fbpx
orosz trollhadsereg - kutatás a Political a Capitaltól

Több műszakban gyártják és másolják az oroszbarát közösségi médiás kommenteket

A Political Capital kutatásában arra jutott, főleg copy-paste-tel árasztják el az internetet a háborút legitimáló narratívák, amik egytől egyig külföldről kerülnek be a magyar közbeszédbe.

A Political Capital friss kutatása szerint repetitív kommentekkel terjeszt dezinformációkat többek közt Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Romániában is egy az orosz-ukrán háború kitörésével egyidőben akcióba lendült orosz trollokból álló hálózat.

A szervezet még májusban bizonyította be a valószínűleg koordinált mozgást, ami mostanra még láthatóbb lett:  a több műszakban copy-paste-elő trollok munkájának eredményeként  szó szerint megegyező kommentek bukkannak fel a Facebook legkülönbözőbb pontjain. A kutatás szerint ez azért hasznos, mert a Kreml dezinformációi olyan felhasználókhoz is eljutnak, akik maguktól semmit nem olvasnának erről.

A Political Capital kutatói a SentiOne online monitoring platform segítségével gyűjtötték össze a Facebookon 2022. február 25. és július 31. között a vizsgált országokban közzétett, releváns hozzászólások adatbázisait. Ezután programozott szövegbányászati eszközökkel azonosították a repetitív kommenteket, azaz a legalább öt szó hosszúságú, legalább kétszázszor ismétlődő szövegrészeket.

Azt terjesztette az Origo, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot – álhír volt

A legjellemzőbb narratíva

Friss kutatásuk arra jutott, hogy „az oroszbarát trollok folyamatosan ugyanazt a 3-4 narratívát terjesztették a háború igazolásához, amelyek elsősorban február 24. és 28. között (a háború első napjaiban) terjedtek a legintenzívebben”.

Összegyűjtötték a szokásos narratívákat is:

  • „Ukrajna mint állam nem létezik”: Bár Ukrajna függetlenségét Oroszország már 1991 augusztusában elismerte, az első narratíva azt ecseteli, hogy Ukrajnának valójában nincsenek határai, és mivel Oroszország a Szovjetunió jogutódja, azt tesz a volt szovjet tagköztársaságok területén, amit akar.
  • „Ukrajna genocídiumot követett el” az ukrajnai kisebbségek ellen: Ukrajna a területén élő kisebbségek ellen, főképpen az orosz vagy oroszajkú lakosság ellen, genocídiumot hajtott végre, amely indokolja és legitimálja Oroszországnak a kisebbség(ek) védelmében való katonai fellépését.
  • „Ukrajnát egy színtársulat vezeti”: Ukrajnát nem valódi kormány, hanem egy elsősorban amerikai állampolgárokból álló „színtársulat” vezeti. Ez a narratíva a legújabb, csak március 8-án jelent meg, a vizsgált időszakban legalább 460 alkalommal másolták be a facebookos kommentszekciókba, és a vizsgált négy országon kívül Indiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában is terjed.
  • „A NATO egy katonai bázist akart létrehozni a Fekete-tengerhez közel”: Ez a narratíva először február 25-én bukkant fel Magyarországon, és körülbelül egy hét után szinte teljesen el is tűnt. Összességében így is legalább 1.107 kommentben olvashatták a megtévesztő állításokat a magyar Facebook-felhasználók.

Sokszor használnak kamuprofilokat

Érdekes, hogy a legaktívabb terjesztők posztolási mintázatában szinte semmiféle időbeli átfedés nincs, ami nem organikus aktivitásra utal, azaz nagyon valószínű, hogy a trollok koordináltan, egymást követő „műszakokban” végezték a kommentelést. Emellett a narratívákat terjesztő Facebook-profilok egy része eleve hamisnak tűnik a felváltva használt profilnevek, stockfotók, eltérő nyelvek vagy posztolási magatartás következtében.

A kutatók szerint megállapítható, hogy a fenti narratívák többsége nem Magyarországról ered.

A két legelterjedtebb („Ukrajna nem létezik”, „ukrán színtársulat”) külföldi befolyásolási kampányokhoz kapcsolódott, az egyik eredete pedig egy oroszbarát ukrán oligarcha egyik szervezetéhez köthető.

Mint írják, a magyar médiatérre leginkább jellemző, a „genocídiumról” szóló narratíva ezen felül egyértelműen egy oroszországi dezinformációs kampány adoptált a magyar köztudatba. A magyarországi üzenetek terjesztésében pedig egyaránt szerepet játszanak mind oroszbarát oldalak, személyek, mind hamis vagy feltört profilokból álló trollok.

A háború médiaügyi részéről írt híreinket ide kattintva olvashatják.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások