fbpx
A kormány az uniós szankciók kapcsán induló Nemzeti Konzultációt bombával népszerűsítő hirdetése Budapesten

A Momentum a Magyar Reklámszövetséghez fordult a kormány bombás hirdetése miatt

Gelencsér Ferenc pártelnök a kormány bombás hirdetésének reklámetikai vizsgálatát, illetve azok eltávolíttatását kéri a reklámszakmai szövetségtől.

A kormány a legújabb „nemzeti konzultációját” bombaként ábrázolt szankciókkal reklámozza. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője szerint ez ízléstelen és hazug, ezért a Magyar Reklámszövetséghez (MRSZ) fordult – közölte a párt a Media1.hu-val egy mai, keddi közleményében.

Gelencsér a Facebook-oldalán publikált bejegyzésében azt írta: „Miközben a szomszédban háború zajlik, és Putyin is egyre gyakrabban utal nukleáris fegyverek bevetésére, az állítólag a »béke pártján« álló kormány legújabb propagandakampányában ledobott bombaként ábrázolja az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit”.

Mivel Gelencsér szerint a szövetség Reklámetikai Kódexe alapján ez etikai szabályokat sért, azt kéri, hogy a szövetség vizsgálja meg a reklámot és távolítsa el.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.
Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. Fotó: Gelencsér Ferenc / Facebook (archív).

A Momentum elnöke a következő levelet küldte el a Magyar Reklámszövetségnek:

„Tisztelt Reklámetikai Bizottság!
Biztosan Önök is értesültek Magyarország Kormányának legújabb reklámkampányáról, ami az Európai Unió Oroszország ellen – végső soron a háborús agresszor meggyengítése, megfékezése érdekében – hozott szankcióiról szóló nemzeti konzultáció kitöltésére buzdít.
A Magyar Reklámszövetség Reklámetikai Kódexe alapján a kormány kampánya egyértelműen megsérti a reklámetikai szabályokat: miközben az Oroszország által indított háborúban naponta bombáznak civil célpontokat, többek közt Kijevben is, a magyar kormány hivatalos kommunikációja ledobott bombaként illusztrálja az agresszort gyengíteni és megállítani hivatott uniós szankciókat. Teszi ezt többek között a Magyarország Kormánya hivatalos Facebook-oldal borítóképén, illetve az erre a célra készített videóban is.
A kommunikációs kampány érzéketlen a megtámadott Ukrajnával és a háború valamennyi áldozatával szemben: mind a megkínzott és megölt ukrán civilekkel és katonákkal, mind az otthonukból elmenekült milliókkal. A kommunikáció egyedül arra alkalmas, hogy kiszolgálja az orosz propagandacélokat és gyengítse az agresszorral szemben fellépő Európai Unió egységét.
Arra kérjük a Magyar Reklámszövetség Reklámetikai Bizottságát, hogy mielőtt közpénzmilliárdokat költenek rá, haladéktalanul értékelje a kormány nemzeti konzultációs kampányát és állapítsa meg az etikai vétséget.
Üdvözlettel,
Gelencsér Ferenc”

A bombaként ábrázolt szankció egyébként azért is érdekes, hiszen azokat a magyar kormány is megszavazta.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A kormány az uniós szankciók kapcsán induló Nemzeti Konzultációt bombával népszerűsítő hirdetése Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások