fbpx
A 9 magazin legújabb lapszáma.

Kálmán Olga férje lett a balhés ferencvárosi médiacég új ügyvezetője – A polgármester szerint elesett a sajtószabadság a kerületben

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt is közölte, hogy Vágvölgyi B. András, a 9 magazin című helyi lapot kiadó médiacég eddigi ügyvezetője, Hagymás Zoltán által leváltott főszerkesztő nem kerül vissza a lap élére. Hadházy Ákos képviselő is kifogásolja a történteket.

„A sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett. Vágvölgyi B. András nem kerül vissza a főszerkesztői pozícióba és az újságíró szakma helyett politikusok fognak dönteni a következő főszerkesztő személyéről. A médiacég új ügyvezetője pedig Kálmán Olga képviselő asszony férje lett”

tudatta Facebookon Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének polgármestere.

Kálmán Olga (aki korábban az ATV, majd a HírTV műsorvezetője volt, jelenleg pedig a DK politikusa) férje, aki most a 9 magazin kiadójának vezetője lesz, Hoffmann György adásrendező. Hoffmann György korábban az RTL-nél és a TV2-nél, majd a HírTV-nél és az ATV-nél is dolgozott. 2008 és 2015 között a Magyar Televízió munkatársa volt.

Mint arról a Media1 is beszámolt, Ferencvárosban a helyi, önkormányzati tulajdonú médiacég vezetője néhány héttel ezelőtt elbocsátotta Vágvölgyi B. András főszerkesztőt. Ezt követően kiderült az is, hogy ha a főszerkesztőt nem helyezik vissza pozíciójába, akkor a stáb is felmond.

A főszerkesztő elbocsátását követően Baranyi Krisztina polgármester egyszer már megdöbbenésének adott hangot és azt közölte, hogy nem tudott az elbocsátásról, arról a helyi médiacég vezetője, Hagymási Zoltán maga döntött.  Vágvölgyi B. András szerint mondvacsinált indokkal rúgták ki. Az ügy előzményeiről itt érhetők el a Media1 írásai.

Frissítés 17:30

Hadházy Ákos arra figyelmeztet, hogy a fideszes propaganda ellentéte nem lehet balos propaganda

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is jelen volt a testületi ülésen, amiről Baranyi Krisztinához hasonlóan szintén a Facebookon számolt be.

Többek között azt írta:

Ma a ferencvárosi képviselő-testület ülésén jártam, mert nagyon kíváncsi voltam, mire jut az úgynevezett ellenzéki többség a sajtószabadsággal. A kerületi lap – korábban nyílt pályázaton kiválasztott – főszerkesztőjét ugyanis május végén egyszer csak elbocsátotta az önkormányzati médiacég ügyvezetője (arra hivatkozva, hogy a havilap főszerkesztője nem volt bent minden nap a szerkesztőségben). Válaszul a teljes szerkesztőség kilátásba helyezte a felmondását, Baranyi Krisztina polgármester pedig a cégvezető felmentését kezdeményezte.
A cégvezető felmentéséhez és a főszerkesztő visszahelyezéséhez tíz szavazat kellett, és nem is ez hiányzott. A napirend vitája azonban rendkívül elhúzódott, szomorú volt látni, egyes képviselők mennyire igyekeztek éppen a lényegről nem beszélni. A médiacég ügyvezetőjét felmentették, de a helyére kinevezett új ember személye finoman szólva nem garancia a függetlenségre. Ráadásul úgy döntöttek, pályázatot írnak ki a főszerkesztői posztra, pedig a jelenlegi vezetőt egy nyílt pályázaton választották ki. (…) Nagyon fontos emlékeztetni magunkat, hogy a fideszes propaganda ellentéte nem a balos propaganda, hanem a független sajtó! Bármennyire is kellemetlen ez néha az ellenzéknek is, a szabad sajtó érték és a demokrácia egyik alapja. A szabad sajtó a garancia arra, hogy ha egyszer majd az ellenzék jut hatalomra, tényleg máshogyan mennek majd a dolgok – hiszen a szabad sajtónak egyik oldal sem tud “odaszólni”, hogy miről szabad és miről nem szabad írni. Emiatt most az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak is nagy a felelősségük: csinálhatnak jó lapokat (a 9 Magazin független vélemények szerint is unikum volt ebben a kategóriában), vagy megpróbálhatják lemásolni a Fideszt. Utóbbit én nem javaslom…
Végül hadd mondjam el, hogy ma több párt képviselője azt mondta, hogy Baranyi Krisztina egyedül maradt. Én azt hiszem, egyetlen kérdés a fontos, hogy a ferencvárosiak támogatják-e őt. És azt is hiszem, ha innen nézzük, inkább bizonyos pártok maradtak nagyon egyedül.

Még több tartalom érhető el a Media1.hu oldalon. Követhet minket Facebookon is, és kérheti tartalmainkat Telegramon is.

Borító: A 9 magazin legújabb lapszáma. Fotó: 9magazin.hu

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások