fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

Tiltakozik a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az újságírók elleni erőszakra buzdító gyűlöletbeszéd ellen és ezt várja a kormánytól is

„Tiltakozunk az erőszakra buzdító gyűlöletbeszéd ellen - A gyűlölet gyűlöletet szít, mérgezi a társadalmat, erőszakos cselekmények kiváltására alkalmas. Ha valaki viszont kifejezetten erre buzdít - egy újságíró felakasztásáról vizionál -, azonnal cselekedni kell!” – figyelmeztet a MÚOSZ pénteki állásfoglalásában, amelyet Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának Parászka Boróka újságíró felakasztásával kapcsolatban adott ki. Megemlítették a Nyugat.hu portált ért halálos fenyegetést is, melyet az elkövető annak ellenére érdemi büntetés nélkül megúszott, hogy a rendőrség nyomozása kézre kerítette őt.

A MÚOSZ közleményében felidézte, hogy a Mi Hazánk politikusa, Bartha Barna, a párt nemzetpolitikai kabinetvezetője egy hangfelvétel szerint a következőket mondta Sepsiszentgyörgyön egy rendezvényen:

„.Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.” (Parászka a romániai közszolgálati média, azon belül a Marosvárhelyi Rádió munkatársa.)

Az ügy kapcsán a MÚOSZ hangsúlyozta: mindennemű uszítást, gyűlöletbeszédet tűrhetetlennek tart. Rendkívüli figyelemmel várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amit a párt bejelentett az ügy kirobbanása óta.

„Elvárjuk, hogy határolódjanak el az ilyen, erőszakra buzdító kampányoktól. Ugyanezt várjuk a kormánytól, s minden olyan szakmai testülettől, amelynek fontos a társadalmi béke, az ember fizikai és lelki védelme, mindennemű erőszak elutasítása” – fogalmaz a legnagyobb magyarországi újságírószervezet az állásfoglalásban.

Elhatárolódott az RMDSZ a Mi Hazánk Mozgalom Parászka Boróka újságíró felakasztásáról beszélő politikusától – rendőrségi nyomozás is indult

Egy másik eset is szóba kerül a MÚOSZ állásfoglalásában

A MÚOSZ felidézte, hogy az eset nem előzmény nélküli: a Media1 mai cikkére utalva kitért arra, hogy tavaly októberben halálos fenyegető üzenetet kapott a Nyugat.hu portál szerkesztősége, és a feladó azzal fenyegette a lap munkatársait, hogy hazafelé tartva hátulról, egy tompa tárggyal le lesznek ütve, majd előkerül a kés. Mint arról a Media1 pénteken beszámolt, a névtelen fenyegetőt a rendőrség megtalálta, az ügyészség eljárt, de az elkövető büntetlen előéletére tekintettel feltételesen, egy év időtartamra felfüggesztette a büntetőeljárást.

Hiába kapták el a rendőrök a Nyugat.hu munkatársainak halálos fenyegetőjét

A MÚOSZ közleménye így zárul:

„Válság van. Ilyen időkben megszokott politikai játszma a gyűlölet kártya kijátszása, a bűnbak kijelölése. A nyilvánosság munkatársai a növekvő társadalmi feszültségekről, az anyagi gondokról, a szociális krízisekről tudósítanak. A rossz hírek vivője az uszítások hatására könnyen célponttá válhat. Ez veszélyes! Ne várjuk meg, hogy a szóbeli erőszakot fizikai tettlegesség kövesse! Felszólítjuk a hatóságokat, hogy saját hatáskörükben indítsanak eljárást, gyűlölet bűncselekmény gyanújával. A kormány egyaránt felel a válság és a válságot kísérő jelenségek kezeléséért. A fenyegető megnyilvánulások visszaszorításában a hatóságoknak cselekvőképességet kell mutatniuk! ”

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások