RTL Híradó

Így reagál az RTL Híradó és a TV2 Tények az új médiatörvényre

A TV2 Tényeket kettébontják, az RTL Híradó pedig előbb véget ér július végétől, de hosszabb lesz a Fókusz. Minderre a médiatörvény nemrégiben történt változása, a híradók egybefüggő időtartamának 45 percben történő korlátozása miatt volt szükség.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nemrégiben az Országgyűlés a kétharmados többséget élvező Fidesz szavazataival úgy módosította a médiatörvényt, hogy a jelentős befolyásoló erejű (úgynevezett JBE) tévécsatornák – ilyen az RTL Klub, a TV2 és az állami M1 is – híradóinak időtartama legfeljebb 45 perc lehet összefüggően. A változtatást ugyan voltak, akik a szerkesztői, újságírói szabadság korlátozásaként, valamint az állampolgárok információhoz jutása elleni lépésként értékelték, de Polyák Gábor médiajogász (a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője) már a jogszabály elfogadása előtt azt nyilatkozta, a csatornák ki tudják játszani a korlátot, ha kettébontják hírműsoraikat. A szabályozás ugyanis az egybefüggő időtartamot határozza meg.

Kérdéses volt azonban, hogy a médiatörvény változtatásának július elején történt elfogadását követően hogyan reagálnak a tévétársaságok.

A napokban nyilvánossá vált, következő időszakra vonatkozó tévéműsor alapján a Sorozatwiki azt írja:

A két legnézettebb kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 nem is várja meg a következő hónap első napját, augusztus elsejét, hanem már a törvény hatályba lépésének hetének hétfőjétől változtat.

Kettébontott Tények a TV2-n

A változtatások alapján a TV2-n július 29-től a főműsoridős esti Tények a megszokott időpontban, 18 órakor kezdődik majd, de az időtartama körülbelül 25 percre rövidül, azaz 18:25-kor befejeződik. Ezt követően azonban néhány perc reklámszünet után, 18:30-kor Tények Plusz névvel egy további hírműsor indul, ami a mostani Tényekhez hasonlóan 19 órakor ér majd véget.

Így voltaképpen a TV2-nél annyi változik csupán, hogy kettébontják a hírműsort, ahogyan azt Polyák Gábor előre meg is jósolta.

A TV2 egyik kedvenc témája, Soros György
A TV2 Tények és benne egyik kedvenc témájuk, Soros György magyar származású üzletember

Polyák Gábor a hírműsorokra vonatkozó limit kapcsán azt nyilatkozta korábban a 24.hu-nak, könnyű ugyan rosszindulatot feltételezni a tájékoztatásra szánt idő korlátozása mögött, de szerinte a nyilvánosság állapota szempontjából teljesen mindegy, hogy 45 vagy 60 perc-e egy híradó, pláne, mivel a kereskedelmi csatornák híradói alapvetően eddig is nagyrészt szórakoztató jellegű műsorok voltak, kevés közéleti témával. Polyák hozzátette, szerinte a TV2 esetében egyébként még örülhetünk is, ha kevesebb idő jut majd közéleti témákra, azaz lejárató riportokra.

A SorozatWiki megkérdezte a TV2 sajtóosztályától, hogy a két hírműsor között lesz-e tartalmi, hangsúlybeli eltolódás a politika vagy a bulvár felé, vagy ugyanazt kapják a nézők, mint eddig, csak megszakítva, de csak meglehetősen ködös választ kapott az oldal a cégtől.

Azt írták a TV2-től:

„A megváltozott törvényi előírásokra figyelemmel július 29-étől a TV2 változtat az esti hírműsorának szerkezetén. A további részletekről később tájékoztatjuk a nézőket”.

A műsorújság alapján a többi műsort a változtatások várhatóan nem érintik majd.

Rövidebb RTL Híradó, több Fókusz

A médiatörvény megváltoztatására, a hírműsor 45 percben történő korlátozására az RTL Klub is reagál. Az elmúlt másfél hétben hétköznaponként átlagosan 53 perces volt az RTL Híradó, így ott mindössze 8 percet kellene rövidíteniük az adásokon, hogy beférjenek az új médiatörvény adta korlátok közé. Hétvégi híradójuk esetében eddig 46 perc volt az átlagos időtartam mostanában, így ott csupán 1 perccel csúsznának túl az új jogszabályi szabályozáson.

Az RTL Magyarországnál úgy döntöttek a műsorújság alapján, hogy július 29-től az RTL Híradó nagyjából 8 perccel rövidebb lesz hétköznaponként, azonban az RTL-nél is megoldották, hogy ne legyen kevesebb az aktuális témákat feldolgozó műsor.

Jövő hét utántól a Fókusz című infotainment magazinműsor ugyanis nagyjából ugyanannyi idővel hosszabb lesz, mint amennyivel az RTL Híradó rövidebb. A Fókusz így ezután pontban 19 órakor kezdődik majd.

A Híradó és a Fókusz körüli átalakítás miatt az esti szórakoztató típusú műsorok kezdési időpontja nem változik.

A médiatörvényen a jogalkotók egyébként több más ponton is változtattak, így például megengedőbb lett a jogszabály a rádiók tulajdoni viszonyaival kapcsolatban, valamint hosszabb médiaszolgáltatási jogosultságot biztosít a rádiók számára. A változásokról itt és itt olvashatnak részletesebben.

További, a tévés világra vonatkozó híreket találnak a Media1 tv rovatában. Egy tegnap esti hír szerint például Liptai Claudia, a TV2 volt műsorvezetője az RTL Klub A Tanár című saját gyártású sorozatának következő, harmadik évadának szereplője lesz, és egy matektanárt alakít majd.

Borító: RTL Híradó. Fotó: RTL sajtószoba
Szóljon hozzá!