fbpx
Pendrive-o,k adathordozók.

Súlyos bírságot kapott az Artisjus és több más hasonló jogkezelő szervezet a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az adathordozói díjakat megfizető fogyasztók, illetve a befizetésekből részesülő művészek érdekei egyaránt sérülhettek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Media1-hez eljuttatott közleményében arra emlékeztetett, hogy még 2016 végén előí¶ta az öt hazai közös jogkezelő szervezet, az Artisjus, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), a Filmjus, a Hungart Egyesület és a MAHASZ számára, hogy az úgynevezett üreshordozói díjak (ÜHD) – pédául a mobiltelefonok, memóriakártyák, merevlemezek és minden a vonatkozó jogdíjközleményben szereplő termék árába beépülő jogdíjátalány – meghatározásakor használjanak a korábbinál pontosabb módszertant.

Az egyesületek a dinamikusan változó piac (ahol például erőteljesen jelen vannak a streamingszolgáltatók is) ellenére nem követték elég szorosan a tartalomfogyasztási szokások változásait, piackutatásaik pedig több ponton aggályosak és pontatlanok voltak. A díjszámítási módszertan torzulásai miatt a díjakat végső soron megfizető fogyasztók, illetve a befizetésekből részesülő művészek érdekei egyaránt sérülhettek – állapította meg a GVH.

A GVH nemrég lezárult utóvizsgálata feltárta, hogy a közös jogkezelők nem teljesítették megfelelően az előírt kötelezettségeket az üreshordozói díjszámítás precízebb alátámasztásáról.

A szervezetek által készíttetett, a díj mértékét megalapozó kutatás több szempontból is hibásnak és hiányosnak bizonyult, nem orvosolták még a versenyhatóság által korábban kifejezetten kiemelt problémákat sem – így többek között a reprezentativitás és a mintavételezés hiányosságait, illetve az adathordozók körének igazítását a dinamikusan változó fogyasztói szokásokhoz.

Az egyesületek a felmérés reprezentativitásának hiányosságaival egyébként nem csupán a GVH felé vállalt kötelezettségeket sértették meg, hanem a közös jogkezeléséről szóló törvényt is, amely alapján a jogkezelőknek minden évben reprezentatív, átlátható felmérést kell végezniük a magánmásolási díjak megállapításához.

Összesen több mint 210 millió bírságot szabott ki a GVH a jogkezelőkre

A GVH Versenytanácsa a kötelezettségszegés miatti bírság meghatározásakor figyelembe vette, hogy a jogkezelők – bár nem jártak el a kellő körültekintéssel – alapvetően megkíséreltek megfelelni az előírtaknak. A hatóság enyhítő körülményként tekintette az idő múlását (amelyben mindazonáltal közrejátszott az is, hogy az utóvizsgálatban érintett szervezetek 26 alkalommal, a felkért szakértők pedig további hatszor kértek határidő-hosszabbítást az eljárás során, a GVH így összességében több mint 1200(!) napot várt különféle adatközlésekre).

Mindezek figyelembevételével az Artisjus 167 millió forint, az EJI 22 millió forint, a MAHASZ 16 millió forint, a Filmjus 5 millió forint, a Hungart 400 ezer forint bírságot kapott a jogsértésért (többségükben részletfizetési kedvezménnyel). Ezzel több mint 210 millió forintnyi bírságot szabott ki a hivatal.

Lényeges, hogy a versenyhatóság szankciója nem a művészek és előadók által kapott jogdíjakat csökkenti, hanem a jogkezelő szervezetek saját működési költségeit terheli. Ez bevételük több mint 15 százalékát, vagyis évente több mint 3,3 milliárd forintot tesz ki a különböző befizetésekből.

A GVH Versenytanácsának döntése a hivatal saját közlése szerint a hazai fogyasztókat és művészeket védi, hiszen a pontosabb ÜHD díjmeghatározás alapvető érdeke minden érintett félnek, még az adathordozókat forgalomba hozó vállalkozásoknak is.

Visszakapható az üres adathordozókon lévő díj, ha valaki csak saját tartalmat tárol rajtuk

A GVH egyúttal ezúton is felhívta a figyelmet az ÜHD visszaigénylésének lehetőségére, amelyet az öt jogkezelő által 2016-ban vállalt kötelezettségek teremtettek meg, Hollandia után másodikként az Európai Unióban.

A visszatérítést azon fogyasztók igényelhetik, akik a megvásárolt, üres adathordozóra nem másolnak jogdíjjal érintett műveket, hanem kizárólag saját tartalmaikat tárolják rajtuk. A díjak visszatérítésével kapcsolatos, részletes információk a szervezetek által – szintén a GVH eljárásában foglaltak alapján – létrehozott www.maganmasolasidij.hu honlapon érhetők el.

A külön megállapodóknak már közel egy éve fizet a híreik után a Google, és lett egy magyar közös jogkezelő is

Blokkolná az EU az illegális streaminget

Megint feljelenti a magyar médiahatóság a Disney+ streamingszolgáltatót Hollandiában

Egymilliárd forintos bírságot kapott a Vodafone Magyarország

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép Pendrive-o,k adathordozók. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások