fbpx
Európai zászlók Brüsszelben.

Elítélte a szlovén kormányt a sajtószabadság elleni támadásai miatt az Európai Parlament

Azt kifogásolták az európai parlamenti képviselők, hogy Janez Janša kormánya megpróbálta visszatartani az állami hírügynökség, az STA finanszírozását.

Az EP-képviselők 356-284 arányban támogatták azt a határozatot, amely elítéli a ljubljanai kormányt, egyebek mellett az államilag finanszírozott média munkájába történő beavatkozásért is – számolt be a The Guardian nyomán az Euronews.

Az állásfoglalás ugyan nem nevezi meg Janez Janša szlovén miniszterelnököt, de egyértelműen ellene irányul, miután többször is „presstituáltaknak” nevezte a sajtó munkatársait, támadta az oknyomozó riportereket, és összeesküvés-elméleteket is terjesztett.

Mint arról a Media1 korábban beszámolt, a szlovén állami hírügynökség, az STA 2021-es, törvényileg előírt állami támogatását a kormány sokáig visszatartotta, és csak novemberben sikerült megállapodni róla, miután a szlovén legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nem zárható el az állami hírvállalat finanszírozása.

Az Európai Parlament szerint azonban még így is legalább 507 ezer eurós állami támogatással tartozik a szlovén költségvetés a hírügynökségnek.

„Az Orbán-kormány mintájára Janša a közpénzből finanszírozott média függetlenségének korlátozására törekedett”

– fogalmazott az ügyben a The Guardian.

Az STA-t a szlovén kormányfő korábban „nemzeti szégyennek” is nevezte, és megpróbálta a főigazgatóját eltávolítani.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások