fbpx
RTL Híradó

Így reagál az RTL Híradó és a TV2 Tények az új médiatörvényre

A TV2 Tényeket kettébontják, az RTL Híradó pedig előbb véget ér július végétől, de hosszabb lesz a Fókusz. Minderre a médiatörvény nemrégiben történt változása, a híradók egybefüggő időtartamának 45 percben történő korlátozása miatt volt szükség.

Nemrégiben az Országgyűlés a kétharmados többséget élvező Fidesz szavazataival úgy módosította a médiatörvényt, hogy a jelentős befolyásoló erejű (úgynevezett JBE) tévécsatornák – ilyen az RTL Klub, a TV2 és az állami M1 is – híradóinak időtartama legfeljebb 45 perc lehet összefüggően. A változtatást ugyan voltak, akik a szerkesztői, újságírói szabadság korlátozásaként, valamint az állampolgárok információhoz jutása elleni lépésként értékelték, de Polyák Gábor médiajogász (a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője) már a jogszabály elfogadása előtt azt nyilatkozta, a csatornák ki tudják játszani a korlátot, ha kettébontják hírműsoraikat. A szabályozás ugyanis az egybefüggő időtartamot határozza meg.

Kérdéses volt azonban, hogy a médiatörvény változtatásának július elején történt elfogadását követően hogyan reagálnak a tévétársaságok.

A napokban nyilvánossá vált, következő időszakra vonatkozó tévéműsor alapján a Sorozatwiki azt írja:

A két legnézettebb kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 nem is várja meg a következő hónap első napját, augusztus elsejét, hanem már a törvény hatályba lépésének hetének hétfőjétől változtat.

Kettébontott Tények a TV2-n

A változtatások alapján a TV2-n július 29-től a főműsoridős esti Tények a megszokott időpontban, 18 órakor kezdődik majd, de az időtartama körülbelül 25 percre rövidül, azaz 18:25-kor befejeződik. Ezt követően azonban néhány perc reklámszünet után, 18:30-kor Tények Plusz névvel egy további hírműsor indul, ami a mostani Tényekhez hasonlóan 19 órakor ér majd véget.

Így voltaképpen a TV2-nél annyi változik csupán, hogy kettébontják a hírműsort, ahogyan azt Polyák Gábor előre meg is jósolta.

A TV2 egyik kedvenc témája, Soros György
A TV2 Tények és benne egyik kedvenc témájuk, Soros György magyar származású üzletember

Polyák Gábor a hírműsorokra vonatkozó limit kapcsán azt nyilatkozta korábban a 24.hu-nak, könnyű ugyan rosszindulatot feltételezni a tájékoztatásra szánt idő korlátozása mögött, de szerinte a nyilvánosság állapota szempontjából teljesen mindegy, hogy 45 vagy 60 perc-e egy híradó, pláne, mivel a kereskedelmi csatornák híradói alapvetően eddig is nagyrészt szórakoztató jellegű műsorok voltak, kevés közéleti témával. Polyák hozzátette, szerinte a TV2 esetében egyébként még örülhetünk is, ha kevesebb idő jut majd közéleti témákra, azaz lejárató riportokra.

A SorozatWiki megkérdezte a TV2 sajtóosztályától, hogy a két hírműsor között lesz-e tartalmi, hangsúlybeli eltolódás a politika vagy a bulvár felé, vagy ugyanazt kapják a nézők, mint eddig, csak megszakítva, de csak meglehetősen ködös választ kapott az oldal a cégtől.

Azt írták a TV2-től:

„A megváltozott törvényi előírásokra figyelemmel július 29-étől a TV2 változtat az esti hírműsorának szerkezetén. A további részletekről később tájékoztatjuk a nézőket”.

A műsorújság alapján a többi műsort a változtatások várhatóan nem érintik majd.

Rövidebb RTL Híradó, több Fókusz

A médiatörvény megváltoztatására, a hírműsor 45 percben történő korlátozására az RTL Klub is reagál. Az elmúlt másfél hétben hétköznaponként átlagosan 53 perces volt az RTL Híradó, így ott mindössze 8 percet kellene rövidíteniük az adásokon, hogy beférjenek az új médiatörvény adta korlátok közé. Hétvégi híradójuk esetében eddig 46 perc volt az átlagos időtartam mostanában, így ott csupán 1 perccel csúsznának túl az új jogszabályi szabályozáson.

Az RTL Magyarországnál úgy döntöttek a műsorújság alapján, hogy július 29-től az RTL Híradó nagyjából 8 perccel rövidebb lesz hétköznaponként, azonban az RTL-nél is megoldották, hogy ne legyen kevesebb az aktuális témákat feldolgozó műsor.

Jövő hét utántól a Fókusz című infotainment magazinműsor ugyanis nagyjából ugyanannyi idővel hosszabb lesz, mint amennyivel az RTL Híradó rövidebb. A Fókusz így ezután pontban 19 órakor kezdődik majd.

A Híradó és a Fókusz körüli átalakítás miatt az esti szórakoztató típusú műsorok kezdési időpontja nem változik.

A médiatörvényen a jogalkotók egyébként több más ponton is változtattak, így például megengedőbb lett a jogszabály a rádiók tulajdoni viszonyaival kapcsolatban, valamint hosszabb médiaszolgáltatási jogosultságot biztosít a rádiók számára. A változásokról itt és itt olvashatnak részletesebben.

További, a tévés világra vonatkozó híreket találnak a Media1 tv rovatában. Egy tegnap esti hír szerint például Liptai Claudia, a TV2 volt műsorvezetője az RTL Klub A Tanár című saját gyártású sorozatának következő, harmadik évadának szereplője lesz, és egy matektanárt alakít majd.

Borító: RTL Híradó. Fotó: RTL sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások