fbpx
NMHH Médiatanács

A deepfake videók veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

Manapság már semmiféle ismeret nem kell ahhoz, hogy képeket vagy videókat hamisítsunk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményben hívta fel a deepfake-jelenség kockázataira: mint írják, „bár társadalmunkról és a világról szerzett tudásunk nagy részét a valóság média által közvetített reprezentációira alapozzuk, továbbra is tisztában vagyunk vele, hogy a média konstruált, manipulált, sőt gyakorta hamis képet állít elénk.”

A probléma az NMHH (és persze a fake newsokkal küzdő világ nagyrésze szerint is) attól nőtt naggyá, hogy már nemcsak meghamisítani lehet fényképeket, hanem a mesterséges intelligencia teljesen új képek létrehozását is lehetővé teszi.  A deepfake-jelenség 2017-ben indult hódító útjára a Reddit fórumon, ahol az egyik felhasználó egy pornószínésznő arcát egy híres színésznőével helyettesítette. A videót követően számos hasonló hamisítvány látott napvilágot, és 2018 végére már szinte általánossá vált.

Zavaros válaszokat adott a HírTV főszerkesztője, amikor a trollhívásos hamisítási botrányról kérdeztük

A hatóság felhívja rá a figyelmet, hogy manapság gyakorlatilag bárki tud különösebb technikai ismeret nélkül is deepfake tartalmakat készíteni, és bár természetesen ezt is főleg pornográfiára használják napjainkban, manapság már politikusok lejáratására is használják (itt példaként hozzák fel, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely 2022 nyarán azt hitte, Vitalij Klicskóval beszél úgy, hogy egy ideig senkinek nem tűnt fel az átverés).

Szerintük érdemes figyelni ezekre apró részletekre:

  • a megjelenített szereplő pólusai, homloka, főleg a haj és a nyak vonala
  • a száj és a szemöldök mozgása

A törvényi rendelkezések a deepfake létrejöttét elősegítő technológiát nem, de a felhasználásának módját már szabályozzák.

A deepfake-technológia által generált kép- és hanganyag jogszerű használata nagyszerű üzleti lehetőségeket kínál, valamint számos új kaput nyit ki a marketing, a televízió és a mozi számára szerte a világon. A technológia önmagában ártalmatlan és a konstruktív felhasználása nemcsak a különböző cégek és vállalatok érdekeit szolgálja, hanem jelentős társadalmi együtthatója révén, nagy hatással lehet az emberek életére.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

borító: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások