fbpx
mobiltelefon

Az NMHH kiírta az 5G pályázatot

Augusztus 8-ig lehet jelentkezni 5G frekvenciákért. A hatóság a pályázati kiírás szövegén változtatott a korábban közzétett tervezethez képest, de állítólag nem jelentősen.

Augusztus 8-án lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért, jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

Az NMHH csütörtökön véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt.

Az NMHH jelezte azt is, hogy a július 3-án megrendezett szakmai konzultáción elhangzott és az azután írásban eljuttatott kérdések, észrevételek feldolgozása után a hatóság több ponton is módosította a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban tervezett értékesítés folyamatát rögzítő dokumentumot, amelynek július 18-i közzétételével hivatalból megindult az árverési eljárás.

Nem érdemi a változtatás

Az NMHH szerint a módosítások az értékesítés menetében és szabályaiban lényegi változást nem idéznek elő, a legtöbb a dokumentáció tervezetében eddig leírtakat pontosítja, többek között a díjkedvezmények igénybevételével és a hálózatépítés ellenőrzésének menetével kapcsolatban. Ezenkívül a hatóság növelte az árveréskor kérhető szünetek számát és hosszát annak érdekében, hogy a résztvevők alaposabban megfontolhassák majd a döntéseket.

Az NMHH azt ígéri, hogy a pályázati dokumentáció szövegét néhány napon belül angol nyelven is publikálja honlapján.

Érdemi módosítás, hogy a szolgáltatók a dokumentáció tervezetében foglaltakhoz képest egy nappal később, augusztus 8-án nyújthatják be jelentkezésüket az NMHH Ostrom utcai székházában.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felvilágosítást adott arról is, hogy a jelentkezések bontása közjegyző jelenlétében történik, majd a benyújtott dokumentumok alaki és tartalmi érvényességi vizsgálatára kerül sor, és ha szükséges, a hatóság hiánypótlást rendel el.

Az alakilag megfelelő, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH várhatóan szeptember elején, a nyilvántartásba vétel napján teszi közzé honlapján.

Licit lesz

A jelentkezők szeptember 23. és október 11. között frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd a következő sorrendben: először a 2600 MHz-es, majd a 3600 MHz-es, azután a 700 MHz-es és végül a 2100 MHz-es frekvenciasáv blokkjaira lehet licitálni.

A résztvevők számára az NMHH ezt megelőzően próbaárverést is tart. A hatóság az árverési eljárást lezáró döntését a tervek szerint október közepén hozza nyilvánosságra.

15 évre jár az 5G-jogosultság a győztes pályázóknak

A 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok blokkjainak 15 évre szóló, egyszer 5 évvel hosszabbítható értékesítésével a hírközlési hatóság fő célja, hogy a hazai mobilhálózatok és különösen azok használói kiaknázhassák a technológiai fejlődést, és ezzel az NMHH hozzájáruljon a magyar gazdasági potenciál növeléséhez.

Ezt nyújtja majd az 5G

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia megoldásai olyan új alkalmazások elterjedését támogatják, amelyek olyan – a jelenlegi technológiákkal egyszerre nem teljesíthető – képességeket várnak el a hálózatoktól, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben. Ezek teszik lehetővé a jövőben az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömegeinek használatát is.

Európa első kereskedelmi 5G hálózata idén áprilisban Svájcban indult. Azóta az Egyesült Királyság egyes területein is elérhető már az 5G szolgáltatás. Németországban épp a héten kapcsolta be a kereskedelmi szolgáltatást nyújtó 5G bázisállomásokat a Vodafone.

Izgalmas időszak előtt a magyar távközlési piac

Egyébként az NMHH 5G frekvenciapályázatának véglegesítésével szinte egyszerre jelentették be, hogy az Európai Bizottság  engedélyezte, hogy felvásárolja a Vodafone Csoport a UPC tulajdonosát, a Liberty Global egyes leányvállalatait, így a Vodafone lesz a UPC Magyarország tulajdonosa néhány napon belül, július végére. A Vodafone így a mobilszolgáltatás mellett vezetékes telefon, internet- és tévé szolgáltatást is nyújtani tud majd.

Az elmúlt napokban jelentették be ezenkívül, hogy a Mészáros Lőrinchez közelálló üzleti kör tulajdonában lévő 4iG megveszi a Magyar Telekomtól a T-Systems céget. A minapi arról is sajtóhírek jelentek meg, hogy Orbán Viktor szándékai szerint a Telenor Magyarország állami résztulajdonba kerülne, az Antenna Hungárián keresztül.

További mobilpiaci híreket találnak a Media1 mobil rovatában.

Borító: Pexels.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások