fbpx
Dennis Prager beszéde az MCC Feszten.

Harmincezer dollárt fizetett a Mathias Corvinus Collegium egy amerikai jobboldali médiaszemélyiségnek, Dennis Pragernek

Az MCC nyári eseményén tartott beszédéért, valamint egy podcast műsorért kapta az átszámítva közel 9,5 millió forintos összeget.

Az Átlátszó számolt be arról, hogy a Southern Poverty Law Center nevű amerikai emberi jogi szervezet Hatewatch nevű blogja közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá a szerződéshez, amely szerint a 2021. augusztus 5–7. között zajló MCC Fesztet szervező Mathias Corvinus Collegium (MCC) 30 ezer dollárt, azaz megközelítőleg 9,5 millió forintot fizetett az amerikai konzervatív médiaszemélyiségnek, Dennis Pragernek egy egyórás beszédért.

A szerződés szerint Prager – aki egy rádióműsor házigazdája, valamint a jobboldali PragerU társalapítója is – két részletben jutott hozzá a honoráriumához:

  • 15 ezer dollárt fizettek neki a fesztiválon mondott, nagyjából 30 perces „Média és szólásszabadság” címmel elhangzott beszédéért;
  • szintén ennyit kapott egy félórás podcast műsoráért, amelyben az oktatás helyzetéről volt szó.

A Hatewatch megkereste Pragert, aki közölte, honoráriumának harmadát, azaz nagyjából hárommillió forintot egy business class repülőjegyre fordította, így – állítja – valójában csak húszezer dollárt kapott. A szerződésből az is kiderült, hogy szállás is járt neki, amelyet az MCC „saját költségén” biztosított neki.

Az esztergomi eseményen egyébként a Fox News-ból ismert Tucker Carlson is felszólalt, aki Pragerhez hasonlóan a médiával, a bevándorlással és az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatos nézeteiket ismertette, valamint a magyar kormány intézkedéseit dicsérte.

A sajtószabadság is szóba került

Prager a rendezvényen a sajtószabadság témakörét is érintette, szerinte semmi probléma nincs hazánkban ezzel, csak a jobboldali hangokat próbálják elnyomni.

A Southern Poverty Law Centernek Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője ennek kapcsán úgy nyilatkozott,

„A kormány médiapolitikája teljesen ellentétes azzal, amit nyitott médiakörnyezetnek nevezhetünk, őszintén szólva inkább totalitáriusnak mondanám”.

Bátorfy Attila, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének mestertanára, valamint az Átlátszó adatvizualizációs csapatának, az Átlónak a vezetője elmondta: „a kormány szép lassan felvásárolja a nyilvánosságot”, valamint állami pénzeket fordít reklámokra „azzal a céllal, hogy felerősítse az aktuális kormányzati üzeneteket”.

A Fidesz-közeli MCC médiaiskoláról itt írtunk korábban.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Dennis Prager beszéde az MCC Feszten. Fotó: YouTube / Mathias Corvinus Collegium
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások