fbpx
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa beszélget az MCC konferenciáján

Megkérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, ő is nemzetbiztonsági kockázatnak tartja-e az Átlátszót

Miután a kormánypárti Magyar Nemzet nemrég azt állította, hogy az Átlátszó nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, majd a Fidesz-közeli álcivil szervezet, a Békemeneteket szervező, közpénzfinanszírozott Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendkívüli sajtótájékoztatóján is hasonló kijelentéseket tett, majd Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai tanácsadója arról beszélt az MCC médiakonferenciáján, hogy azért kell, hogy a médiumok többsége nemzeti tulajdonban legyen, mert ezekkel uralni lehet az országot és annak gondolkodását, az Átlátszó megkérdezte a politikust, mit gondol az oknyomozó portálról és ő is nemzetbiztonsági kockázatnak tartja-e. Videó is készült minderről.

Mint arról a Media1 már beszámolt, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tartotta a Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett kétnapos médiakonferencia nyitóbeszédét szerdán reggel, ahol arról beszélt, hogy

„a média szuverenitási kérdés. Aki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását és ezen keresztül, hogy ki uralja az adott országot”.

Orbán azt is mondta, kulcskérdés, hogy minél magasabb legyen a magyar tulajdon részaránya a hazai médiaszektorban. „Eljutottunk odáig, hogy most már 50 százalék fölött vagyunk.”

Orbán Balázs azt is állította, hogy a nyugat-európai médiapiacon nem is tudnak 70-80 százaléknál alacsonyabb számot mondani.

Orbán Balázs: Azért jó a nemzeti tulajdon a médiában, mert ezzel uralni lehet az országot és annak gondolkodását

 

Nemzetbiztonsági, szuveneritási kockázat-e az Átlátszó?

Az államtitkár szuverenitási kérdésként beszélt arról, hogy a finanszírozás külföldi vagy magyar forrásból történik-e, ami egybecsengett a Magyar Nemzet és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) állításaival, mellyel nemzetbiztonsági kockázatnak igyekeztek láttatni az Átlátszó.hu oknyomozó portál szerkesztőségét, amiért külföldről pénzügyi támogatást kap különféle szervezetektől és magánszemélyektől. Ezért döntött úgy az Átlátszó, hogy megnézi, „nemzetbiztonsági kockázatként” oda tud-e még férkőzni Orbán Balázshoz a szünetben.

Sikerült. Orbán Balázs az Átlátszó kérdésére közölte, hogy a külföldi finanszírozást akkor látja problémának, „ha aki adja a pénzt, az rendeli a zenét”. „Ha valaki nem ért egyet Magyarország kormányával, vagy azzal a jobboldali konzervatív gondolkodásal, aminek jelen pillanatban demokratikus többsége van, azzal semmi baj nincsen. Csak ne azért tegye, mert a külföldi finanszírozó ezt rendeli meg” – mondta az államtitkár, aki szerint ez egy szuverenitási kérdés.

Az Átlátszó esetében Orbán Balázs azt tartja fontosnak, hogy „ha van külföldi finanszírozás, akkor az átlátható legyen, ha ez megvalósul, akkor jó munkát kívánunk önöknek” – nyilatkozta.

A pár napja még Fidesz-közelből támadott Átlátszó és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának rövid beszélgetéséről videó is készült, ami alább látható.

 

Az Átlátszó egyébként weblapján folyamatosan közölni szokta a támogatásokat. A lap tájékoztatása szerint az adományozóik többsége magyar, de valóban vannak külföldi finanszírozók is. A napokban Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője azt nyilatkozta a Media1-nek, szerinte a putyini Oroszország módszereivel kezdték el támadni a lapját kormányközelből, alaptalanul.

Az Átlátszó főszerkesztője a Media1-nek: „A putyini Oroszország módszereivel összehangolt kampányt indítottak ellenünk kormányközelből”

Editor-in-Chief of Atlatszo to Media1: „A smear campaign has been launched against us using the methods of Putin’s Russia”

Jogerősen pert nyert a Datadat az Origo ellen az sms-kampány hazugsága ügyében

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket Telegramon is.

Borító: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa beszélget az MCC konferenciáján. Fotó: Átlátszó
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások