fbpx
Meseország mindenkié

Elmarasztalta a Meseország mindenkié kiadóját a fővárosi kormányhivatal

Budapest Főváros Kormányhivatala szerint nem nyújtott a kiadó megfelelő tájékoztatást a könyv tartalmáról.

Fogyasztóvédelmi eljárás keretében azt állapította meg a hivatal, hogy úgymond tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor az azt kiadó Labrisz Egyesület – írja akormanyhivatal.hu.

A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala azt kifogásolta, hogy a könyv értékesítése mesekönyvként történik, erre utal a megnevezése és a borítón lévő grafikus ábrázolás is, azonban a hatóság szerint fel kellett volna tüntetni, hogy a mesék a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” jelenítenek meg. Így a BFKH szerint a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

A kormányhivatal azt is hozzátette, hogy mivel a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról, így sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik, ezért a hatóság kötelezte őket, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk estében.

A Demokratikus Koalíció az eljárásra felháborodott hangú közleményben reagált:

„Mi, európai magyarok elfogadhatatlannak találjuk, hogy a kormányhivatal, szolgaian behódolva a kirekesztő kormánynak így foglal állást az ügyben. Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon a kormánypárt és az azt kiszolgáló hivatalok egy mesekönyvet tartanak félelmetesnek, vagy kockázatosnak.″

Felháborodottan reagáltak más ellenzéki politikusok, köztük Szél Bernadett is.

Ő többek között azt írta Facebookon:

„2021 Magyarországán eljutottunk oda, hogy egy államigazgatási szerv nyíltan homofób döntést hoz, igazodva a kormány kisebbségeket üldöző, őket másodrendű állampolgárnak tekintő politikájához.”

A könyvről bővebben itt írtunk, amikor egy másik kormányhivatal azt találta jogsértőnek, hogy Mezőkövesd polgármestere az ősszel írásos utasítást adott a Labrisz Egyesület által megjelentetett nagy visszhangot kiváltó könyv betiltásáról.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások