Figyelő

„Kedden már nem Tamás tartja az értekezletet”

Távozik a Figyelőtől Lánczi Tamás főszerkesztő, utódja Deák Bálint, aki a Világgazdaság irányítását is megtartja. Eközben arról is hallani, hogy esetleg nyomtatott kiadás is készülhet a Fidesz-közeli Mandinerből.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Ahogy arról február végén beszámoltunk, a szerkesztőbizottság február 25-i lemondása utáni átmeneti időben a Figyelő szerkesztőbizottságának egyik tagja, az ex-századvéges Lánczi Tamás foglalkozott a fideszes médiaholdinghoz, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó hetilap irányításával.

Ma, hétfőn a 24.hu arról írt, hogy úgy tudják, most már Lánczi Tamás is távozik a Figyelőtől. Megkeresték Lánczit, aki nem tagadta nekik az információt. Azt is írták, hogy az egykori világgazdaságos Deák Bálint veszi át a lap irányítását.

A 24.hu kereste a fideszes médiaalapítványt, de nem kaptak hivatalos választ.

A Media1 hétfőn este szerkesztőségi forrásból is azt hallotta:

holnaptól már nem Lánczi Tamás vezeti majd a szerkesztőségi üléseket.

Lánczi egy forrásunk szerint a múlt heti szerkesztőségi ülésen már utalt rá, hogy elmegy a cégtől. Ma délelőtt azonban már teljesen egyértelművé vált, hogy a holnapi szerkesztőségi ülést Deák Bálint tartja majd.

A Figyelőnél most több munkatárs főleg azt találgatja, hogy a fideszes médiaholding tervez-e valamiféle összevonást a Figyelő és a Világgazdaság között, illetve elmozdul-e gazdasági irányba a lap, vagy maradnak a közéleti témáknál.

Forrásunk szerint korábban az egyik szerkesztőségi ülésen már hangzott el arra vonatkozó utalás, hogy erősíteni kell a gazdasági irányt.

Frissítés (2019.03.26.)

Megjelent a Figyelo.hu weboldalon egy közlemény, amelyben hivatalosan is bejelentik, hogy közös megegyezéssel távozott a lap főszerkesztője, Lánczi Tamás. Jelezték azt is, hogy a (Figyelő felett is uralmi szerződést gyakorló) Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett.

Az írják, Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is.

A közlemény méltatja Lánczit, mivel a Figyelő modern megjelenésű és sokoldalú hetilapként állítólag „a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált”. A kinevezés részleteiről egy külön hírben számoltunk be.

Magyar Idők, Világgazdaság, Figyelő

Deák Bálint pályafutását 1995-ben, a Napi Gazdaságnál gyakornokként kezdte, ezután a Magyar Távirati Iroda Gazdasági Főszerkesztőségében dolgozott 1998 és 2004 között újságíróként, majd a Világgazdaság tőzsde rovatának volt a szerkesztője. Ezt követően az Origo gazdasági rovatát vezette 2005 és 2008 között. Utána újra megfordult a Napi Gazdaságnál, először mint a tőzsde rovat szerkesztője, majd lapszerkesztő lett. Deák Bálint a 2015. szeptember 1-jén induló Magyar Időknél töltött be lapszerkesztői munkakört, majd innen került Mezősi Tamás helyére a Világgazdaság élén 2016 novemberében.

A Figyelő példányszáma egyébként mindössze néhány ezerre zuhant az elmúlt pár évben, bár pontos számokat nem tudni, mivel a lap kiadója már nem is auditáltatja a példányszámokat a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetséggel (MATESZ).

Új kormányközeli hetilap jöhet?

A 24.hu egyébként arról is írt ma, hogy úgy tudják, a Mandiner című hírportálhoz kapcsolódóan egy új nyomtatott hetilappal bővülhet a kormányközeli sajtótermékek köre. A 24.hu azonban erről hivatalos választ még nem kapott, a fideszes médiaholding nem reagált a kérdéseikre.

Ha a portál információi helytállóak, akkor az új lap várhatóan 60 oldalas lesz, és közéleti-politikai témákkal foglalkozik majd. Ez állítólag a tavaly bezárt Heti Válasz olvasótáborára röpülne rá.

Ma írtunk arról is, hogy

Kiemelt kép: a Figyelő hetilap egy korábbi lapszáma egy árushelyen. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Beadta a DIGI az NMHH elleni keresetét

Tegnap óta a bíróságon van a holland DIGI Communications N.V. a távközlési óriást az 5G pályázatból kizáró NMHH-döntés jogszerűtlenségének megállapítására irányuló keresete. A cég az 5G-frekvenciaaukció felfüggesztését kérte a jogvitát lezáró jogerős bírósági ítélet megszületéséig.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!