fbpx
A Vodafone Magyarország üzlete a Duna Plázában

Még tavaly is sokan panaszkodtak a hatóságnál a Vodafone Magyarország ügyfélszolgálatára és a szolgáltatás minőségére, de a cég szerint 2022 végére a legkritikusabb problémákat sikerült orvosolni

A média- és hírközlési biztos, Kastory Edina hivatalába az elmúlt év végéig sok panasz érkezett a Vodafone-nal szemben – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapjáról.

A panaszok jellemzően a szolgáltatás minőségét, a számlázást és az ügyfélszolgálat működését érintették. A panaszok különösen azután szaporodtak meg, hogy a Vodafone Magyarország a UPC felvásárlását követően megkezdődött a két cég különböző rendszereinek egységesítése.

Sokan sérelmezték a média- és hírközlési biztosnál, hogy

  • a számlák visszatartását követő egy hónapon belül több számlát kellett kiegyenlíteni;
  • a szerződés-hosszabbításhoz kapcsolódóan megrendelt telefonkészülékek nem voltak átvehetők, ennek ellenére az előfizetői szerződés 2 évvel meghosszabbításra, emiatt a havi előfizetési díj és a készülékvételár-részlet kiszámlázásra került, másik készülék megrendelésére, a szerződés módosítására vagy megszüntetésére nem volt lehetőség;
  • a javított készüléket a szolgáltató technikai hibára hivatkozva nem tudta kiadni;
  • a MyVodafone felületre az előfizetésekhez tartozó e-mail-cím törlése miatt nem lehetett belépni, a felületen az átállás előtt feltöltött számlákat nem lehetett elérni;
  • az egységes ügyfélnyilvántartó rendszerbe történő automatikus átemelés meghiúsult, új előfizetői szerződés megkötésekor a korábbi hívószám megtartására technikai okból nem volt lehetőség.

A hírközlési biztos egyeztetett a Vodafone és az ügyfelek között

Kastory Edina média- és hírközlési biztos a fogyasztói panaszok méltányos kezelése érdekében a szolgáltatóval több ízben folytatott egyeztetést, és tőle folyamatos tájékoztatást kapott a rendszerátállással kapcsolatos problémákról és az azok felszámolása céljából eszközölt intézkedésekről – áll az NMHH honlapján.

A szolgáltató az utóbbi hónapokban meghosszabbította, illetve átütemezte a fizetési határidőket, illetve fizetési haladékot biztosított, késedelmi kamatot nem számított fel, elektronikus számlázás esetén az e-pack kedvezményt nem vonta meg.

Szerződés megszüntetésére csak legalább két lejárt számla esetében és akkor kerülhet sor, ha az ügyfél egyetlen számlát sem fizetett be. A számlák visszatartására minőségbiztosítás keretében csak rendkívül indokolt esetben, az érintettek külön tájékoztatásával kerülhet sor, hangsúlyozta Kastory Edina.

A Vodafone szerint 2022 végére felszámolták az üzletmenet szempontjából kritikus rendszerhibákat

2022 decemberében a szolgáltató arról tájékoztatta a média- és hírközlési biztost, hogy az átálláshoz kapcsolódó, az üzletmenet szempontjából kritikus rendszerhibákat 2022 végére felszámolták. Az értékesítést, a szerződéses folyamatokat és a számlázást érintő, jelentős „ügyfélirritációt” okozó problémák megszűnésével tömeges hibajelenségek már nem, legfeljebb egyedi hibák fordulhatnak elő – áll a kommünikében.

A biztos tapasztalatai szerint a Vodafone a biztoshoz címzett panaszügyekben méltányosan intézkedett. Az egyedi panaszügyek 80 százalékában részben vagy egészben méltányos megoldást biztosított. A biztos bízik abban, hogy a szolgáltató intézkedései nyomán a panaszok száma jelentősen csökkenni fog.

A fenti közleményt szintén szemléző HWSW ugyanakkor megjegyzte, hogy ismeretei szerint a Vodafone tevékenységét semmilyen hatósági eljárás keretében sem szankcionálták. Pedig mint arról a Media1 beszámolt, a Vodafone-UPC felvásárlás után megduplázódtak az NMHH-hoz beérkező fogyasztói panaszok.

Megduplázódott a Vodafone-UPC elleni NMHH-s panaszok száma

A médiahatóság elárulta, mire panaszkodnak a legtöbben a tévézés kapcsán

Versenyhivatali elnök a Vodafone felvásárlásról: Az összefonódás is lehet közérdek

Megtiltotta Orbán Viktor, hogy megvizsgálja a Vodafone-felvásárlás piacra gyakorolt hatását a Gazdasági Versenyhivatal

Dühös ügyfelei miatt csak később törli a Vodafone az e-maileket

A médiahatóság elnöke szerint igenis sajtószabadság van, hiszen mindenkinek megvan a lehetősége, hogy sokféle médiumot kövessen

Legyen gyanús a „mágikus erő” vagy a „páratlan fogyás”! – aggályos online reklámokra figyelmeztet a médiahatóság

A deepfake videók veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A Vodafone Magyarország üzlete a Duna Plázában
Fotó: Ladányi András / Media1

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások