fbpx
Újságnyomtatás egy modern nyomdagépen.

Tisztújítás volt a Repropressnél

A Magyar Lapkiadók Reprográfiai és Szomszédos Jogi Egyesülete, ismertebb nevén a Repropress Egyesület, a sajtókiadók közös jogkezelő szervezete közzétette a korábbi ciklusról készített beszámolóját is. Beszámoltak arról is, hogy tovább tárgyalnak a Google-lel és a Metával, hogy a magyar médiumok jogdíjat kapjanak.

A Repropress közgyűlése rendes tisztújítás keretében választott vezetőséget ötéves időtartamra. Megerősítették tisztségében Hivatal Péter elnököt.

Az elnökség tagjai: Bezzegh Emese (Mediaworks Hungary Zrt.), Fári István (Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.), Kardos Gábor (Magyar Jeti Zrt.), Lipták Tímea (Central Médiacsoport Zrt.), Szilágyi Zsuzsanna és Tóth-Császár Gergely (Ringier Hungary Kft.) lettek.

A Felügyelőbizottság tagjának választották Hargitai Ádámot (Mediaworks Hungary Zrt.), Győri Izabellát (Central Médiacsoport Zrt.) és Körtvélyesi Csabát (Ringier Hungary Kft.).

A főtitkári poszton sem volt változás, ismét Havas Katalinnak szavaztak bizalmat a tagok.

„Sikerként értékeljük, hogy rendkívül sokrétű előkészítő munkánknak köszönhetően az év elején, a Repropress a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától – közigazgatási határozat alapján – megkapta az engedélyt. Így mint reprezentatív közös jogkezelő szervezet kiterjesztett hatállyal végezheti tevékenységét annak érdekében, hogy méltányos díjazást biztosítsunk a kiadói tartalmak digitális platformokon történő terjesztéséért a sajtókiadók számára. A sajtókiadói díjakkal kapcsolatos közös jogkezelés képes a jogosultak egységét képviselni az olyan nagy szolgáltatók felé is mint a Google vagy a Meta. A jogosultaknak nem egyedül kell végig járniuk a felhasználás engedélyezésének folyamatát, és nem kell idegen nyelven szerződéseket kötniük az érintett cégekkel. A következő lépés, melyen már dolgozunk, a törvényi előírásoknak megfelelő díjszabás elkészítése és elfogadtatása”

– mondta Hivatal Péter elnök.

„Napjaink egyik legfontosabb kihívását a generatív mesterséges intelligencia (GAI) rendszerei jelentik a kiadók számára. A GAI-k, például ChatGPT, Bard, DALL-E 2, Midjourney, Stable Diffusion rohamos térnyerése fontos kérdéseket vet fel a médiaszektor és a tartalomszolgáltatók számára. A mesterséges intelligencia nemcsak a tartalomgyártásra, hanem a közönség fogyasztási szokásaira, a tartalmak és felhasználói adatok más, harmadik felek általi felhasználására és a monetizáció lehetőségeire is hatással van. Álláspontunk, hogy ezeket a rendszereket csak a kiadói tartalmak szerzői jogának tiszteletben tartása mellett, transzparens módon szabad fejleszteni azon alapelvek figyelembevételével, amelyek védik a kiadók szellemi tulajdonát, a brandet, az olvasói kapcsolatokat és a befektetéseiket. A szellemi tulajdonjogok által védett tartalmak kereskedelmi célú felhasználásához minden esetben a jogosultak engedélye szükséges”

– nyilatkozta Havas Katalin, a Repropress főtitkára.

Súlyos bírságot kapott az Artisjus és több más hasonló jogkezelő szervezet a GVH-tól

A külön megállapodóknak már közel egy éve fizet a híreik után a Google, és lett egy magyar közös jogkezelő is

A magyar lapkiadók közös jogkezelővel jutnának hozzá a globális techcégektől járó jogdíjakhoz

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Újságnyomtatás egy modern nyomdagépen. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások