fbpx
Az MTVA székháza Budapesten

Netre költözik az M3 tévécsatorna

Interneten lesz elérhető az eddig a kábelhálózatokon és műholdon terjesztett M3 Tv, reagálta az MTVA az M3 megszűnéséről szóló, szombaton megjelent hírekre.

Szombaton a dtvnews.hu, majd ennek nyomán több híroldal is arról írt, hogy megszűnik a közmédia ismétlő-, illetve retrocsatornája, az M3 TV. A dtvnews.hu azért feltételezte, hogy megszűnik a csatorna, mert az M3 kikerült több műsorterjesztő, kábeles és műholdas szolgáltató csatornakínálatából, ráadásul az MTVA sajtóirodája szombatig sem adott nekik választ a pénteki kérdéseikre.

Azt írta a portál, az M3 megszűnésére régóta számítani lehetett, ez következik be alig öt és fél évvel az indulása után idén május 1-jén. Az egyik kábelszolgáltató is megszűnést emlegetett nekik.

Mostanra azonban az MTVA is reagált.

Technikai fejlesztés, ingyenesen lesz elérhető a neten az M3

Az MTI-n és a hirado.hu-n keresztül egy közleményt tettek közzé, amelynek címe: Május 1-jétől ingyenesen elérhető lesz az interneten az M3. Vagyis a címből az következik, hogy a retrótévé nem szűnik meg, hiszen mint fogalmaznak, az internetre költözik.

A közleményben azt írják:

„Tovább erősödik a szabad, személyre szabott műsorválasztás lehetősége azzal, hogy a közmédia klasszikus tartalmait sugárzó csatornáját, az M3-at május elsejétől az m3.hu honlapon ingyenesen lehet elérni.”

A változásokról technikai fejlesztésként számolnak be.

Hozzátették, a közmédia feladata, hogy társadalmi és kulturális értelemben a lehető legátfogóbb médiaszolgáltatást nyújtsa. Az internetre való költözés előnye szerintük az, hogy a néző maga állíthatja össze az általa érdekesnek tartott tartalmakat.

Állítják:

„az a cél, hogy a nézőket segítsék a szabad műsorszerkesztésben és a választásban.”

Minden olyan M3-as tartalom elérhető lesz, amelynek online jogával rendelkezik az M3

Az első évet az MTVA kísérleti évnek tekinti, ezért erre tekintettel folyamatosan bővülő kínálattal az online térben a közmédia minden olyan videóanyaga elérhetővé válik ingyenesen, amelynek online jogával rendelkezik

– derül ki a közleményből.

A közlemény szerint a csatorna olyan ismert, klasszikus tartalmakkal várja nézőit az online térben mint például A Tenkes kapitánya című kultikus sorozat, a Hölgyválasz beszélgetős műsor vagy a Beszéljünk a jövőnkről, Balogh János akadémikus ökológiai kérdéseket boncolgató tudományos műsora. Ezen kívül sok más szórakoztató műsor, színházi közvetítés, ifjúsági film és rajzfilm lesz elérhető – tették hozzá.

Ennyien nézik az M3-at manapság

Az M3 csatorna egyébként a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai alapján a múlt héten a hazai tévécsatornák versenyében a 39. helyen végzett 0,6 százalékos közönségaránnyal a 4 éveseket is magába foglaló teljes lakosságban (4+). Főműsoridő tekintetében a 27. helyen végeztek és 0,7 százalékuk volt. Korábban egyébként ennél jóval nézettebb is volt a csatorna.

(Frissítés 2019.04.05.: A Médiatanács elfogadta, hogy az M3 tévécsatorna az internetre költözzön. Azt írják, az m3.hu oldalon lekérhető médiaszolgáltatássá alakul az M3.)

Az M3-on kívül más csatornák is kiesnek a kínálatból

Az M3 csatorna kábeles és műholdas rendszerekből való április végi lekerülésén kívül már március végével több más változással is számolni kell.

Ahogy arról a Media1 is beszámolt, a fideszes médiaholdinghoz, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Echo TV megszűnik, az Echo TV-t működtető cég összeolvad a Hír Televízióval. Az Echo TV programhelyén egy ezzel kapcsolatos tájékoztató felirat lesz olvasható március 31. után, legalábbis a nagyok közül a DIGI, a Magyar Telekom és a UPC is így nyilatkozott pénteken a Media1-nek.

Ráadásul a HírTV stábja is jelentősen lecsökken, több műsor is megszűnik, így változás lesz a jobboldal másik közéleti csatornájánál is. A Media1 információi szerint miután a HírTV nagyszabású kirúgási hullámát átvészelő munkatársai átköltöznek az Echo TV Angol utcai épületébe, a megszűnő Echo TV futurisztikus külsejű, „űrhajós” stúdiót használják majd a híradóhoz, de immáron a HírTv logójával.

Ahogy arról februárban beszámoltunk, szintén március végén megszűnik a Tematic Mediához tartozó DoQ nevű dokumentumcsatorna, melynek helyére a Nicktoons nevű új gyerekcsatorna kerül.

Kiemelt kép: A közmédia épülete előtti terület Budapesten. Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások