnik, biztosra menne a Rádió 1, hogy vissza tudja szerezni nemrég elnémított dunaföldvári frekvenciáját, a 106,5 MHz-et.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 a múlt héten már beszámolt róla, hogy bármennyire is szeretett volna, egyelőre nem tud visszatérni a Rádió 1 a Balatonhoz, Tihanyba, miután a Médiatanács ezúttal nem segített a rádiós hálózat segítségére, mint tette azt korábban több városban, szükség esetén akár törvénysértésektől sem visszariadva az akkoriban még Andy Vajna érdekeltségű rádiónak kedvezve.

A Rádió 1 vételkörzete azonban nemrég egy másik várossal is lecsökkent. Nemrég le is került a Rádió 1 honlapjáról az elérhetőségek közül a Dunaföldvár 106,5 MHz frekvencia, ahol a rádió eddig az Alisca Network Kft.-vel kötött hálózatba kapcsolódási szerződés keretében volt hallható.

A magyarázat az, hogy Médiatanács korábban nem hosszabbította meg a Rádió 1 partnercég, az Alisca Network Kft. frekvenciahasználatra vonatkozó koncessziós szerződését.

A frekvencia hasznosítására irányuló pályázati eljárás nemrég vette kezdetét.  A médiahatóság honlapjára épp tegnap tették ki, hogy kik a pályázók a frekvenciára.

E szerint az eddigi Rádió 1-es partner, az Alisca Network Kft. ismét megpályázza a jogosultságot. Rajta kívül a Lajta Rádió Kft. adott még be pályázatot. Ez utóbbi kft. egyébként szintén Rádió 1 partner, így voltaképpen két Rádió 1-es partnercég versenyez most egymással, ki használhatja majd a továbbiakban a 106,5 MHz-et.

A médiahatóság honlapja alapján egyébként a két cég azonos székhellyel is rendelkezik: mindkettő a budapesti Bem József u. 6. szám alá van bejegyezve.

A Lajta Rádió Kft. egyébként Akóts Zsolt tulajdonában van, míg az Alisca Network az Oxygen Mediához tartozik, ami egyébként Láday Lóránt Tamás nevén van. Persze bármelyik kft. is nyeri végül a frekvenciát az eljárás végén, vélhetően a végeredmény így is, úgy is ugyanaz lesz: a Rádió 1 szólhat majd újra a 106,5 MHz-en.

A Rádió 1 tehát láthatóan nagyon szeretné visszaszerezni a frekvenciát, próbálna biztosra menni, nehogy úgy járjon, mint a Balatonnál. Igaz, ott is két cégen keresztül is beadták a pályázatot, végül mégis eredménytelen lett a tihanyi rádiós pályázat, a Rádió 1 pedig maradt néma a turisztikai szezon kellős közepén.

A Rádió 1 szempontjából ami még kellemetlenséget okozhat, hogy a pályázati eljárás általában hosszadalmas és akár megismétlődhet az is, hogy a Médiatanács végül mindkét céget kizárja a pályázatból. A pályázati eljárás végéig mindenesetre vélhetően marad néma a 106,5 MHz.

Borítókép: Gritte / Unsplash

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!