fbpx
Pedofília, kiskorúak szexuális kizsákmányolása, videómegosztó

Kiáll a pedofilvideó miatt örök YouTube-letiltásba került PestiSrácok mellett a kormánypárti Magyar Nemzeti Médiaszövetség és a Transzparens Újságírásért Alapítvány egyik igazgatója is a lapot támogatja

A kormányközeli Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) szerint minden „jóérzésű” újságírónak ki kell állnia a PestiSrácok mellett, melynek PS TV nevű csatornáját is örökre letiltotta a YouTube a napokban, amikor tudomására jutott, hogy a PS TV-t a korábban egy pedofilvideó miatt letiltott PestiSrácok hozta létre. A Transzparens Újságírásért Alapítvány nevet viselő, a kormánytól független újságírók hiteltelenítésével és a kormánypárti újságírók megemelésével foglalkozó szervezet élére egy internetes bulvárlap volt újságírója, Szalai Szabolcs stratégiai igazgató is kiállt a PestiSrácok mellett és a Google-t, illetve a YouTube-ot, illetve mindazokat támadja, akik örülnek a PS TV csatorna törlésének.

Mint arról a Media1 a múlt héten beszámolt, az Alphabethez (Google) tartozó YouTube végleg letiltotta a PestiSrácok csapata által új terjesztési módként a Pesti TV tavalyi megszűnése után létrehozott PS TV a videómegosztón kialakított csatornáját.

A Google a Media1.hu-nak küldött közleményében ezt azzal magyarázta péntek este, hogy a PestiSrácok nem először súlyosan megsértette a YouTube általános szerződési feltételeit és közösségi szabályzatát, mely egyértelműen kimondja, hogy minden olyan entitás örökérvényű letiltásba kerül, mely kiskorúakat szexuálisan kizsákmányoló tartalmakat tölt fel. A Google biztonsági rendszerei néhány évvel ezelőtt egy pedofilvideót észleltek a PestiSrácok profiljában, ezért akkor végleg letiltották a PestiSrácok profilját a felületről. A videót akkor azzal igyekezett megmagyarázni Huth Gergely főszerkesztő, hogy az egyébként egy évvekkel korábbi rendőrségi eljárásból, bizonyítékként hozzájuk kerülő videót a munkatársak egymás között osztották meg, hogy azt egy későbbi állítólagos filmjükben illusztrációnak használják fel.

A Google azonban ezt nem fogadta el magyarázatként, arra hivatkozott, hogy nem kivételeznek senkivel sem, nulltoleranciát alkalmaznak a pedofilvideókkal szemben, és továbbra is örökre tiltásban maradt a PestiSrácok csatornája. A közpénzfinanszírozott portál utcai demonstrációval is próbált nyomást gyakorolni az amerikai keresőóriásra, de ez nem különösebben hatotta meg őket és nem lettek megengedőbbek. A letiltást a PestiSrácok ezek után úgy cselezte ki, hogy új profillal regisztrált a YouTube-ra, amikor a PS TV csatornáját kialakította.

A PestiSrácok a Google / YouTube szerint többször is megsértette a szerződési feltételeket és a közösségi szabályokat:

  • egyrészt amikor a kiskorú elleni szexuális bűncselekményt tartalmazó videót feltették a profiljukba,
  • másrészt akkor, amikor az emiatt életbe léptetett örök érvényű tiltást kicselezve újra regisztráltak a YouTube-ra, hiszen az újbóli regisztrációt szintén tiltják a szerződéses feltételek.
Huth Gergely és a Pesti TV stábjának néhány tagja
Huth Gergely és a Pesti TV stábjának néhány tagja. Fotó: YouTube

Miután a YouTube álláspontját is leközöltük, hecclapnak minősítette a Media1-et a PS

Ezek után a hírről a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvének megfelelően a PestiSrácok mellett a YouTube álláspontját is részletesen bemutató portálunkat a PestiSrácok a hétvégén „hecclapnak” titulálta, miután közöltük a Google / YouTube indoklását a PS TV csatorna törlésével összefüggésben.

A PestiSrácok hecclapnak titulált minket, miután nem csak az ő álláspontjukat közöltük a PS TV letiltása ügyében
A PestiSrácok hecclapnak titulált minket, miután nem csak az ő álláspontjukat közöltük a PS TV letiltása ügyében

A kormányközeli Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint a „jóérzésű” újságíróknak ki kell állniuk a PS mellett

A hétvégén ezután a Fidesz-közeli KESMA médiahálózathoz szorosan kapcsolódó, a nemrég leváltott Magyar Nemzet főszerkesztő, Toót-Holló Tamás elnök, Mayer Erika alelnök, internetes jogász és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője (Orbán Viktor kedvenc újságírója) és Gazsó L. Ferenc elnökségi tagok nevével fémjelzett Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményben állt ki a PestiSrácok mellett. Ebben szolidaritásukról biztosították a kormánypárti hírportált, valamint a Google-t vádolva meg szerződésszegéssel.

Azzal is megvádolták a Google-t, hogy a PestiSrácok véleménye miatt tették elérhetetlenné az újabb csatornájukat, majd felszólították az úgymond „jóérzésű újságírókat”, hogy álljanak ki a PestiSrácok mellett. (Az MNMSZ az ügy pedofilvideós részére egyáltalán nem tért ki közleményében.)

Toót Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) weblapján
Toót Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) weblapján

Úgy fogalmaztak:

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját. Szövetségünk szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve érdemi magyarázat nélkül távolítson el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját. Támogatásunkról biztosítjuk a szerkesztőséget és arra biztatjuk a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen és mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkénye nem lehet határtalan.

A MNMSZ tisztában van azzal, hogy a globális közösségi médiaszolgáltatók mára megkerülhetetlenné váltak a véleménynyilvánítás, a kapcsolattartás és az üzleti élet területén. Aggályosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a felhasználók személyes adatainak elemzésére alapított, célzott hirdetésekből horribilis bevételre szert tevő szolgáltatók titkolt és átláthatatlan szabályrendszer szerint működnek, amelyeket a nemzeti jogszabályok felett állóként alkalmaznak, azoktól sokszor függetlenek, és azoknak gyakran ellentmondóak.

A Pesti Srácok csatornája rendkívüli népszerűségre tett szert, havi megtekintési átlaga meghaladta a 3 millió letöltést. Ezt a szakmai műhelyt próbálja most ellehetetleníteni a Google, állítólagos közösségi jogsértésekre hivatkozva, úgy, hogy a konkrét okot tájékoztatásuk szerint azért nem fedik fel, mert ezzel a szabadalmaztatott érzékelő rendszerük védelmét kívánják biztosítani.

A YouTube szerződési feltételei szerint, amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak. Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Alaptörvényben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogának sérelmét jelenti. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség mindig is elutasította a cenzúrát és határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett. Felhívunk minden jóérzésű újságírót és szakmai szervezetet, hogy álljanak ki a véleménye miatt meghurcolt szerkesztőség mellett, a Pesti Srácok kiadójának pedig minden segítséget megadunk, amennyiben jogi úton lépnek fel az önkény és a cenzúra ellen.”

Szöllősi György Orbán Viktor páholyában.
Szöllősi György, az MNMSZ tagja Orbán Viktor páholyában, a miniszterelnök mellett csíkos ingben. Fotó: Facebook

A kormányközeli Transzparens Újságírásért Alapítvány egyik igazgatója a Google mellett azokat támadja, akik örülnek a letiltásnak

Hétfőn Szalai Szabolcs, a Transzparens Újságírásért Alapítvány nevű, a kormánytól független újságírók lejáratásával foglalkozó (valójában csak nevében transzparens) szervezet stratégiai igazgatója is fontosnak érezte, hogy megszólaljon az ügyben.

A Facebookon közzétett nyilvános bejegyzésében ő sem a kiskorúak védelme mellett érvelt, hanem a PestiSrácok mellett állt ki és cenzúrának titulálta azt, hogy a PS csatornát elérhetetlenné tette a YouTube, valamint sérelmezte, hogy vannak, akik örülnek a PS TV csatorna letiltásának.

Szalai Szabolcs, az Index Kibeszélő c. műsorának műsorvezetőjeként
Szalai Szabolcs, a Transzparens Újságírásért Alapítvány stratégiai igazgatója néhány évvel ezelőtt, a kormányközelbe került Indexnél történt tömeges távozásokat követően, a lap egyik újdonsült munkatársaként a Kibeszélő című műsort vezeti.

Szalai Szabolcs azt írta, szomorú, amiért magukat liberálisnak valló emberek örölnek, hogy a YouTube letiltotta a PestiSrácokat:

„Kicsit elszomorít, hogy a magukat liberálisnak nevező emberek most azon örömködnek, hogy egy általuk nem kedvelt médiumot örökre kitiltottak a világ legnagyobb videómegosztó platformjáról. Pedig, ha valóban liberálisok lennének, akkor nem tapsolnának az ilyen korlátozásoknak. Ha másért nem is, akkor azért, mert könnyűszerrel ők vagy az általuk kedvelt tartalomgyártók lehetnek a cenzort játszó algoritmusok következő áldozatai, amelyek a homályos közösségi irányelvekre hivatkozva végleg eltörölhetik hosszú évek munkáját. Nemcsak a Pesti Srácok, de Gyurcsány Ferenc is repült már a YouTube-ról, ahogy a jobboldali véleményvezérek videói mellett a Partizán egyes riportjait is korlátozták már a Facebookon. Azt vártuk az internet és a közösségi médiumok széleskörű terjedésétől, hogy idővel demokratizálják majd a nyilvánosságot. Ehelyett a globális technológiai nagyvállalatok mára a világnyilvánosság urai lettek. Magáncégek, elszámoltathatatlan hatalmak, akikre senki sem szavazott.”

A Transzparens Újságírásért Alapítvány nevű szervezethez stratégiai igazgatói posztba idén év elején a Nap Híre nevű internetes bulvárlaptól és az ATV online-tól átkerülő Szalai Szabolcs állításának, hogy a YouTube-ra úgymond senki sem szavazott, ellentmond, hogy a statisztikai információkat összegyűjtő és közzétevő Statista.com adatai szerint a népszerű videómegosztó platformra 2021-ig már több mint 2,3 milliárd felhasználó szavazott azzal, hogy a YouTube-ra és nem másik, a pedofil tartalmakkal szemben nem nulltoleranciát alkalmazó felületet használ.

Az alapítvány stratégiai vezetőjének mondatai azért sem stimmelnek, hiszen az általa a PestiSrácok esetével egyszerre megemlített korlátozások (Partizán, Gyurcsány Ferenc) egyáltalán nem pedofil tartalmak miatt történtek egyik esetben sem. Gyurcsány esetében például trollok úgy érték el 2020 elején, hogy átmenetileg tiltásba kerüljön a volt miniszterelnök profilja, hogy tömegesen szerzői jogsértést jelentettek – a Google azonban a tiltást hamar feloldotta, miután észlelte, hogy a bejelentések megalapozatlanok voltak.

Végleg törölte a YouTube a PestiSrácok netes tévéjének csatornáját

Tovább sumákol a Transzparens Újságírásért Alapítvány nevű lejáratószervezet

Megszentelték a PestiSrácok és a PSTV szerkesztőségét (Videókkal)

Megszólalt a Google a PS TV YouTube-csatornájának letörlésével kapcsolatban: a PestiSrácok nem is regisztrálhatott volna újra a YouTube-ra

A Népszabadság bezárása jutott az eszébe a Fidesz alelnökének a 33 évvel ezelőtti első szabad választásról

További hírekért nézzen szét a Media1-en! Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A kép illusztráció, nem a PestiSrácok profiljában észlelt pedofilvideó látszik. Fotó: Stock / Depositphotos.com / Media1-montázs
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások