fbpx
A Hype and Hyper interjúja Orbán Ráhellel.

89 millió forintot kapott az Orbán Ráhellel interjút készítő dizájnmagazin a Batthyány Lajos Alapítványtól

Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta tovább az Orbán Viktor épp ezekben a napokban bababoltot nyitó lányát népszerűsítő Hype and Hyper magazinnak.

Az esetről az Átlátszó számolt be az általuk megszerzett és nyilvánosságra hozott, a Hype and Hyper nevű orgánum pénzügyi hátterét megteremtő, végeredményben kormányzati támogatásról szóló irat nyomán.

A dizájnmagazin május 17-én, kedden publikált egy interjút Orbán Ráhellel (a miniszterelnök egyik lányával) a bababoltjának megnyitója kapcsán.

Az online dizájn- és életmódmagazint a Hyperandhyper Nonprofit Közkereseti Társaság (Kkt.) üzemelteti. A 2019-ben létrehozott társaság két alapítója a többségi tulajdonos Fáy Gergely, valamint a 40 százalékos tulajdonrészt birtokló Bárdos László.

A kiadvány honlapja szerint „kelet- és közép-európai design és életmód magazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól”, és ahol bemutatják „azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják”. 2021 óta a magazin angol nyelvű kiadása nyomtatott formában is készül, az EU-n kívül a nagy angolszász államokban is árusítják – írta az Átlátszó.

Összefonódva

Mindkét Hype and Hyper-tulajdonos érdekelt a Filtz Europe Kft. nevű dizájnstúdióban is, Fáy emellett többségi társalapítója az idén profitorientált formában létrehozott Hypeandhyper Media & Publishing Kft.-nek.

A közel 89 millió forint értékű támogatást az online portált kiadó nonprofit kkt. kapta 2019-ben és 2020-ban, összesen három tételben. A támogatás tárgyának megnevezése mindhárom esetben „online magazin fejlesztése, tartalomfejlesztés” volt.

Az Átlátszó hozzátette: ebben a két évben a társaság „egyéb bevételek” címén összesen 129 millió forintot számolt el.

Az online magazint működtető társaság 2019-ben és 2020-ban összesen 130 milliónál is többet költött, miközben árbevétele kevesebb volt 9 millió forintnál.

A Hype and Hyper címlapja 2022. május 20-án.
A Hype and Hyper címlapja 2022. május 20-án. Fotó: hypeandhyper.com

Rogán Antal kabinetirodájától kapott pénzt a BLA

A támogatások közvetlen átadója a Fidesz-közeli Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) volt. A szálak úgy vezetnek el Rogán Antalhoz, hogy a BLA viszont a propagandaminiszter vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától kapta a továbbosztható pénzeket.

Az Átlátszó a 2018 és 2020 közepe közötti időszakra rendelkezik adatokkal, ebben az időtartamban a BLA összesen 11,3 milliárd forintot bevételezett a kabinetirodától vagy a központi költségvetéstől. (A BLA azóta kvázi állami intézmény, úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvány rangjára emelkedett.)

A BLA a pénzekből olyan szervezeteket támogatott, mint a Danube Institute, az Alapjogokért Központ, vagy az Antall József Tudásközpont.

Rogán Antal a HírTV Bayer show című műsorában, Bayer Zsolt vendégeként
Rogán Antal a HírTV Bayer show című műsorában, Bayer Zsolt vendégeként

A BLA egyik cége adja ki a nyomtatott lapot

Az Átlátszó rámutatott: a Hype&Hyper magazint az immáron állami BLA kizárólagos tulajdonába tartozó BL Nonprofit Kft. adja ki. A társaság 2020-as évről szóló beszámolója szerint 300 millió forintot is meghaladó támogatást nyert el a központi költségvetésből.

Arany Bencéről, a BL Nonprofit Kft. ügyvezetőjéről korábban azért írt az oknyomozó portál, mert az ő édesanyjának címén volt bejegyezve a Drogkutató Intézet nevű szervezet, ami szintén szerepelt a BLA támogatási listáján. Arany egyébként a Transzparens Újságírásért Alapítvány korábbi kurátora is egyben.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a Hype and Hyper interjúja Orbán Ráhellel. Fotó: hypeandhyper.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */