mobiltelefon

Az NMHH kiírta az 5G pályázatot

Augusztus 8-ig lehet jelentkezni 5G frekvenciákért. A hatóság a pályázati kiírás szövegén változtatott a korábban közzétett tervezethez képest, de állítólag nem jelentősen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Augusztus 8-án lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért, jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

Az NMHH csütörtökön véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt.

Az NMHH jelezte azt is, hogy a július 3-án megrendezett szakmai konzultáción elhangzott és az azután írásban eljuttatott kérdések, észrevételek feldolgozása után a hatóság több ponton is módosította a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban tervezett értékesítés folyamatát rögzítő dokumentumot, amelynek július 18-i közzétételével hivatalból megindult az árverési eljárás.

Nem érdemi a változtatás

Az NMHH szerint a módosítások az értékesítés menetében és szabályaiban lényegi változást nem idéznek elő, a legtöbb a dokumentáció tervezetében eddig leírtakat pontosítja, többek között a díjkedvezmények igénybevételével és a hálózatépítés ellenőrzésének menetével kapcsolatban. Ezenkívül a hatóság növelte az árveréskor kérhető szünetek számát és hosszát annak érdekében, hogy a résztvevők alaposabban megfontolhassák majd a döntéseket.

Az NMHH azt ígéri, hogy a pályázati dokumentáció szövegét néhány napon belül angol nyelven is publikálja honlapján.

Érdemi módosítás, hogy a szolgáltatók a dokumentáció tervezetében foglaltakhoz képest egy nappal később, augusztus 8-án nyújthatják be jelentkezésüket az NMHH Ostrom utcai székházában.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felvilágosítást adott arról is, hogy a jelentkezések bontása közjegyző jelenlétében történik, majd a benyújtott dokumentumok alaki és tartalmi érvényességi vizsgálatára kerül sor, és ha szükséges, a hatóság hiánypótlást rendel el.

Az alakilag megfelelő, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH várhatóan szeptember elején, a nyilvántartásba vétel napján teszi közzé honlapján.

Licit lesz

A jelentkezők szeptember 23. és október 11. között frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd a következő sorrendben: először a 2600 MHz-es, majd a 3600 MHz-es, azután a 700 MHz-es és végül a 2100 MHz-es frekvenciasáv blokkjaira lehet licitálni.

A résztvevők számára az NMHH ezt megelőzően próbaárverést is tart. A hatóság az árverési eljárást lezáró döntését a tervek szerint október közepén hozza nyilvánosságra.

15 évre jár az 5G-jogosultság a győztes pályázóknak

A 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok blokkjainak 15 évre szóló, egyszer 5 évvel hosszabbítható értékesítésével a hírközlési hatóság fő célja, hogy a hazai mobilhálózatok és különösen azok használói kiaknázhassák a technológiai fejlődést, és ezzel az NMHH hozzájáruljon a magyar gazdasági potenciál növeléséhez.

Ezt nyújtja majd az 5G

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia megoldásai olyan új alkalmazások elterjedését támogatják, amelyek olyan – a jelenlegi technológiákkal egyszerre nem teljesíthető – képességeket várnak el a hálózatoktól, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben. Ezek teszik lehetővé a jövőben az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömegeinek használatát is.

Európa első kereskedelmi 5G hálózata idén áprilisban Svájcban indult. Azóta az Egyesült Királyság egyes területein is elérhető már az 5G szolgáltatás. Németországban épp a héten kapcsolta be a kereskedelmi szolgáltatást nyújtó 5G bázisállomásokat a Vodafone.

Izgalmas időszak előtt a magyar távközlési piac

Egyébként az NMHH 5G frekvenciapályázatának véglegesítésével szinte egyszerre jelentették be, hogy az Európai Bizottság  engedélyezte, hogy felvásárolja a Vodafone Csoport a UPC tulajdonosát, a Liberty Global egyes leányvállalatait, így a Vodafone lesz a UPC Magyarország tulajdonosa néhány napon belül, július végére. A Vodafone így a mobilszolgáltatás mellett vezetékes telefon, internet- és tévé szolgáltatást is nyújtani tud majd.

Az elmúlt napokban jelentették be ezenkívül, hogy a Mészáros Lőrinchez közelálló üzleti kör tulajdonában lévő 4iG megveszi a Magyar Telekomtól a T-Systems céget. A minapi arról is sajtóhírek jelentek meg, hogy Orbán Viktor szándékai szerint a Telenor Magyarország állami résztulajdonba kerülne, az Antenna Hungárián keresztül.

További mobilpiaci híreket találnak a Media1 mobil rovatában.

Borító: Pexels.com

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.