fbpx
Bartha Barna, a Mi Hazánk Nemzetpolitikai kabinetének vezetője, a párt Pest megyei elnöke.

Elhatárolódott az RMDSZ a Mi Hazánk Mozgalom Parászka Boróka újságíró felakasztásáról beszélő politikusától – rendőrségi nyomozás is indult

Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai vezetője Sepsiszentgyörgyön Parászka Boróka újságíró felakasztásról és kiiktatásról beszélt. A szélsőjobboldali politikus mondatai miatt rendőrségi nyomozás is indul fenyegetés miatt és az RMDSZ is elhatárolódik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Telexnek adott válaszában határolódott el a Mi Hazánk nemzetpolitikai vezetője, Bartha Barna Sepsiszentgyörgyön elhangzott mondataitól. Mint arról már beszámoltunk, Bartha a beszélgetésen Parászka Boróka újságíró felakasztásáról és kiiktatásáról beszélt: „Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk” – mondta.

Az RMDSZ nevében a szövetségi elnök, Kelemen Hunor így nyilatkozott:

„Az álláspontunk világos, nem változott az elmúlt 32 évben: függetlenül attól, hogy kiről van szó, polgárról, politikusról, újságíróról, bármilyen közszereplőről, elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan visszautasítjuk az ellene irányuló agressziót! Mi ugyanezt a magatartást és kiállást várjuk el másoktól is. Mert a verbális agresszió kérdésében, amelyet gyakran tettlegesség szokott követni, nincs árnyalt kép. Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt.”

Nyomoz a rendőrség

Közben a Transtelex híre szerint a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség Bűnügyi Nyomozó Osztálya pénteken bejelentette, hogy fenyegetés miatt hivatalból nyomozást indít, a Román Rádiótársaság közleményében pedig az áll, Bartha kijelentése „egyértelműen büntetőjogi kategóriába tartozik. Jogi síkra kell terelni, és ebben kell támogatni minden célkeresztbe kerülő újságírót.”

A Mi Hazánk Mozgalom szerint ugyanakor nem tartozik büntetőjogi kategóriába a politikusuk kijelentése. Hozzátették, Parászka „egyébként egy magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró”. A szélsőjobboldali párt szerint a politikus senkit nem szólított fel az újságíró bántalmazására, de vizsgálják az esetet. Bartha csak röviden kommentálta az esetet: „Az ügyet részemről lezártnak tekintem”.

Tiltakozik a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az újságírók elleni erőszakra buzdító gyűlöletbeszéd ellen és ezt várja a kormánytól is

Parászka Boróka újságíró felakasztásáról beszélt a Mi Hazánk politikusa

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások