fbpx
Budapest, 2023. január 25. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én. A Konferencia a publikálás jövőjéről című kétnapos tanácskozáson három kontinens tizenhárom országából érkező negyven előadó osztja meg gondolatait kilenc panelbeszélgetés keretében a médiapiac helyzetéről.

Orbán Balázs: Azért jó a nemzeti tulajdon a médiában, mert ezzel uralni lehet az országot és annak gondolkodását

A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot – jelentette ki Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC második nemzetközi médiakonferenciájának szerdai nyitónapján, Budapesten. Orbán Balázs azt is mondta, hogy ma már Magyarországon a médiumok többsége nemzeti tulajdonban van.

Orbán Balázs, aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatója is, a kormányközeli elitképző konferenciáján az MTI beszámolója szerint azt állította, hogy a nyugati országokban a média legkevesebb 70-80 százaléka van nemzeti tulajdonban. A 2010 előtti Magyarországon ez az arány kevesebb mint 24 százalék volt, ami „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, és mostanra került 50 százalék fölé – mondta. (A fideszes politikusok nyelvi eszköztárában Magyarország vonatkozásában a „nemzeti” jelző rendszerint „fideszest” jelent, lásd például: a „nemzeti burzsoázia” megteremtésének szükségességét stb. – a szerk.)

Magyarországot elsősorban a nyugati liberális oldalról olyanok miatt kritizálják, ami ott „egészen természetes” – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Amennyiben a miniszterelnök politikai igazgatójának mindkét, az MTI által idézett fő kijelentését („aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását […] és az országot”, „Magyarországon a médiában mostanra került 50 százalék fölé a »nemzeti tulajdon«”) adottnak vesszük, ez egyben azt is jelenti, hogy Orbán Balázs szerint a Fidesz uralja Magyarországnak a gondolkodását és az országot.

A „Konferencia a publikálás jövőjéről” című kétnapos tanácskozáson három kontinens tizenhárom országából érkező negyven előadó osztja meg gondolatait kilenc panelbeszélgetés keretében a médiapiac helyzetéről.

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

„Nemzeti agymosoda”: sérül a befolyásolástól mentes információhoz való hozzáférés joga

 

Die Zeit: Orbán-rajongó oligarchák kezében van a magyar média 90 százaléka

A Napi.hu-hoz igazolt a HírTV Informátor című műsorának házigazgazdája

Aggodalmát fejezte ki a magyar médiahelyzet kapcsán a Magyarországra látogató uniós delegáció vezetője

Harmincezer dollárt fizetett a Mathias Corvinus Collegium egy amerikai jobboldali médiaszemélyiségnek, Dennis Pragernek

89 millió forintot kapott az Orbán Ráhellel interjút készítő dizájnmagazin a Batthyány Lajos Alapítványtól

Nyolcszoros előnyben a kormánypártok a közterületi plakátpiacon

 

Bejelentették a távozó Papp-Váry Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kara dékánjának utódját (frissített)

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Budapest, 2023. január 25. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én. A Konferencia a publikálás jövőjéről című kétnapos tanácskozáson három kontinens tizenhárom országából érkező negyven előadó osztja meg gondolatait kilenc panelbeszélgetés keretében a médiapiac helyzetéről. MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások