fbpx
Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája

Rangos svájci díjat kapott Pápai Gábor, a kormánykörökből fenyegetett karikaturista a sajtószabadság világnapján

Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája és az ukrán Vlagyimir Kazanevszkij kapta idén a Kofi Annan Bátorság a karikatúrában díjat.

A svájci Szabadság Karikaturistái Alapítvány (Freedom Cartoonists Foundation) által alapított Kofi Annan Bátorság a karikatúrában díjat (Kofi Annan Courage in Cartooning Award) a sajtószabadság világnapján, ma, kedden adták át Genfben.

A díjjal kitüntetett Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája – akit korábban különféle fenyegetések értek, miután a COVID-19 járvány kapcsán karikatúrát készített Müller Cecíliáról – és az ukrán Vlagyimir Kazanevszkij tehetségét és bátorságát ismerték el.

A díjat 2010-ben a Nobel-békedíjas volt ENSZ főtitikár, Kofi Annan ösztönzésére Marie Heuzé, az ENSZ korábbi genfi ​​szóvivője, valamint Chappatte és Plantu karikaturisták alapították 2010-ben. A díjat azok kapják, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a megelőző évben az emberi jogok és a szólásszabadság terén.

Idén 60 rajz közül választották ki a győztes pályamunkákat.

Az elismerést a tavalyi Nobel-békedíjas Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler hírportál alapítója és Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz lap főszerkesztője adta át. A két díjazott munkái május 31-ig lesznek láthatók a genfi-tó melletti Quai Wilson sétányon.

A hallgatás fala

Pápai Gábor a köszönőbeszédében egyebek mellett azt mondta, szerinte Magyarországon azért jó karikaturistának lenni, mert tőlünk keletre ez már életveszélyes, nyugaton pedig unalmas. Kijelentette, hogy vele csak annyi történt, hogy beperelték a lapját és rá kígyó-békát kiabáltak tévékben, rádiókban, újságokban. Pápai azt mondta, a száját ennél jobban azért nem akarták befogni, mert ehelyett már rég befogták az emberek szemét és fülét, a maffiaállam kiépült Magyarországon, Magyarországot bekerítették a putyinisták.  Azt mondta, ma Magyarországon a többség megszavazná akár a Nürnbergi Törvényeket is, és ehhez a többséghez ma nem ér el a hangjuk a propaganda zajában.

„Itt most kint a sajtószabadságot ünnepeljük, de otthon még nem érdemeltük ki ezt az elismerést. Ti azonban biztos hozzájárultok, hogy áttörjük a hallgatás falát. Nem is tudom, hogy köszönjem meg. Merci beaucoup!” – említette köszönőbeszédében Pápai Gábor, akinek teljes beszéde IDE kattintva olvasható.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti híreinket Telegramon és ott vagyunk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások