fbpx
Érkezik a Népszava egy postaládába

Magyar médiumokat támad az orosz külügy – reagáltak rá a lapok

Betámadta a hvg.hu-t és a Népszavát az orosz külügyminisztérium. Mindketten röviden reflektáltak is rá.

Az orosz külügyminisztérium a Facebook-oldalán bírál három, a magyar sajtóban megjelent cikket, a lapokat megvádolva, hogy lejáratják „Moszkva különleges katonai műveletét” (magyarán Oroszország Ukrajna elleni invázióját – megj. a szerk.).  A minisztériumi Facebook-bejegyzésben kiemelt cikkek közül kettő a hvg.hu-n, egy a Népszavában jelent meg.

HVG

Oroszország szerint a „HVG nevű ellenzéki magazin” a nyugati média hazugságait terjesztette, amikor a brit védelmi minisztériumra hivatkozva megírta, hogy az oroszok nemzetközi szerződés által tiltott, régi szovjet aknákat vetettek be a civilek ellen. A külügyminisztérium nem fejtette ki, hogy miért tartja hazugságnak az állítást, inkább amiatt panaszkodtak, hogy az orosz oldal videós bizonyítékait figyelmen kívül hagyta a lap arról, hogy Donyeckben az ukránok is használtak ilyen aknákat – írja a hvg.hu.

A Zaporizzsjai Atomerőmű körül kialakult helyzettel kapcsolatos egyik HVG-s cikket is támadja Oroszország. Az írásban Volodimir Zelenszkij kabinetfőnökét, Andrij Jermakot idézte a lap, aki így nyilatkozott. „Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak”. Jermak figyelmeztetett rá, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkreteszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen. „Ez az egyike azoknak az okoknak, amiért maximális erőfeszítéseket akarunk tenni, hogy a háború aktív fázisát az ősz végéig lezárhassuk” – fogalmazott Jermak, hozzátéve, hogy a harcok már csaknem fél éve folynak. Jermak mindemellett hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg mindent elkövet az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására.

Újságírók állnak egy katonai csapás során megsérült lakóház mellett Kijevben 2022. április 29-én.
Újságírók állnak egy katonai csapás során megsérült lakóház mellett Kijevben 2022. április 29-én. Fotó: Depositphotos

Az orosz külügyminisztérium azt állítja, hogy nem mutatta be a hvg.hu a cikkben a nukleáris katasztrófa elhárítására tett orosz erőfeszítéseket. Ez utóbbiakat némileg árnyalhatja, hogy eddig egyedül az orosz fél fenyegetőzött atomháborúval, még februárban Vlagyimir Putyin utalgatott rá, aztán az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov, de még előtte jött Dmitrij Medvegyev, aki lassan már havi rendszerességgel előhozza a témát – jegyezte meg a hvg.hu az orosz bírálat kapcsán.

Népszava

A Népszava kapcsán Szergej Lavrov tárcája a portálon augusztus 10-én a Bizarr keresztényüldözés Oroszországban címmel megjelent írást bírálja. A cikk a Jehova tanúi orosz képviselőiről szólt, akik a cikk szerint vegzálásának vannak kitéve. Az orosz külügyminisztérium azt fájlalja, hogy a „ruszofób, balliberális” Népszava „le akarja járatni” az Ukrajnában zajló „különleges katonai műveletet” ezzel.

A Népszava erre így reagált:

„Ugyan nem ér fel azzal az érdemrenddel, amelyet Szijjártó Péter kapott Vlagyimir Putyintól, de az a ritka megtiszteltetés érte a Népszavát, hogy közleményben támadja egy cikke miatt az orosz külügyminisztérium.”

A cikkben valóban szerepelt, hogy „Oroszországban az Ukrajna elleni különleges katonai művelet nyíltan terület- és lakosságszerző háborúvá változott, s ezzel együtt jár a Nyugat-ellenesség állami ideológiává emelése,a jehovisták ennek a tendenciának lettek a szenvedő alanyai”, az viszont nem egészen világos a Népszava szerint, hogy egy háborút hogyan lehet önmagán túli érvekkel – példának okáért a július 25-i ENSZ-adatok szerint több mint ötezer civil halálos áldozattal és eddig 6,3 millió menekülttel – lejáratni.

Az orosz külügyminisztérium vádja szerint a Népszava álhírt terjeszt, de a lap reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában a tárca közleményében virít egy hamis állítás, mégpedig az, hogy a Népszava ne jelezte volna azt, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek nyilvánította a Jehova tanúit. Valójában ez két helyen is szerepel benne.

A Népszava megjegyezte:

„az, hogy a Népszava »lejáratja« a háborút és álhírt terjeszt róla, elég kemény vád, az orosz parlament alsóháza, a duma 2022. március 4-én fogadta el azt a törvényt, amely akár 15 év szabadságvesztéssel bünteti, ha valaki nem a Kreml szájíze szerint beszél vagy ír az orosz-ukrán konfliktusról. Bünteti a törvény Oroszországban azt is, ha valaki egyszerűen csak nevén nevezi a háborút, és nem a »különleges katonai művelet« kifejezést használja helyette. Mentségünkre itt Magyarországon csak azt hozhatjuk fel, hogy a háború szót használja az Orbán-kormány is azokban a hirdetésekben, amelyekben az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióit teszi felelőssé az inflációért.  Ezek a hirdetések eddig nem szolgáltattak elégséges alapot ahhoz, hogy Oroszország visszavonja azt a Barátságért érdemrendet, amellyel Vlagyimir Putyin orosz elnök tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert tüntették 2021-ben, és amelyet a magyar tárcavezető a háború ellenére deklaráltan nem akar visszaadni.”

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítófotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások