fbpx
Unikornis

Eltűntek az Unikornis tartalmai

Pedig korábban azt ígérték, az archívuma legalább elérhető marad. Ráadásul Liszkay Gábor korábban digitális könyvégetésnek nevezte, ha egy tartalommal ilyesmi történik.

Unikornis néven indított 2016 augusztusában egy új kulturális-életmód magazint az Origo kiadója, az azóta már a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó, de akkoriban még Száraz István vezette New Wave Media Group.

Az Unikornis 8 fős munkájában 6 olyan újságíró is részt vett, akik korábban, amikor fény derült a titkos jegybanki pénzekre és kirobbant az MNB alapítványok körüli botrány, a vs.hu-nál dolgoztak. Ők a cégcsoporttól való távozás helyett azonban kitalálták és megcsinálták az új oldalt, az Unikornist, részben pont azért, mert nem akartak a VS-nél dolgozni.

Hamar megszűnt a frissítése

Az új oldal azonban nem sokáig működött: 2017 márciusában már meg is jelent a hír, hogy nem frissül többé az Unikornis. A frissítés megszűntének okaként György Bence, az Origo-New Wave akkori tartalomigazgatója a cég új fejlesztési irányvonalait és az oldallal kapcsolatos fenntartási problémákat jelölte meg. György Bence azt mondta akkor, hogy a 2017-re kitűzött tervük szerint elsősorban sport és turisztikai szegmensekben kívánnak inkább erősödni, valamint olyan fejlesztésekbe fogtak, amelyek egyedülállónak számítanak a hazai piacon, és egy kevésbé rentábilis oldal üzemeltetése nem fér bele ebbe az üzleti modellbe.

György Bence azt is mondta, a portál a vártnál alacsonyabb látogatottsággal működött, ez is indokolta a változást, illetve hozzátette, hogy a cégvezetés és a szerkesztőség jövőbeni üzleti elképzelései és lehetőségei sem egy irányba mutattak.

Azt ígérték, az archívum marad

Bár az oldal frissítése 2017-ben megszűnt, az Unikornis látogatói egy felirattal találkoztak, mely arról biztosította őket, hogy a frissítés hiánya ellenére a korábbi tartalom ezután is elérhető marad, a cikkeket pedig megnyithatták.

unikornis archívum
Ígéret volt, hogy megmarad a kulturális oldal archívumként

Végül a jelek szerint nem így történt, az ígéret nem teljesült. Az unikornis.hu internetes címet begépelve ugyanis ma már csak egy böngészőüzenet jelzi, hogy az oldal kiszolgálógépe elérhetetlenné vált.

Unikornis
Unikornis.hu

Egy ideje már teszteljük az oldalt, hátha visszakapcsolják az archívumát, és csupán átmeneti leállásról van szó. Ez azonban nem következett be. Próbáltuk néhány korábbi cikket is megtalálni, hátha áttették az origo.hu alá, de az origo.hu keresője egyetlen általunk keresett cikket sem hozta ki találatként.

Semmi nem véd a digitális könyvégetés ellen

Korábban Liszkay Gábor, a New Wave Media Group feletti sajtóholding vezetője egy interjúban digitális könyvégetésnek nevezte, ha egy weboldal tartalmát elérhetetlenné tesznek a publikum számára.  Ez egyébként az idén szintén végleg bezárt vs.hu-val is megtörtént, de végül jóval később, talán a felháborodás hatására mégis visszakapcsolták az archívumát.

Az Unikornis lekapcsolását az teszi még inkább megmagyarázhatatlanná, hogy ezen még csak nem is politikai tartalmak voltak. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy a KESMA-nak ne lett volna pénze működtetni az archívumot.

Sajnos egyébként továbbra sem védi jogszabály az internetes tartalmakat  attól, hogy tartalmát akár egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné tegyék a publikum számára. Egy kiadó tulajdonosváltása hosszútávon akár azt is jelenti, hogy a már egyszer előállított tartalmak elveszhetnek.

Néhány hete egyébként egy másik kormányközeli, szintén KESMA-temék is bezárta kapuit. A faktor.hu eddigi tartalmai azonban elérhetők maradtak. Kérdés persze ezek után, hogy meddig.

Frissítés 2019.06.13. 01:20

Cikkünk nyomán jelentkezett Vándor Éva egykori Unikornis-főszerkesztő, aki egyrészt némi kiegészítést fűzött az oldal bezárásáról szóló cikkünkhöz, másrészt így tudtuk meg, hogy a Media1 írásának megjelenése után végül visszakapcsolták a site-ot, így a huzamosabb ideje elérhetetlen tartalmak újra elérhetővé váltak.

Borítókép: az Unikornis.hu oldala
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások