fbpx
Részlet az M1 Híradó 2022.10.23-i adásából.

126,6 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az MTVA

Ez némi csökkenést jelent az előirányzott összegben. A parlamentben néhány politikus megkérdezte a Médiatanács elnökét a közmédia kiegyensúlyozatlanságáról.

A parlament Költségvetési Bizottsága mai, hétfői ülésén Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke ismertette a hatóság és a közmédia 2023-as büdzséjének fő számait.

A vg.hu tudósítása szerint Koltay kifejtette: az NMHH büdzséje 58,6 milliárd forintos főösszeget irányoz elő 2023-ra, míg a Médiatanács egymilliárd forint alatti, a kezelésében lévő előirányzatokat illetően pedig 1,3 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel számol.

Átlagosan 3 millió forint jutalomra számíthatnak a médiahatóság emberei

A legnagyobb tétel az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) önálló költségvetése: ezt 126,6 milliárd forintosra tervezik a következő évre, ebből 5,5 milliárdot tesznek ki a kereskedelmi bevételek.

A főösszeg 3,5 milliárd forinttal kevesebb az ideinél, ami 130,141 milliárd forint.

Az NMHH elnöke szerint csökken a kiegyensúlyozottsági panaszok száma

A VG.hu beszámolója szerint az ülésen a bizottság ellenzéki tagjai a közmédia műsorszórásáról kérdezték az NMHH elnökét, aki jelezte: a tartalom tekintetében – kizárólag a közzététel után – hatóságként járnak el, akinek pedig a szerkesztőségi gyakorlattal problémája van, az a törvény nyújtotta eszköztárral élhet.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én. Fotó: MTI / Kovács Attila

Koltay hozzátette: a magyar jogrendnek immár huszonhat éve, 1996 óta része a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye, így bár egy-egy tartalom természetesen többféleképpen is értelmezhető, a hatósági eljárásban szubjektivitásról nincs szó, már csak azért sem, mert az elmúlt két évtizedben számos irányadó hatósági és bírósági döntés született ebben a tárgykörben.

„Az elmúlt években egyre csökken a kiegyensúlyozottsági panaszok száma például a 2010-es évek elejével összevetve”

– mondta az NMHH elnöke. Koltay ezt azzal magyarázta, hogy elmondása szerint az online kommunikáció terjedésével valamelyest csökkent a televíziós és rádiós hírműsorok súlya.

A költségvetési bizottság 11 igen és 5 nem szavazattal támogatta az NMHH 2023-as egységes költségvetési javaslatának parlament elé terjesztését.

Épp a napokban számoltunk be arról a Media1-en, hogy a The State of State Media című nemzetközi jelentés szerint a magyar média egy jelentős része állami ellenőrzés alá került.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Részlet az M1 Híradó 2022.10.23-i adásából. Fotó: adáskép.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások