fbpx
Szentmise a kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházban (Kecskeméti Nagytemplom) 2023 hamvazószerdáján.

Reagált a közmédia Hadházy Ákosra, aki szerint misét cenzúrázott a Kossuth Rádió

Hadházy szerint „szörnyű áthallásokra ad ez lehetőséget”. Az MTVA szerint nem cenzúra történt, de bocsánatot kér a történekért.

Őrületnek és szintlépésnek nevezte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy a közmédia Kossuth Rádiója a 2023. február 19-én vasárnap 10-kor élőben, a Kecskeméti Nagytemplomból közvetített katolikus szentmisét az archívumába már hiányosan töltötte fel, abból 15 perc hiányzott, azt a politikus szerint kivágták.

Hadházy az esetet úgy értékelte, hogy a Kossuth Rádió

„már a szentmiséket is cenzúrázza”.

A képviselő azt írja, hogy a közmédia úgy oldotta meg a dolgot, hogy a 10 órakor leadott, négyperces hírekhez csaptak a miséből tíz percet, majd csak 10:30-tól folytatták a közvetítést. Arra ugyanakkor nem gondoltak, hogy ugyanazt a misét a Katolikus Rádió is közvetíti és archívumuk nekik is van.

Érzékeny dolog hangzott el

Hadházy Ákos szerint Finta József, a nagytemplom plébánosa szentbeszédének első része valóban nagyon fájhat a hatalomnak, ugyanis egy olyan frissdiplomás tanárnő esetét mesélte el, akit a tankerület kirendelt egy másik iskolába is – az eredeti munkahelyén kívül –, mert ott egy osztályfőnök egyszerűen évközben felmondott. A fiatal és tapasztalatlan tanárnőt ráadásul bedobták a mélyvízbe, mert a rábízott osztály tele volt sajátos nevelési igényű gyermekekkel.

„A történet jól végződött, de ezután jöttek azok a tanítások, amik az oktatás katasztrofális helyzetének felemlegetésénél is jobban fájhatott a cenzoroknak”

– vélekedik Hadházy, aki felidézi, hogy a pap eztán arról beszélt, hogy vajon gyengeség-e a hősies keresztényi szeretet?

Szerinte lehet, hogy

„gyengeségnek tűnik azzal az erővel szemben, amit az Istentől eltávolodott ember a napjainkban erőnek tart. Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Azt, aki képes felülkerekedni a másikon és legyőzni a másikat. Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet”.

A plébános utána feltette azt a kérdést is, hogy vajon az önzőség-e az okosság, az, ha valaki képes más verejtékén és vérén hízva és gazdagodva tud beelőzni másokat. Hadházy szerint „szörnyű áthallásokra ad ez lehetőséget”.

Az MTVA bocsánatot kér, de szerintük nem cenzúra történt

Az országgyűlési képviselő péntek reggeli bejegyzése után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kora délután rövid cikkben reagált Hadházy Ákos felvetéseire a hirado.hu oldalon.

Ebben azt írják, a szentmise valóban utólag hiányosan volt elérhető a közmédia internetes médiatárában „technikai hiba következményeként”. Az eset körülményeinek feltárása érdekében az MTVA megtette „a szükséges lépéseket”, és a technikai hibát a mediaklikk.hu oldalon javította,

„a cenzúra vádját visszautasítja”.

Az MTVA sajnálatát fejezi ki a kellemetlenségért, továbbá elnézést kér a Magyar Katolikus Egyháztól, személyesen Mons. dr. Finta József pápai káplán, plébános helynöktől, valamint valamennyi hívőtől.

Mint azt a Media1 nemrég megírta, hasonló eset történt ugyancsak a Kossuth Rádión, amikor egy nappal az adásba kerülés előtt letiltottak egy már elkészült interjút a Gondolat-jel című műsorában.

Utolsó pillanatban kivetetett a Kossuth Rádió csatornaigazgatója egy Győrffy Miklósról szóló beszélgetést a Gondolat-jel című műsorból és az azóta sem került adásba

Bayer Zsolt és Huth Gergely után „Jótollú” lett Császár Attila is – a kormányközeli Nézőpont Intézet szerint is előnyben részesíti a kormányt a közmédia, de szerintük ez így van rendjén

Megszólalt a közmédiától kirúgott bűnügyi riporter, akit prostitúció elősegítésével vádolnak

Az MTVA hírhamisító vezérigazgatója úgy tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy a közmédia működése kiegyensúlyozott

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Szentmise a kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházban (Kecskeméti Nagytemplom) 2023 hamvazószerdáján. Forrás: Kecskeméti Nagytemplom, Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások