fbpx
A 9 magazin legújabb lapszáma.

Megdöbbent Vágvölgyi B. András elbocsátásán Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere

A polgármester szerint a kerületi médiacég ügyvezetője csak ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására. A történteket a Népszabadság bezárásához hasonlította.

Mint arról az Index nyomán a Media1 is beszámolt hétfőn, elbocsátotta Vágvölgyi B. Andrást a ferencvárosi önkormányzat kiadója május végén a ferencvárosi 9 magazin című kerületi újságtól, méghozzá azonnali hatállyal, szerződésszegésre hivatkozva. Az indoklás az volt, hogy a munkavállaló nem jelent meg a munkahelyén.

Az eset kapcsán Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének polgármestere egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben fejtette ki a gondolatait. Mint írta, őt is csak néhány napja, utólag értesítette Vágvölgyi elbocsátásáról az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, vagyis előzetesen nem tudott a felmentésről semmit.

„Az egyoldalú felmondás indoka az, hogy a főszerkesztő nem minden nap jelent meg a szerkesztőségi irodában”

– írta Baranyi, aki szerint, bár fontos a munkaügyi szabályok betartása, de „nyilvánvaló, hogy egy újság, pláne egy havilap szerkesztőjének szükségtelen minden reggel nyolctól az íróasztalát támasztania”.

A ferencvárosi polgármester szerint Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató csak ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására.

Vágvölgyi B. András
Vágvölgyi B. András. Fotó : eirodalom.ro

Nem fogadták el a médiacég üzleti tervét

Baranyi azt feltételezi, hogy Hagymási az elbocsátást a kerületi képviselők egy részének nyomására tette, melynek gyanúját erősíti az is, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a médiacég 2022-es üzleti tervét.

„Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg nagyban”

– vélekedett a polgármester, aki hangsúlyozta: nem fogja hagyni a helyi sajtó eltiprását.

Felidézte: 2020 tavaszán nyílt pályázatot írtak ki az akkor még Ferencváros című kerületi újság főszerkesztői pozíciójára és ennek kapcsán felkérte a frakciókat, hogy delegáljanak a főszerkesztő személyéről döntő zsűribe további tagokat, ám a frakciók nem éltek a lehetőséggel, „viszont azonnal támadták a pályázatot”.

Torzsa Sándor, az MSZP és a DK helyi képviselőit tömörítő frakció vezetője a polgármester elmondása szerint a következő választ adta: „nem kívánunk jelölni ebbe a bizottságba, mert a pályázati kiírás és annak körülményei súlyosan aggályosak, ezért az egész folyamatot illegitimnek tekintjük”. Később egy médiacég felállításában meg tudtak egyezni.

Az újság vezetésére kiírt pályázatot Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs egykori főszerkesztője nyerte meg. A kiadással megbízott Ferencvárosi Média Kft. igazgatójának Hagymási Zoltánt választotta meg a képviselő-testület, aki már a fideszes éra alatt is a helyi televízió vezetője volt.

„Olyan újság nincsen, ami mindig mindenkinek teljesen megfelel. A 9 magazin sem ilyen. Nekem is akadnak időnként kifogásaim, lennének ötleteim. De távol tartom magam attól, hogy a sajtó munkájába beleavatkozzak”

– írta Baranyi.

A polgármester felidézte: Torzsa Sándor, az MSZP-DK képviselőcsoport vezetője tavaly júniusban levelet írt neki, a jegyzőnek és Hagymási cégvezetőnek a helyi előválasztáson induló DK-s jelölt szerinte előnytelen fotója kapcsán:

„ (…) frakciónk azonnali vizsgálatot kér, ami megválaszolja azt a kérdést, hogyan fordulhat elő, hogy egy szerkesztett újságban, ami többszörös lektoráción megy keresztül, egy ilyen személyében degradáló kép kerül beszerkesztésre? Reméljük, hogy kínos magyarázkodáson kívül, valódi következményei lesznek” .

A kérdést később tisztázni tudták.

Egy képviselő a teljes lapot megszüntette volna

Múlt héten került a képviselő-testület elé a médiacég 2021-es beszámolója és idei üzleti terve. A üzleti terv része a papír árának jelentős emelkedése miatti magasabb nyomdaköltség, és ennek megfelelően az önkormányzati támogatás emelése volt, amit a testület nem szavazott meg.

Torzsa Sándor az üzleti terv későbbi elfogadásához újabb előterjesztést kért a városvezetéstől, és a lappal kapcsolatos különböző koncepciók közötti testületi döntést szorgalmazta.

„A lokálpatrióták egy kicsit tovább mennének, mi javasolnánk a Kilences teljes megszüntetését, hiszen mint ahogy Baranyi Krisztina polgármesterünk mondta, tőlünk teljesen független”

– mondta ezután Baranyi Krisztina bejegyzése szerint a fideszes Deutsch László. Vágvölgyi munkaszerződését másnap szüntették meg.

„Az ügyvezető indoklását a főszerkesztő eltávolítására elfogadni nem tudom. Választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan”

– zárta bejegyzését a polgármester.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A 9 magazin legújabb lapszáma. Fotó: 9magazin.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások