fbpx
Magyar Nemzet.

Igazat adott a Kúria a Magyar Nemzetnek a Labrisz Leszbikus Egyesülettel szemben

A Labrisz szerint a Magyar Nemzet megsértette a jó hírnévhez fűződő jogait azzal, hogy pedofilnak bélyegezte őket, a Kúria szerint azonban ez nem tényállítás, hanem véleménynyilvánítás.

A Mediaworksnek, a Magyar Nemzet kiadójának adott igazat a Labrisz Leszbikus Egyesülettel szemben a Kúria szerdán kihirdetett döntésével – adta hírül a felperes lap. A Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezet és a Magyar Nemzet kiadója, a Mediaworks Hungary Zrt. közötti jogvitában a Kúria elutasította a Labrisz keresetét.

A Labrisz Leszbikus Egyesület a lap egy 2020. október 12-én megjelent cikkét kifogásolta, amelyben azt írták:

„a Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

A Labrisz azért indított személyiségi jogi pert, mert szerintük a lap megsértette a Labrisz jó hírnevét, amikor pedofilnak bélyegezte őket.

Pert nyert a Meseország mindenkié kiadója a rendőrséggel és a kormányhivatallal szemben

A pert első fokon még a Labrisz nyerte meg 2021 novemberében, bocsánatkérésre és egymillió forint sérelemdíj kifizetésére kötelezték a lapot kiadó kormánypárti médiaholdingot, másodfokon viszont már másképp döntött a Fővárosi Ítélőtábla. A Labrisz ezután a Kúriára vitte az ügyet, ahol kijelentették, hogy a Labrisz tűrési kötelezettségének nagyobbnak kell lennie az átlagnál egy ilyen ügyben, ugyanis a sérelmezett közlés egy közéleti vitában hangzott el, közszereplőre vonatkozott, és nem tényállítás, hanem véleménynyilvánítás volt.

Másodfokon pert nyert a Magyar Nemzet a Meseország mindenkié kiadója ellen, mely felülvizsgálati eljárást kezdeményez a szerinte hibás ítélet ellen

„A felperes egyesület a kifejezetten óvodás és kisiskolás korú gyermekek szexuális érzékenyítését célzó mesekönyv kiadásával olyan közügyben, olyan közérdeklődésre számot tartó kérdésben nyilvánult meg, ami széles körű vitát váltott ki, és a kérdésben közéleti, illetve hétköznapi emberek is megnyilvánultak. Mindezekre tekintettel ebben a közéleti kérdésben a véleménynyilvánítás határai is tágabbak, a felperes tűrési kötelezettsége is nagyobb az átlagnál” – indokolta szóban a Kúria döntését Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a tanács elnöke.

Elmarasztalta a Meseország mindenkié kiadóját a fővárosi kormányhivatal

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások