fbpx
Pikó András (balra, hátul) és Szaniszló Sándor (középen, elől) polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

Pikó András vagy megvédte a DK-s polgármestert, vagy az ATV-t bírálja

Talányos bejegyzéssel jelentkezett közösségi oldalán Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasztott polgármestere, a Klubrádió volt munkatársa.

A józsefvárosi polgármester a 24.hu hétfői azon cikke kapcsán szólalt meg, melyből kiderült, hogy Szaniszló Sándor, a főváros XVIII. kerületének (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) DK-s polgármestere – saját hivatalának állítása szerint – összesen tizenhárom alkalommal szerepelt közpénzen fizetve az ATV különböző műsoraiban, köztük nyolcszor az Egyenes Beszédben, valamint négy alkalommal A nap hírében és egy alkalommal ATV Startban. Az üggyel más fővárosi kerületek vonatkozásában e cikkben foglalkoztunk.

A XVIII. kerület azt állítja, hogy összesen 8 millió forintért kötött szerződést az ATV-vel 2021-re és 2022-re vonatkozóan, a polgármester szerepeltetésére. A szerződés szerint Szaniszló Sándor hivatala „termékmegjelenítés” címén fizetett a magántelevízónak megjelenésért.

ATV vs. XVIII. kerület

Az ATV korábban azt állította az Egyenes Beszéd kapcsán, hogy oda politikus nem vásárolhatja be magát. A 24.hu újbóli megkeresésére most azt válaszolta az ATV, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat a polgármester Egyenes Beszéd-beli interjúit azért tekinthette az ATV részéről a teljesítés részének,

„mivel ennek ellenkezőjére az ATV nem hívta fel külön a figyelmét”.

A Klubrádió hallgat a neki juttatott pénzekről

A XVIII. kerületi önkormányzati hivatal válaszában egyébként arról is tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a Klubrádióval is kötött hasonló szerződést egy három évvel ezelőtti pár hónapos időszakra nettó 712 ezer forintért, amelyért a Reggeli Gyorsban tízszer 3-5 perces, illetve két alkalommal 10-12 perces interjú-lehetőséget kapott a kerület, valamint további reklámszpotokat.

Mit mond a törvény?

A portál nem mulasztja el megjegyezni, hogy a Médiatörvény előírja, a támogatott műsornál a támogatót fel kell tüntetni; a tájékoztatás a „támogatott műsorszám jellegét és tartalmát nem sértő módon” a műsorszámmal egyidejűleg, az előtt és a végén történhet meg. Ugyanakkor a 24.hu által az ATV honlapján megtekintett Startban és az Egyenes Beszédben sem volt arra utalás, hogy támogatott médiatartalmat láthatnak a nézők, ez szerintük csak a Start Pluszban hangzik el, noha a XVIII. kerület szerint éppen ebben a műsorban nem jelent meg a szerződés keretében Szaniszló Sándor az említett időszakban.

Fideszes vezetésű kerület is szerződött

A 24.hu birtokába került szerződések szerint egy fideszes irányítású kerület, Budafok is szerződött az ATV-vel. A Karsay Ferenc által vezetett XXII. kerület 2020-2021-ben és 2021-2022-ben nettó 720 ezer, míg 2022-2023-ban 840 ezer forintos megállapodást kötött az ATV-vel, és a kerület ügyei visszatérően a Start Pluszban tűntek fel, ez az a műsor, ahol termékmegjelenítés, vagyis pr-interjú sugározható.

A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem

Pikó András a fenti cikket megosztva reagált az esetre. Felhívta rá a figyelmet, hogy Józsefváros nem kötött semmilyen szerződést az ATV-vel,

„ezt a 24.hu helyesen állítja. Az viszont nem felel meg a valóságnak, hogy a kerület polgármestereként ennek ellenére többször részt vettem volna az ATV élő műsoraiban.”

A józsefvárosi polgármester szerint így, a 24.hu írása alapján vagy az a látszat keletkezhet, hogy azok a kerületek, amelyek fizettek a megjelenésért, valami olyat kaptak, amihez ingyen juttatott hozzá más, nem fizető polgármestereket a csatorna, vagy az a látszat keletkezhet, hogy azok a polgármesterek, akik szerepeltek az ATV élő műsoraiban, de tagadták, hogy szerződésük lenne, valójában nem mondtak igazat.

Pikó kiemelte, hogy ő, szemben azon fővárosi kerületvezetőkkel, akik fizettek az ATV-nek, utoljára 2020 májusában szerepelt az ATV élő műsorában, azóta, majd három éve nem hívták ATV-s adásba nyilatkozni.

444: Pénzt fizetett az ATV-nek a Zuglói Önkormányzat, kapott a Klubrádió és Fiala János is az összegből (FRISSÍTVE!)

Díjat adott Deutsch Tamás Rónai Egonnak

Az NMHH sem foglalkozik a bombás reklámkampánnyal

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Pikó András (balra, hátul) és Szaniszló Sándor (középen, elől) polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Forrás: Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások