fbpx
Facebook és Google

A magyar lapkiadók közös jogkezelővel jutnának hozzá a globális techcégektől járó jogdíjakhoz

A sajtókiadói szomszédos jog létrejöttével a kiadók kizárólagos jogokat kapnak kiadványaik bizonyos online felhasználásánál, a nagyobb platformok pedig csak akkor jeleníthetik meg ezeket a tartalmakat, ha ennek feltételeiről megállapodnak a kiadókkal.

Új szerzői jogi kategóriát, úgynevezett sajtókiadói szomszédos jogot iktatott jogszabályba az Európai Unió irányelve nyomán 2021-ben a magyar országgyűlés, mely lehetővé teszi, hogy a nyomtatott és internetes sajtótermékek kiadói az általuk készített tartalmakat sokféleképpen használó, és ebből jelentős bevételekhez jutó platformoktól – amilyen a Facebook és a Google – méltányos ellenértéket kapjanak.

A Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai és Szomszédos Jogi Egyesülete közös jogkezelőként, a csatlakozó kiadók érdekeit egységesen és hatékonyan érvényesítve vesz részt a szükséges díjazási megállapodások megalkotásában, majd a jogdíjak beszedésében

– közölte lapunkkal a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) egy hétfői közleményében.

Kizárólagos jogokat kapnának a kiadók

A közleményben úgy fogalmaztak: a sajtókiadók társadalmi és gazdasági szerepe Magyarországon is kiemelkedő; az általuk előállított tartalmak létrehozása pedig jelentős anyagi befektetésekhez kötődik.

Az egyre jelentősebb internetes hirdetési bevételek eközben nagyrészt az ezeket a tartalmakat sokféleképpen megjelenítő, de azok létrehozásában semmilyen szerepet nem játszó nagy internetes platformoknál jelennek meg.

Ezen a helyzeten kíván változtatni az Európai Unió digitális szellemi jogokat védő irányelve (DSM irányelv) és a magyar szerzői jogi törvény ahhoz illeszkedő módosítása.

A sajtókiadói szomszédos jog létrejöttének köszönhetően a kiadók kizárólagos jogokat kapnak kiadványaik bizonyos online felhasználásánál, a platformok pedig csak akkor jeleníthetik meg ezeket a tartalmakat, ha ennek feltételeiről megállapodnak a kiadókkal.

„Megteremtődött a lehetőség, hogy a kiadók megfelelően védhessék és monetizálhassák tartalmaikat, így az innovatív, sokszínű és professzionális újságírásra fordított anyagi és szakmai erőfeszítéseik haszna ne csak külső szereplőknél jelenjen meg. A csatlakozó kiadói társadalom célja, hogy érvényesítsék jogaikat, méltányos díjazásban részesüljenek befektetéseikért, és a sajtó visszakapja a tartalmaiból származó bevételek feletti ellenőrzést. Piaci súlyát tekintve, a hazai kiadói társadalomnak már több mint 70 százaléka csatlakozott a rendszerhez”

– fogalmazott Hivatal Péter, a Repropress elnöke.

 

Facebook, Meta.
Fotó: stock / Depositphotos

Az MLE készíti elő a közös jogkezelést

A Repropress partnere a közös jogkezelés előkészítésében a sajtókiadók szakmai szervezete, a Magyar Lapkiadók Egyesülete.

„A jogszabályi változás kiemelkedő jelentőségű és immáron megteremheti a lehetőséget arra, hogy a kiadók több bevételhez jussanak az általuk előállított tartalmak után. Európai szinten is komoly munka zajlik ezen a területen, és a hazai kiadóknak is eltökélt szándéka, hogy önkéntes közös jogkezelés formájában működjenek együtt, így juttatva érvényre a törvény által megalkotott keretrendszerben az érdekeiket. Az olvasók internetre vándorlásával párhuzamosan az online térben nem jön létre számottevő bevétel, miközben a tartalom-előállítás egyre drágul. Az online tartalmak olyan haszonélvezői, mint a Google kereső és a Facebook közösségi platform, eddig nem fizettek a kiadói tartalmak használatáért, miközben a kiadói tartalmakra és adatokra építették rá saját hirdetési üzletágukat. Az új sajtókiadói jog utat nyitott egy igazságosabb, versenyképesebb és innovatívabb online ökoszisztéma felé, ahol nem pár domináns szereplő diktál”

– mondta Kovács Tibor, az MLE elnöke.

Kovács Tibor, a Ringier Magyarország ügyvezetője, a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) elnöke.
Kovács Tibor, a Ringier Magyarország ügyvezetője, a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) elnöke. Fotó: RAS

A kiadói szomszédos jog intézménye és annak közös jogkezelésben való hatékony érvényesítése lehetővé teszi, hogy a médiatartalmak előállítói és a globális technológiai platformok új, minden fél számára előnyös, partneri viszonyban működjenek együtt a médiafogyasztók, a felhasználók érdekében – fogalmaztak a közleményben

Várják a csatlakozó sajtókiadókat

A sajtókiadók hazai közös jogkezeléshez csatlakozni kívánó kiadók a [email protected] címen jelezhetik belépési szándékukat. A jogkezeléshez csatlakozó egyesületi tagok aktívan részt tudnak venni a keretek kialakításában, a tagsági jogviszony azonban nem feltétele a jogdíjak igénylésének.

A szervezet kiterjesztett hatályú közös jogkezelő tevékenysége jelenleg bejegyzés alatt áll. A bejegyzést követően kezdődhetnek meg a díjszabással kapcsolatos tárgyalások, amelyet az eljárást követően az igazságügyért felelős miniszter hagy majd jóvá. Várhatóan, idén ősszel már megkezdődhetnek a tárgyalások a jogdíjak beszedése kapcsán  is.

Németországban és Franciaországban már van hasonló gyakorlat

Az új európai szerzői jogi irányelvhez illeszkedő helyi jogszabályok keretei között számos országban meghatározó a kiadók és platformok kapcsolatában a közös jogkezelés. Németországban egy független közös jogkezelő szervezetben (Corint Media) tömörül már a számottevő kiadók fele. A Corint szerint a németországi keresőmarketing-költések 11 százaléka lenne a megfelelő jogdíj a kiadók felé (az általuk képviselt körülbelül 200 kiadóra arányosítva). A nagyságrendet a német Szerzői Jogvédő Hivatal (Bundes Patentamt) is indokoltnak tartja.

Franciaországban 2021. december 15-én konzultációt hirdetett a versenyhivatal, a Google-nek pedig ajánlatot kell tennie a kiadóknak a kompenzáció feltételeire. A francia kiadók tavaly októberben alapították meg a Société des Droits Voisins de la Presse (DVP) nevű szervezetet, amely az első közös jogkezelő szervezet Franciaországban, amely a kiadók és hírügynökségek szomszédos jogainak kezelésével foglalkozik. A SEPM nevű francia szakmai szövetség pedig 20 millió euró/év értékű keretmegállapodást írt alá a Google-lel az elmúlt napokban.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások