fbpx
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Versenyhivatali elnök a Vodafone felvásárlásról: Az összefonódás is lehet közérdek

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke egy interjúban szólt néhány szót arról, hogy mit gondol arról, hogy a Vodafone Magyarországot megvásárolja a kormányközeli 4iG és a magyar állam.

Több cikkben foglalkozott vele a Media1 is, hogy január elején aláírták, megvásárolja a Vodafone Magyarországot a 4iG Nyrt. által tavaly megszerzett Antenna Hungária  és a magyar állam. A 4iG a magyar Vodafone 51, az állam a 49 százalékát szerzi meg. A magyar állam gigahitel nyújtásával segíti hozzá 4iG-t a Vodafone többségének megvásárlásához. A 660 milliárd forintos tranzakciót nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány, így az akvizíciót nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal.

Az ügyletről a Médiapiac című Fidesz-közeli lap kérdésére Rigó Csaba Balázs leszögezte, a magyar kormány szerinte jogszerűen járt el. Az elnök azt mondta, a versenyhivatali eljárás alóli mentesítés jogintézménye széles körben elterjedt szerte a világban. Az Európai Unió számos tagállamában a jogrend kifejezetten lehetőséget ad arra, hogy a versenyszempontokon túlmutató közérdeket a vállalkozások összefonódásának ellenőrzése során figyelembe vegyék – állította a GVH elnöke a kormányközelbe került médiapiaci újságnak.

A versenyhivatali elnök az üzlet versenyhivatali vizsgálatát megakadályozó kormánydöntést tovább védelmezve felidézte, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatában világosan leszögezte, annak megítélése, hogy egy konkrét beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelten közérdekűnek minősül-e, alapvetően gazdaságpolitikai döntésnek tekinthető, ami elsődlegesen a kormány politikai felelősségi körébe tartozik.

„Önmagában az összefonódás is lehet közérdek, és egy új, erősebb piaci szereplő megjelenése pedig éppen hogy erősítheti is a versenyt a telekommunikációs szektorban, ami a fogyasztók javára válhat”

– vélekedett a Rigó Csaba Balázs elnök.

Mint arról korábban a Media1-en már beszámoltunk, az Európai Bizottság sem feszegeti a Vodafone Magyarország felvásárlását versenyjogi szempontból, pedig kaptak erre vonatkozólag panaszbeadványokat.

Megtiltotta Orbán Viktor, hogy megvizsgálja a Vodafone-felvásárlás piacra gyakorolt hatását a Gazdasági Versenyhivatal

Nem feszegeti az Európai Bizottság a Vodafone Magyarország felvásárlását, pedig kapott bejelentéseket az ügyben

Ez lehet a Vodafone új márkaneve

Árnyékkormány: a Vodafone-felvásárlás az évtized legrosszabb üzlete

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Forrás: GVH Sajtószoba.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások