fbpx
Figyelő

A Figyelő főszerkesztője egyelőre az ex-századvéges Lánczi Tamás maradt

Bemutatkozott viszont kedden a kiadó munkatársainak Berecz Kristóf utódja, akit Liszkay Gábor delegált az eddigi ügyvezető és szerkesztőbizottsági tag helyére.

Ahogy az tegnap már kiderült, lemondott a Figyelő hetilap háromtagú, Schmidt Mária, Lánczi Tamás és Berecz Kristóf alkotta szerkesztőbizottsága.  A távozást a szerkesztőbizottság tagjai közleményben jelentették be a figyelo.hu-n, ahol azt írták, átadják a lap irányítását az új tulajdonosnak.

Bár nem nevezték meg, ki az új tulajdonos, ismert, hogy a Figyelő hetilap is bekerült tavaly a fideszes médiaalapítvány, a Liszkay Gábor alapította Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány ernyője alá (KESMA), ahogy közel 500 másik médiatermék is, amelyet felajánlottak tulajdonosaik a Balatonföldvárra bejegyzett alapítványnak. (Az alapítványhoz tartozó szerkesztőségek némelyikénél jelenleg audit zajlik, melynek során megnézik, mit lehet összevonni, esetleg hol lehet létszámot csökkenteni.)

Megvolt Deák Bálint bemutatkozója a Figyelőnél, Lánczi főszerkeszt

A mai napon a Media1 információi szerint reggel megjelent a szerkesztőségben Deák Bálint, a  szintén a KESMA alá tartozó Világgazdaság főszerkesztője. Deák Bálint itt az eddig az ügyvezetői feladatokat is ellátó Berecz Kristóf utódjaként mutatkozott be. Deákot Liszkay Gábor küldte a céghez.

Figyelős forrásból azt is megtudtuk, hogy továbbra is Lánczi Tamás látja el Figyelő főszerkesztői feladatait. Készül is az új lapszám – mondta informátorunk, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy valóban profilváltás lesz-e a lapnál, ahogy az tegnap megjelent a 24.hu ezzel kapcsolatos írása alapján. Mindössze az hangzott el ma a szerkesztőségben, hogy

erősíteni kell a gazdasági vonalat.

Magyar Idők, Világgazdaság, Figyelő

Deák Bálint pályafutását 1995-ben, a Napi Gazdaságnál gyakornokként kezdte, ezután a Magyar Távirati Iroda Gazdasági Főszerkesztőségében dolgozott 1998 és 2004 között újságíróként, majd a Világgazdaság tőzsde rovatának volt a szerkesztője. Ezt követően az Origo gazdasági rovatát vezette 2005 és 2008 között. Utána újra megfordult a Napi Gazdaságnál, először mint a tőzsde rovat szerkesztője, majd lapszerkesztő lett. Deák Bálint a 2015. szeptember 1-jén induló Magyar Időknél töltött be lapszerkesztői munkakört, majd innen került Mezősi Tamás helyére a Világgazdaság élén 2016 novemberében.

Századvégtől a Figyelőhöz

A Figyelő főszerkesztői feladatait ezek szerint még most is ellátó Lánczi Tamás 2017 elején került a lap élére, miután az akkori tulajdonosváltás után Lambert Gábor, a korábbi főszerkesztő távozott a szerkesztőség éléről. Lánczi Tamás a kormányközeli Századvégtől érkezett a lapkiadóhoz, nem sokkal azután, hogy Schmidt Mária 2016 végén megszerezte a Figyelőt, amit végül 2018 végén ajándékozott oda a KESMA-nak. (A Terror Háza főigazgatója a Figyelő hetilapot egy gyermekeivel, az LMP-s Ungár Péterrel és Ungár Annával közösen tulajdonolt cégen, a PIÓ-21 Kft.-n keresztül szerezte meg, amit úgy tudott megtenni, hogy a Figyelő addigi kiadója ellen felszámolási eljárás volt folyamatban, a felszámolóbiztos pedig úgy döntött, Schmidtnek adja oda a kiadói jogokat.)

Soros-lista

Schmidt Mária és kollégái nem sokkal a 2016 végi birtokba vételt követően az addig mértéktartónak tartott üzleti-közéleti hetilapból a kormányzó Fidesz ideológiáját követő propagandakiadványt csinált, ahol időnként nagy felháborodást kiváltó módon a kormány kritikusait is listázták. A listák hitelességét jól mutatta, hogy olyan listát közöltek például a magyar származású Soros György állítólagos magyarországi harcosairól, amelyre egy már nem is élő személy is rákerült, sőt a Figyelő egy korábbi főszerkesztője is.

A Figyelő hetilap példányszámát hosszabb ideje nem auditáltatják, így hivatalos adat erről nincs. Feltehetőleg azonban mindössze néhány ezer darabról lehet szó, beleértve az állami előfizetéseket is. A kormány a nem mért példányszám ellenére jelentős összegű közpénzt kötött reklámra a lapban.

„Színvonalas, korszerű”

Az eddigi szerkesztőbizottság a Figyelő weboldalán tegnap egyébként azzal búcsúzott, hogy köszönik, hogy munkatársaik segítségével ilyen „színvonalas és korszerű lapot tudtak létrehozni. Öröm és megtiszteltetés volt a közös munka. Köszönjük olvasóink támogatását, biztatását, kitartását. Minden erőnkkel igyekeztünk azt megszolgálni.”

„Jó mulatság, férfimunka volt!”

–  írta Schmidt Mária, Lánczi Tamás és Berecz Kristóf, miután jelezték, hogy a lap jövőjéről már az új tulajdonos dönt majd.

Borítókép: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások