fbpx
azonnali-hu

Egyes tartalmak még hiányoznak, de részlegesen helyreállították az Azonnali archívumát

Összetett folyamattal sikerült a tavaly bezárt hírportál tartalmainak jelentős részét visszaállítani, de még így is mintegy egy hónapnyi cikk egyelőre hiányzik.

Újra elérhető a tavaly bezárt Azonnali.hu hírportál tartalmainak jelentős része azután, hogy – mint arról elsőként a Media1 írt idén február közepén– hosszú heteken át megnyitni sem lehetett a weblapot, ugyanis mint utóbb kiderítettük, a német tárhelyszolgáltató, a Hetzner Online GmbH – saját állítása szerint előzetes figyelmeztetéseket követően – az Azonnali Média Kft. díjtartozására hivatkozva teljesen letörölte a szerver tartalmát, és a tárhelyszolgáltató nem volt hajlandó átadni a biztonsági mentést azután sem, hogy a magyar médiaszolgáltató bankkártyával kifizette tartozását.

Az Azonnali két társtulajdonosa, Ungár Péter LMP-s politikus és Gerényi Gábor médiavállalkozó (akinek a nevéhez fűződik az Index néhány évvel ezelőtti széthullásában szerepet játszó Gerényi-terv). Utóbbi számára különösen kínos volt az oldal elérhetetlenné válása, hiszen korábban azt nyilatkozta, hogy a lap archívuma a tavalyi szerkesztőségbezárás ellenére Gerényi életének végéig biztosan elérhető lesz. Először az Azonnali nevében Ungár Péter, majd rá egy hétre Kelemen Imola, a cég ügyvezetője is azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy gyorsan helyreállítják az oldalt. Ez végül csak a napokban valósult meg, sőt az Azonnali vezetőségének igyekezete ellenére most is vannak még hiányzó tartalmak.

Gerényi és a német tárhelyszolgáltató az üggyel összefüggésben egyébként végig egymásra mutogatott: a németek szerint ők többször is figyelmeztették az Azonnalit, hogy szerződést bontanak, ha nem fizetnek, és törölnek mindent véglegesen, de Gerényi másképp emlékezett a történtekre, mint az internetes cég.

A nagy mentőakció

Akkoriban, amikor megírtuk, hogy a portál tartalmai elérhetetlenné váltak, az Azonnali egykori munkatársa, az egyébként Ungár Péterhez tartozó Ugytudjuk.hu szerkesztője, Pintér Bence újságíró segítségével tudtak Gerényiék szerezni valahonnan máshonnan egy régebbi biztonsági mentést, majd elkezdték különféle scriptek segítségével az internet tartalmát archiváló Web.Archive.org-ból kinyerni és a szerkesztőségi adatbázisba tenni azokat a korábbi mentésből hiányzó adatokat, amelyek nem voltak meg a portál kiadója által előcsalt archívumban, ugyanis sok esetben hiányoztak például a képek a cikkek mellől. Szerencsére mostanra ezek jelentős részét is sikerült beilleszteni az Azonnali felületére, és egy új tárhelyszolgáltatónál visszakapcsolták az oldalt.

Gerényi Gábor azt mondta a Media1.hu-nak, hogy most még kézzel tovább folytatják a hetek óta tartó nagy munkát és próbálják visszanyerni, amit még lehet. Nagyjából egy hónapnyi anyag az, ami nem érhető el jelenleg.

A Media1 tavaly augusztus 4-én írta meg, hogy az Azonnali megszűnik – erről a portál munkatársainak többsége a Media1 információjából értesült.

 

Egy német cég letörölte az Azonnali.hu archívumát és Ungár Péteréket okolja a történtekért – az adatok egy része végleg elveszett

Pintér Bence: „Nem politikai döntés az Azonnali bezárása, nem értek egyet Bakó Beátával”

A megszűnő Azonnali volt társfőszerkesztője szerint Ungár Péter politikai döntést hozott a lap bezárásáról – Interjú Bakó Beátával (Media1 Podcast)

Azonnali: „A hír igaz, tényleg megszűnünk, a Media1-ről tudtuk meg”

Megszűnik az Azonnali

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások