fbpx
Az erdélyi KESMA egyes lapjai - januárban hiába keresik őket az újságosnál

Bezárják a fideszes erdélyi magyar nyomtatott sajtó többségét

Demeter Szilárd vezetésével gründolták össze magyar közpénzből, de december végén bezárják az erdélyi magyar nyomtatott sajtó többségét. Megszűnnek Krónika, a Székelyhon és a Székely Hírmondó napilapok, a Heti Hirdető heti-, valamint a Nőileg havilap is. Ezzel egyidőben felszámolják az egész Székelyföldet lefedő lapterjesztő és kézbesítő hálózatot is, írja a Magyar Hang.

A hang.hu beszámolója szerint szerda este helyi idő szerint háromnegyed hatkor a Székelyhon.ro regionális portálon az alábbi szűkszavú közlemény jelent meg:

„a nehéz gazdasági helyzet és annak valószínűsíthetően hosszabb távú fennmaradása arra kényszerít bennünket, hogy a tevékenységeinket átszervezzük az év végéig. A legészszerűbb döntés ebben a helyzetben, hogy 2022. december 30-tól felfüggesztjük a nyomtatott lapok kiadását, a lapterjesztést és kézbesítést, valamint a lapkereskedelmet. Az elektronikus médiumok (online portálok, rádiók, újmédiás tartalmak) továbbra is az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak. Príma Press Kft.

Egy nappal előbb tudták meg a dolgozók, hogy vége

A Magyar Hang szerint a drákói döntésről a médiacsoport dolgozói egy nappal korábban értesültek: információik szerint Nemes László ügyvezető igazgató egy nyolcvan fős online értekezleten közölte a hírt az újságírókkal és adminisztrációs dolgozókkal.

Azt, hogy emiatt kiket fognak kirúgni és kit nem, a közvetlen helyettesek fogják közölni az érintettekkel. Biztosan lesznek leépítések: mivel nem lesz nyomtatott termék, tördelőkre, lapterjesztőkre és kihordókra biztosan nem lesz szükség.

Egyre nyíltabban beszélt róla korábban a Fidesz, hogy ő vásárolgatta fel az erdélyi médiumokat

A hang.hu mai cikkében felidézte:

a Fidesz először csendben, aztán már egyre nyíltabban kezdte felvásárolgatni az erdélyi magyar médiát a magyarországi KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) mintájára az elmúlt években.

Demeter Szilárd kormányzati megmondóember és főkultúrideológus az Átlátszó Erdélynek 2018 januárjában adott interjújában már egészen nyíltan beszélt arról, hogy ő lobbizta ki a pénzt a felvásárlásokat intéző Erdélyi Médiatér Egyesületnek, amelynek ő a „nem hivatalos nagykövete”.

Ami csak eladó volt, az kellett a Fidesznek, most viszont már nincs pénz

Felvásároltak minden eladó médiaterméket: nyomtatott napi és hetilapokat, több rádiót, online oldalakat. Ehhez szinte számolatlanul dőlt a közpénz Magyarországról: 2021-ben az Átlátszó oknyomozó portálon Évi ötmillió euróból hízik az erdélyi magyar média kis gömböce címmel Sípos Zoltán arról írt: három és fél év alatt, 2021. június végéig 7,45 milliárd forint (akkori árfolyamon 20 millió euró) támogatást kapott a magyar kormánytól az Erdélyi Médiatér Egyesület. A támogatás révén a korábban ismeretlen egyesület az erdélyi magyar sajtó messze legnagyobb médiatrösztjévé vált: ma már azokat a médiaorgánumokat könnyebb felsorolni, amelyek nem tartoznak az egyesület portfóliójába.

 A bekebelezett orgánumok logói: rövidebb azokat az erdélyi magyar médiatermékeket felsorolni, amiket nem sikerült megszerezniük
A bekebelezett orgánumok logói: rövidebb azokat az erdélyi magyar médiatermékeket felsorolni, amiket nem sikerült megszerezniük (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

A nagyszabású tervek komoly változásokat is hoztak az erdélyi sajtópiacon, és a döntések némelyike nem nyerte el a korábbi olvasók tetszését. 2019 nyarán összevontak négy napilapot: az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Gyergyói Hírlap és a Vásárhelyi Hírlap összeolvadt és Székelyhon néven jelent meg – a bevezető kampány során még egy Toyota Corolla személygépkocsit is kisorsoltak. Az olvasók jelentős része felháborodott: úgy érezték, ellopták tőlük a helyi lapjukat, és kaptak helyette egy regionális katyvaszt. Ami ráadásul cégen belüli konkurencia is volt, hiszen a Krónika országos napilap is a portfólióhoz tartozott. A bővülés információink szerint még idén is tartott – néhány hónapja vásárolták meg azt a Székely Hírmondót, amit decemberben bezárnak. A KESMA-modellt a működésben is másoltak: az erdélyi Mediaworks a Príma Press Kft-volt, egy adott pillanatban több mint 30 médiacsatornával és közel 300 alkalmazottal.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a Fidesz nem használta az erdélyi médiaportfóliót olyan nyílt propagandára, mint itthon egyes KESMA-kiadványokat. Igaz, kritizálni sem lehetett a magyar kormányt, sőt az RMDSZ-szel is feltűnően kesztyűs kézzel bántak ezek a lapok. Fontos pillanatokban azonban kibújt a szög a zsákból: az idei választási kampányban például az ellenzéki miniszterelnökjelölt, Márki-Zay Péter kolozsvári látogatásáról a Krónika így számolt be: Orbán Viktorral szembeni gyűlöletét hozta Erdélybe Márki-Zay Péter.

Már számítani lehetett erre

A Magyar Hang szerint az utóbbi hetekben-hónapokban a szakmán belül többször is lehetett hallani olyan híreket, hogy akadozik a Budapestről megígért támogatás, és ha nem jön pénz, baj lesz. Ez most bekövetkezett, igaz, az indoklásul egészen mást, a „nehéz gazdasági helyzetet” mondták. Úgy tűnik, Erdélyben sem sikerült egy saját lábán megálló, nyereséges médiavállalkozást létrehozni.

Az erdélyi magyar sajtóhelyzetről beszélgettünk néhány hónapja az Átlátszó Erdély főszerkesztőjével, a beszélgetés az alábbi lejátszóval érhető el.

A TV2 Csoport mégis elengedte Szerbiát, legalábbis egyelőre

További hírek találhatók a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is, és kérheti tartalmainkat már Telegramon is.

Borító: Az erdélyi KESMA egyes lapjai – januárban hiába keresik őket az újságosnál Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang (a szerkesztőség engedélyével)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások