fbpx
Civilszervezetek találkozója Michael Pompeo külügyminiszterrel 2019. február 11-én. fotó: helsinki.hu

Michael Pompeo Budapesten: Magyar médiát is érintő programot indít az Egyesült Államok

Michael Pompeo amerikai külügyminiszter ígéretet tett egy független médiumokat támogató médiaprogram elindítására, amellyel korrupcióról szóló oknyomozásokat segítene. A civilszervezetekkel folytatott budapesti találkozón szóba került a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány is.

Néhány médiás vonatkozása is van annak, hogy a tegnap Budapestre látogató Michael Pompeo amerikai külügyminiszter, az Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóját megelőzően az Orbán-kormány által sorosiszta ellenségként kezelt civil szervezetekkel, így a K-Monitorral, a Magyar Helsinki Bizottsággal és Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőivel is találkozott. A civilekkel folytatott tárgyalásán ugyanis a Bloomberg tudósítása szerint az amerikai diplomácia vezetője bejelentette, hogy:

az Egyesült Államok programot indít Magyarországon és három másik közép-európai országban független helyi médiumok támogatására.

Bár túl sok konkrétumot egyelőre nem lehet tudni erről, annyi fontos részlet a Bloomberg tudósítása alapján azért így is kiderült, hogy a Michael Pompeo által bejelentett program egyik kiemelt célja az Oroszországból érkező korrupciós pénzekkel kapcsolatos oknyomozások támogatása, valamint a növekvő kínai befolyásolási kísérletek bemutatása lesz.

Az amerikai külügy egyszer már visszalépett

Az Amerikai Egyesült Államok egyébként 2017 végén egyszer már bejelentett egy programot a magyar független vidéki sajtó támogatására. A programban 200 millió forintot osztottak volna ki, és bár meghirdették a pályázatot a weben is, később mégsem nyilvánítottak senkit sem győztesnek, így végül egyetlen pályázó sem jutott forráshoz. A program leállítására hivatalos magyarázatok nem voltak, így a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy a fordulathoz köze lehetett-e annak, hogy a program elindítását komolyan támadta a Fidesz-KDNP kormány.

Pompeo a vasfüggöny harmincadik évfordulóján érkezett

Michael Pompeo magyarországi látogatását megelőzően egyébként az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben az állt, hogy a látogatás apropója a vasfüggöny lebontásának 30 éves évfordulója. Azt írták, a vasfüggöny lebontásakor a közép-európaiak visszakapták szabadságukat és a nyugati demokratizálódás útjára léptek, melyet azután a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozással is megerősítettek. A közlemény már ekkor is felemlegette Oroszország és Kína növekvő nyomását.

A közlemény további médiás részt is tartalmazott, hiszen azt írták, a demokráciák nélkülözhetetlen eleme a jól működő civil társadalom és a szabad média. Már a közleményben is előre jelezték, hogy meg kívánják erősíteni a helyi független médiumokat mind a négy visegrádi országban. Ennél több ebből sem derült ki erről.

Így számoltak be a civilek a találkozóról Michael Pompeóval

Az amerikai külügyminiszterrel találkozó civilszervezetek közül a Helsinki Bizottság a honlapján számolt be az eszmecseréről. Beszámolójukban azt írják, a találkozóra az Egyesült Államok külügyminisztériumának meghívására kerül sor, azon Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mellett Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója és Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója vett részt.  Aláhúzták:

a találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete.

Pardavi Márta többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt Michael Pompeónak, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Elmondta, hogy az utóbbi évek civilellenes kampányával és jogalkotási lépéseivel szűkül a különböző vélemények megjelenésének lehetősége, megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Szóba került a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány is

Kapronczay Stefánia a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt. Szót ejtett a sajtószabadság korlátozásáról a folyamatos központosításon, a (476 médiaterméket központosító) Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásán, illetve a független sajtó jogainak korlátozásán keresztül.

„Két okból különösen fontos ez – emelte ki Kapronczay. – Egyrészt a propagandamédia gyakran indít lejárató kampányokat azok ellen, akik a kormánytól eltérő álláspontot képviselnek. Másrészt a decemberben létrejött médiaholding különösen hatékony lehet a dezinformáció terjesztésében.”

Kapronczay tájékoztatta még az amerikai külügyminisztert a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét érintő tervezett korlátozásokról, amelyek szintén veszélyeztetik a vélemények sokszínűségét.

Léderer Sándor a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón. Kiemelte, hogy a mindennapi korrupció visszaszorításában történt ugyan előrelépés az elmúlt 10 évben, de a politikai korrupció átszövi az egész gazdaságot, és a társadalom is jelentős problémaként érzékeli. Ez nem csak a demokratikus értékeket erodálja, de sok esetben biztonságpolitikai veszélyt is jelent.

A találkozó létrejötte és a civil szervezetek véleménye iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében. A civil szervezetek képviselői ma újra kifejezték, hogy ebben a küzdelemben fontos és megbízható partnerként lehet rájuk tekinteni – áll a honlapra feltett beszámolóban.

Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének professzora a Klubrádiónak nyilatkozva tegnap, még a találkozót megelőzően egyébként arról beszélt, hogy valószínűleg a növekvő orosz veszély hozhatta Budapestre az amerikai külügyminisztert, Michael Pompeót.

Az Európa Tanács most megjelent jelentésében egyébként  lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyar médiapiacról. A jelentés szerint a kormány uralja a média jelentős részét.

Kiemelt kép: Civilszervezetek találkozója Michael Pompeo külügyminiszterrel 2019. február 11-én. fotó: helsinki.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások