fbpx
Németh Balázs fut.

Újabb milliárdos megbízást kapott Németh Balázstól, a közmédia volt hírolvasójától a kormányplakátos vállalkozó

Németh Balázs az RTL Híradójának kérdésére elmulasztotta megemlíteni, hogy az eddigi 2,1 milliárdos keretszerződés mellett ő maga írt alá egy újabbat is Balásy Gyula cégével.

Hiába érdeklődött az RTL Híradó Németh Balázsnál, az atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatójánál bő egy hete a világverseny rendezésének költségeiről, az állami tévé volt hírolvasója azt mondta: majd a verseny után mondják meg, pontosan mennyibe került a szervezés.

Dől a pénz

Németh Balázs egyetlen számot mondott csak, azt, amit korábban az rtl.hu derített ki: nettó 2,1 milliárd forint összegű keretszerződést kötöttek az egyébként nyíltan a Fidesszel szimpatizáló Balásy Gyula két cégével a vb rendezvényszervezési és kommunikációs feladatainak első ütemére.

Az állami média egykori munkatársa nem említette az interjúban, hogy tavaly októberben – tehát hónapokkal azelőtt, hogy erről az RTL Híradó érdeklődött – egy másik nagy értékű szerződést is kötöttek, amely szorosan kapcsolódik a rendezvényhez – írja az rtl.hu. A szerződést október 5-én maga Németh szignózta.

Úgy tűnik, a 2,1 milliárd forint + áfa értékű keretszerződésbe valamiért nem fért bele a sportág népszerűsítéséhez kapcsolódó programok rendezvényszervezése és kommunikációja, így erre újabb megbízást kötött a Németh Balázs által vezetett állami cég, ugyancsak Balásy Gyula vállalkozásaival, a Lounge Event Kft.-vel és a Visual Europe Zrt.-vel, nagyjából két héttel az előző kontraktus után.

A cég természetesen érvelhet azzal, hogy a sportágat népszerűsítő rendezvények nem közvetlenül a szervezés körébe tartoznak, azonban az rtl.hu értékelése szerint egyrészt a szerződést a szervezésre létrehozott cég kötötte, másrészt a sport népszerűsítése és a rendezvény eléggé összefolyik, például a sportolásért olcsóbban lehet jegyet venni a vb-re: kihívások teljesítésével már féláron hozzá lehet jutni.

A keretszerződés nettó összege 1 milliárd 140 millió forint, ebből a szervező cég nettó 798 millió forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalék, nettó 342 millió forint opció.

Eldőlt, hogy ismét negyedmilliárdért vásárol a médiahatóság Balásy Gyula médiaügynökségén keresztül reklámfelületeket

Balásy Gyula cégei 50 milliárd forintos kormányzati tenderen nyertek

A szerződés az aláírás napjától a keretösszeg kimerüléséig (beleértve az opciós összeget), de legkésőbb 2023. július 31-ig hatályos. Az EKR-be feltöltött szerződések mellékleteit, így a műszaki leírást sem csatolták, így a konkrét feladatokról közelebbit nem lehet kihámozni a dokumentumokból. A beszerzést – mint gyakorlatilag az összes, állami kommunikációs és rendezvényszervezési tendert – a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) bonyolította.

Többmilliárdos profitot termeltek Balásy Gyula kormánypropagandát terjesztő cégei

A minimumra tekert kommunikáció ellenére tehát kirajzolódni látszik, hogy nem csak az egyre dráguló, most éppen valahol 246 milliárd forintos költségnél járó atlétikai stadion lesz költséges. A Szabad Európa idézte a Sports Examiner 2018-as cikkét, amely szerint  a kormány 111 millió dollár (akkori áron: 277,7 milliárd forint) garanciát vállalt az atlétikai vébére.

Az összehasonlítás kedvéért: a tavalyi, oregoni világbajnokság 85,6 milliót vitt el (ebből csak tízmillió dollár volt az állami pénz, 16,5 millió jött a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől /IAAF/), a 2017-es londoni eseményre pedig 80 millió dollárt költöttek. A lap megkereste az IAAF-et, így tudták meg, hogy az amerikaitól eltérően nem támogatják a magyar rendezésű vb-t, ezt ugyanis nem kérte a magyar kormány.

100 ezer eladott jegy

Németh Balázs azt viszont elárulta, hogy a december 12-én indult jegyértékesítéssel már túllépték a százezres jegyvásárlási számot. Elmondása szerint a nyári sportrendezvényre 62 országból érkeznek majd szurkolók.

Az atlétikai stadion kivitelezése, így az atlétikai világbajnokság rendezése a kormány és az ellenzéki vezetésű Ferencváros, illetve Budapest egyetértésével valósul meg. A 2019-es önkormányzati választások után az újonnan megválasztott kerületi és fővárosi vezetéssel kezdett alkudozásba a kormány, a Fővárosi Közgyűlés végül úgy járult hozzá a rendezéshez, hogy a kormány összesen 50 milliárd forinttal egészíti ki az Egészséges Budapest Programot.

Tavaly a pénzt nem adta oda a kormány. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter erre azt mondta: ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor folytatódhat a program.

Németh Balázs 8 milliós végkielégítést kapott a közmédiától a saját maga által kezdeményezett távozása után

Titkolják, miért került büntetőjogi intézkedés alá az MTVA-sok megfigyelésére szolgáló szoftver szállítója

Hiába a válság, 7,8 milliárd forintot költhet Rogán Antal hivatala kormányzati kampányra

„A lendület már nincs meg” – kiszivárgott Németh Balázs közmédiás búcsúlevele

Élő adásban akadt ki az M1 műsorvezetője az állami tévét ért bírálatok miatt

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Németh Balázs fut. Forrás: Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások