fbpx
Ludas Mátyás, a Boldog Vármegye havilapja

Indul a Ludas Mátyás, a boldog vármegye havilapja

A nyári strandszezonban lesz kézbe vehető először.

Pápai Gábor, Magyarország egyik legismertebb karikatúristája volt a Klubrádió Folyt. köv. – Volt egyszer egy Népszabadság című műsorának vendége tegnap, csütörtökön.

Az ismert rajzoló ebben két vendéglátójának, Rab Lászlónak és Kelen Károlynak elárulta, hogy Ludas Mátyás néven, a Ludas Matyi című szatirikus hetilap egykori szellemiségét továbbvivő nyomtatott vicclap indul néhány hét múlva. Szerinte az elmúlt időszakban történt közéleti események hatására is jelentősen megnőtt a humor iránti igény.

Az új lapot Kocsis András, a Kossuth Könyvkiadó egykori vezetője indítja, aki manapság Kocsis Kiadó néven rendelkezik egy kiadóval.

Pápai a bezárt Népszabadság munkatársainak és a frekvencia nélkül maradt rádió őket figyelő hallgatóinak elárulta, hogy a Ludas Mátyás ugyanaz a lap, amiről még a tervezés időszakában Ludas Manyi és Ludas Mutyi címmel is hallani lehetett, de ezeket a címeket végül elvetették és Nagy Bandó András humorista javaslatát elfogadva választották végül a Ludas Mátyás nevet.

Pápai Gábor mellett összesen mintegy 15 rajzoló készíti majd a vicclap rajzait, köztük olyan nagyágyúk is mint például Marabu, de a Ludas Matyi egykori rajzolói közül is lesz csatlakozó.

Egy havilapról van szó, melynek terjedelme 56+4 oldal lesz. Az első lapszám június 21-én jelenik meg, így Pápai szavai szerint idén nyáron, a strandokon már lehet is majd lapozgatni pihenés gyanánt. A magazint műnyomó nyomdatechnológiával készítik, ami lehetővé teszi „finom” rajzok közlését és például a régies, „besárgult” címlapot – tette hozzá Pápai.

A Media1 kérésére Pápai meg is mutatta, milyen lesz a „boldog vármegye” havilapjának borítója. A jókedv nem ingyen érkezik: a vicclap 1. évfolyam 1. számának borítóján 999 forint szerepel.

A Ludas Matyi címmel 2023 júniusában induló lap tervezett borítója. A címlapot a Media1 kérésére Pápai Gábor küldte el.
A Ludas Matyi címmel 2023 júniusában induló lap tervezett borítója. A címlapot a Media1 kérésére Pápai Gábor küldte el.

Szóba került a Jézus nevében perelő KDNP-s politikus is

A beszélgetésben egyébként felidézték, hogy Vejkey Imre KDNP-s politikus milyen jogi eszközökkel próbálta ellehetetleníteni Pápai Gábor munkásságát a Müller Cecíliát és az Operatív Törzs tájékoztatóját ábrázoló emlékezetes, a Népszavában közölt „Alapbetegsége függőséget okozott” feliratú rajza miatt. Pápai azt mondta a Klubrádió műsorának, az ügy nem viselte meg annyira, mint esetleg sokan gondolják, ugyanis a jogi huzavona miatt a karikatúrája szinte világhírűvé vált, több ezer sajtómegjelenés lett abból, hogy Vejkey bíróságra citálta őt, emellett nemzetközi szervezetek álltak ki mellette és a karikatúrakészítés szabadságáért, emellett több rangos díjat is kapott, így a Jézus nevében pereskedő politikus lépése visszafelé sült el, mivel így még többen ismerték meg a rajzot.

Emlékezetes: Vejkey arra hivatkozva perelt, hogy ő keresztény, és a rajz szerinte őt is megbántotta kollektív módon azzal, hogy a rajzon lévő Jézus is látható volt. Ugyan bocsánatkérésére kötelezte a Népszavát a bíróság, ők pedig ennek kénytelenek voltak eleget tenni egy megrajzolt bocsánatkérő közlemény formájában, de a Népszava a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára viszi az ügyet, mivel a napilap szerint megsérült a sajtószabadság Magyarországon, amikor a rajz miatt a lapnak bocsánatot kellett kérnie, amiért úgymond „indokolatlanul bántó volt a rajz”.

Rajzolt szövegben kért elnézést a Jézus nevében pereskedő KDNP-s politikustól Pápai Gábor és a Népszava az Operatív Törzs kommunikációját kifigurázó karikatúra kapcsán

Összefogás indult Hann Endréért, a Medián vezetőjéért, aki úgy készül, Strasbourgig is el kell mennie

További hírek érhetők el a Media1.hu portálon. Megtalálhat minket Facebookon is.

Borító: Ludas Mátyás, a Boldog Vármegye havilapja
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások