fbpx
A Mediaworks székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Mészáros Lőrinc volt cége kiskirály lesz a fideszes médiabirodalomban

Egy, a cégközlönyben megjelent uralmi szerződés szerint a Mediaworks ural majd szinte mindent a fideszes médiabirodalmon belül. A cég dönthet kinevezésekről, visszahívásokról, beszerzésekről, vagyis szinte mindenről.

A fideszes médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány honlapján tegnapi dátumozással az alábbi közlemény jelent meg:

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján az Alapítvány tulajdonában álló huszonkilenc gazdasági társaság a Polgári Törvénykönyvben szabályozott „elismert vállalatcsoporttá” nyilvánításához szükséges megállapodásokat megkötötte, és intézkedett annak Cégközlönyben való közzétételéről.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt a hvg.hu ma megjelent híréből érthetjük meg jobban. Azt írja a honlap: vállalatcsoporttá alakultak a nemrég egy alapítványba terelt fideszes médiumok, melyek innentől fogva betagozódnak Mészáros Lőrinc volt cége, a Mediaworks alá, ami így uruk, irányítójuk és felügyelőjük lesz. Ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása.

A hírportál a cégközlönyben látottak alapján azt írja, hogy 2019. február 21. napján kötöttek úgynevezett uralmi szerződést egymással Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt érdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. és 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak. Az erről szóló hirdetményt március 7-én, tegnap tették közzé a cégközlönyben.

A szerződéssel elismert vállalatcsoport jön létre, aminek uralkodó tagja a Mediaworks, a többi cég pedig ellenőrzött tag.

Ez azért nagyon fontos, mivel eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább.

A Mediaworks dönt szinte mindenről

A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:

 • Közös beszerzési rendszert használnak, gyakorlatilag a Mediaworks dönt a beszerzésekről és bonyolítja le azokat;
 • Egységes informatikai rendszert használnak;
 • Összehangolják humenerőforrás-menedzsmentjüket, gyakorlatilag a Mediaworksnél határozzák meg, ki dolgozzon az Origótól a Hír Tv-n keresztül a Ripostig bárhol.
 • A Mediaworks jogosult a cégek marketing- és jogi tevékenységének összehangolására;
 • A cégek a Mediaworks által irányított központosított pénzügyi rendszerbe tömörülnek, közös likviditási menedzselési, közös elszámolási stb. rendszerekkel;
 • Összehangolt számviteli rendszert alkalmaznak;
 • Összehangolt kontrolling-rendszert használnak.

És hogy a gyakorlatban ki lesz a főnök? A Mediaworks ügyvezetése képviseletében az uralkodói jogokat gyakorolja:

 • Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató;
 • Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes;
 • Kálmán Erika portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes;
 • Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

A Media1 egyébként épp ma számolt be róla, hogy leváltották az Origo, a Freemail, a LifeTV és az OzoneTv tulajdonosának, a szintén a fideszes médiaholding alá tartozó New Media Group cégnek a vezérigazgatóját, Gosztonyi Balázst. Az utód épp az említett Mediaworkstől érkezik. Emellett Mészáros Lőrincné (Mészárosné Kelemen Beatrix) és Pálmai L. Ákos a LifeTV és az OzoneTV körül mozgolódik.

Mindenki odaadományozta a cégeit a fideszes alapítványnak

A hvg.hu az uralmi szerződés kapcsán hvg.hu, hogy a Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány azonban rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta, és a Médiatanács sem nézte meg, hogy ez nem okoz-e túlzott erőkoncentrációt a médiapiacon.

A Media1 egyébként a mai napon kérdéseket küldött a Gazdasági Versenyhivatalnak és a Médiatanácsnak, hogy megvizsgálják-e a hvg.hu által megtalált uralmi megállapodást, illetve azt, hogy ezzel valódi vállalatcsoport jött létre. Ha válaszolnak, arról a későbbiekben még beszámolunk.

Frissítés (17:16)

A GVH válaszolt a Media1-nek. Azt írják, nem indítanak vizsgálatot. Hogy miért nem, arról egy külön hírben számolunk be.

Kiemelt kép: Mediaworks Hungary Zrt. székháza Budapesten, a Bécsi úton, a Mediaworks által bezárt Népszabadság egykori épületében. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások