Origo

Leváltották az Origo vezérigazgatóját

A fideszes médiaalapítvány lecserélte Gosztonyi Balázst, Matolcsy Ádám decemberben kinevezett utódját, tudta meg a Media1. Gosztonyi Balázs utódja a Mediaworks pénzügyi vezetője lett. A leváltott vezető nem cáfol. Neve időközben az impresszumból is eltűnt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 értesülései szerint a napokban leváltották a New Wave Media Group – az Origo.hu és a Freemail.hu internetes oldalakat, illetve a LifeTV-t és az OzoneTV-t működtető cég – vezérigazgatóját.

Gosztonyi Balázs leváltása a cégjegyzékben ugyan egyelőre nem látszik, de értesülésünket több nem hivatalos, de a cég ügyeire közeli rálátással bíró forrás is megerősítette.

Úgy tudjuk, Gosztonyival a múlt héten közölte a leváltását fideszes kötődésű (Liszkay Gábor balatoni nyaralójába bejegyzett) médiaalapítvány, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA képviselője.

Gosztonyi Balázs, a New Wave Media Group volt vezérigazgatója. Fotó: LinkedIn
Gosztonyi Balázs, a New Wave Media Group volt vezérigazgatója. Fotó: LinkedIn

Az utód a mediaworksös Köő-Tóth Győző

Gosztonyi Balázs utódjának azt a Köő-Tóth Győzőt nevezik ki, aki egyébként a Mediaworks pénzügyi igazgatójaként is ügyködik. Strapabírását jól jellemzi, hogy a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország kiadójánál nemrég történt nagy vezetőváltozáskor a győri központú Lapcom megyei lapkiadó felügyelőbizottságába is bekerült. Mostani pozíciójával tehát egyszerre három fideszes médiacégben is jelen van vezető tisztségviselőként.

Köő-Tóth Győző, a New Wave Media Group vezérigazgatója
Köő-Tóth Győző, a New Wave Media Group új vezérigazgatója. Fotó: Mediaworks.hu

Gosztonyi csak pár hónapig vezethette a céget Matolcsy Ádám után

Gosztonyi Balázs nem sokáig lehetett az Origo kiadója, a New Wave Media Group vezérigazgatója. Gosztonyi ugyanis tavaly december óta vezette a céget, átvéve a vezérigazgatói feladatokat a céget 2017 óta vezető Matolcsy Ádámtól, a jegybankelnök Matolcsy György fiától.

Matolcsy Ádám távozására tavaly azután került sor, hogy az előzőleg a céget felvásárló ifjú Matolcsy egy őszi reggelen úgy döntött, átadja a nevén lévő médiacéget a fideszes médiaalapítványnak, ahol egyébként rövid idő leforgása alatt közel 500 médiatermék landolt. A fideszes médiaalapítványhoz került egyebek mellett a HírTV, az EchoTV, de például Magyarország összes megyei lapja (a Lapcom, a Mediaworks, az Inform Media termékei), a Mediaworks egyéb termékei a Lakáskultúrától a Világgazdaságig, az egyetlen országos kereskedelmi rádió, a Retro Rádió, a Mészáros Lőrinc által megszerzett Part FM, de nyomdát, lapterjesztő céget, és reklámértékesítő házat is megszerzett magának a médiaalapítvány.

Mészáros Lőrincné és Pálmai L. Ákos a LifeTV és az OzoneTV körül mozgolódik

Gosztonyi leváltása azért is érdekes, mert a Media1 épp tegnap számolt be róla, hogy Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix (a felcsúti milliárdos felesége) és Pálmai L. Ákos, az Origo és a TV2 Tények Extra egykori főszerkesztője is mozgolódik a cég körül. Mészárosné ugyanis Pálmaival együtt az Origo mellett a Life és az Ozone Tv-csatornákat működtető cég Márvány utcai épületében járt, ahol forrásaink szerint elhangzott, hogy Pálmaiék veszik át a tévés üzletág irányítását.

Pálmai L. Ákos a Media1 telefonos érdeklődésére nem cáfolta ezt csütörtök délelőtt, igaz, nem is erősítette meg. A New Wave Media Group kommunikációs menedzsere, Rátz Dorottya sem cáfolta ezt telefonon, de ő sem erősítette meg, hanem miután meghallotta a kérdéseinket még csütörtökön délelőtt, azt mondta, küldjük el a kérdéseinket írásban, és  igyekeznek hamar megválaszolni. Végül a New Wave Media mégsem reagált az írásos kérdésekre, a munkatárs pedig azóta már nem is vette fel a telefonját, hiába hívtuk számtalanszor csütörtökön.

Ezek voltak Gosztonyi Balázs tervei

Gosztonyi Balázs, a leváltott vezető egyébként több mint négy évvel azután lett vezérigazgató, hogy a cégcsoportnál kezdett. Eleinte operatív igazgatói tisztséget töltötte be, majd a teljesítmény-kontrolling és az akvizíciós területek tartoztak hozzá.

Vezérigazgatói kinevezésekor tavaly úgy fogalmaztak a közleményben, hogy Gosztonyi Balázst a cégnél eltöltött hosszú idő, a szakmai megbecsülése, valamint a rendszerszintű vállalatirányítási tapasztalata tette alkalmassá a pozíció elnyerésére. Jelezték: az új vezető célja, hogy a cégcsoport elérésben és teljesítményben is tovább tudjon növekedni a következő időszakban: ennek megvalósításához a szolgáltatási funkciók kibővítése, illetve a technológiai fejlesztések fognak a középpontban állni. A termékek és a platformok közötti forgalomterelésben rejlő lehetőségekre is nagyobb hangsúlyt kíván helyezni, elősegítve ezzel azok egyéni és együttes fejlődését egyaránt.

A New Wave Media Group saját terméke a manapság leginkább hírmanipulációkban jeleskedő Origo internetes oldal mellett, a Life, a Newsfeed, a Travelo, a GPHírek, az Investor, az Üzletrész, a SHE, valamint a Gosztonyi kinevezése óta már nem frissülő VS internetes oldal. Szintén New Wave-hez tartozik a Freemail levelezőrendszer, a ReBlog blogszolgáltató, a Videa videós platform és a Köpönyeg időjárásportál. Emellett a cégcsoporthoz tartozik a már említett Life TV és Ozone TV televíziós csatornák, illetve több egyéb médiatermék értékesítési feladatainak ellátása is.

A New Wave Media Grouphoz tartozik az Evomedia sales house is.

A Media1 ma reggel újból kereste Rátz Dorottyát, a New Wave Media Group kommunikációs munkatársát, ezúttal azért is, hogy a vezérigazgató-váltásról érdeklődjünk, de nem vette fel a telefonját. Elküldtük a vezérigazgató-váltás megerősítését kérő kérdéseinket e-mailben is. Ha később válaszolnak, illetve új részlet derül ki, arról természetesen cikkünk frissítésével még beszámolunk.

Frissítés 09:30

Utolértük Gosztonyi Balázst

Telefonon utolértük Gosztonyi Balázst. Miután megkérdeztük, igaz-e, hogy távozik, azt mondta, nem kíván nyilatkozni. Visszakérdeztünk, hogy akkor nem cáfolja-e, de ugyanezt ismételte. Gosztonyi tehát nem cáfolta, de nem is erősítette meg ,az információt.

Frissítés 13:19

A hvg.hu arról ír, hogy a Mediaworks átveszi a teljes Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványon belül az uralmat.

Frissítés 18:30

Mostanra az Origo.hu impresszumában is Köő-Tóth Győző neve szerepel a New Wave Media Group képviselőjeként.

A cikkünkben említett Rátz Dorottya eközben egy New Media Groupos e-mail címről jogi eljárással fenyegeti szerkesztőségünket. Rátz szerint a nevét csak az engedélyével szabad említeni, ő pedig ilyet nem adott. Állítja, nem ő a New Wave Media Group sajtósa, de az leveléből nem derül ki, hogy akkor ki. Nyilvánosan, bárki számára elérhető LinkedIn-oldalán egyébként a New Wave Media Groupot tüntette fel munkahelyének, és azt, hogy ott kommunikációs menedzserként dolgozik. Az általa megadott, sajtómunkásoknak fenntartott e-mail címről egyébként azóta sem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Szóljon hozzá!