fbpx
Az RTL Klub Alvilág című sorozata

Tovább esett az Alvilág, de nyerte az estét az RTL

Ezen a héten tovább csökkent a múlt héten nem túl erősen kezdő új RTL-es sorozat közönségtábora. Az RTL Klub szerencséje az volt, hogy a TV2 egy még rosszabbul teljesítő műsort küldött vele szembe a nézők figyelméért folytatott csatába, illetve az, hogy a többi RTL-es műsor jól teljesített.

Múlt héten lépett életbe az RTL Klub új, tavaszi műsorrendje, amelynek része több új saját gyártású műsor. Ezek közül az egyik, az Alvilág című sorozat volt, mely a múlt héten 8,7 százalékos közönségarányt ért el, ami csak azért nem jelentett csúfos vereséget a konkurenciával szemben, mert a TV2-n vele párhuzamosan futó Legyen ön is milliomos! című, Gundel Takács Gábor vezette vetélkedő még kevesebb embert érdekelt.

Meg kellett ismételni

Vélhetően a bőven 10 százalék alatti közönségaránnyal az RTL Klub vezetősége sem lehetett kibékülve, ugyanis két nappal később rendkívüli műsorváltozással kénytelen volt a csatorna megismételni a sorozat első részét. Tették ezt vélhetően azért is, mert attól tarthattak, hogy ha kevesen látják a sorozat első epizódját, akkor a következő részek az újonnan bekapcsolódók számára még kevésbé lesznek érthetők, és akkor a következő részek nézettsége még lejjebb megy.

A műsoridőket is megbolygatták

A múlt hétvégén aztán az is kiderült, hogy az RTL Klub ettől a héttől hozzányúl az új műsorrendjéhez, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az RTL Klub a hétköznap esti főműsoridős műsorainak kezdési időpontjait odébb tette, illetve a Fókusz című bulvármagazin időtartamát 35 percesre növelte, így a befejezési időpont is változott. ( A Media1 úgy tudja, hogy a megnövelt időtartam miatt a tavaly megszűnt Story Extra című műsor munkatársai is besegítettek a Fókusz készítésébe.)

A műsorkezdési és befejezési időpontok megbolygatására a TV2 is reagált, ők a változásokat észlelve szintén megváltoztatták egyes esti műsoraik kezdési időpontját.

Ilyen előzmények után érdekes volt figyelni, hogyan alakul az RTL Klub estéinek, illetve új sorozatának, az Alvilágnak a nézettsége.

Tovább csökkent az Alvilág nézőszáma

A SorozatWiki által megszerzett és szerdán délután publikált nézettségmérési adatok alapján az Alvilág újabb nézőket vesztett. Az Alvilág 2. részének nézettsége ugyanis még a nagyon gyenge 1. epizódét is alulmúlta.

Az Alvilág a múlt heti 8,7 után tegnap 7,4 százalékos közönségarányt produkált a kereskedelmileg kiemeltnek kezelt korcsoportban, 18-49-ben. Az RTL Klub szempontjából ugyan vigaszt jelenthet, hogy a TV2-vel szemben így is elég szépen megnyerték az estét, de ez inkább annak volt köszönhető, hogy 21:30 előtt az RTL egyéb műsoraival elég erős csatornaátlagot hozott össze, illetve az Alvilág szempontjából jött az is, hogy a TV2 megint a gyengélkedő Legyen ön is milliomost sugározta vele szemben.

Még messzebb volt az Alvilág az elvárhatótól

Az RTL-es sorozat úgy nyert tehát, hogy közben újabb jelentős közönségtábort vesztett múlt héthez képest. Ráadásul az Alvilág még messzebb került egy ilyen nagyszabású, költséges sorozattal szemben minimum elvárható 10 százalék feletti közönségaránytól. Ehhez nem árt hozzátenni, hogy a SorozatWiki szerint az Alvilág az esti RTL-es csatornaátlag nézettségének körülbelül felét hozta, vagyis az RTL Klub más műsoraihoz képest is gyengébben teljesített.

Az Alvilág helyén két hete egyébként még az Éjjel-Nappal Budapest volt (azt az RTLII-re költöztették át), ami az RTL Klubon ugyanebben az idősávban 12 százalék feletti közönségarányt produkált. Vagyis 4,6 százalékpontos esésről beszélhetünk az RTL Klubon. Az RTL Magyarország számára viszont jó hír, hogy az RTLII elég erős lett attól, hogy oda költözött az Éjjel-Nappal Budapest, az ugyanis tarolt az RTLII-n és 7,2 százalékos közönségarányt produkált. Ez alapján elképzelhetőnek tűnik, hogy az RTL kisebb csatornája is elszív nézőket az RTL Klubtól, magyarán saját főcsatornáját gyengíti az RTLII.

Bejött a hosszabb Fókusz, a Drága örökösök és a Barátok Közt is nézett volt

A SorozatWiki adataiból egyébként az derül még ki, hogy a Fókusznak az nem ártott meg, hogy hosszabb lett a műsorideje. A műsor ugyanis 20,7 százalékos közönségaránnyal futott, illetve a Drága örökösök című, szintén új sorozat is kiváló eredményt szállított a 19,5 százalékos share-jével. A Barátok Közt 14,2 százaléka is jónak számít. A 14,2 százalék után azonban eléggé látványos az esés az Alvilág 7,4 százalékához.

Ráadásul az Alvilág még csak a második heténél tart, ami azért tűnik aggasztónak az RTL szempontjából, mert ha ilyen ütemű lesz a nézőszám-csökkenés, akkor akár súlyosabb csapást is szenvedhet a TV2-től a széria a folytatásban, pláne ha a TV2 úgy dönt, hogy nem egy olyan gyenge nézettségű műsort küld vele szembe mint a Legyen ön is milliomos.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások