fbpx
Részlet A terhes férfi című Netflix-sorozat ajánlójából.

Eldőlt, vizsgálja-e A terhes férfi című Netflix-sorozat két epizódját a Médiatanács

Emellett az is kiderült, hogy több médiaszolgáltató ellen is eljárás indult ugyanazon törvény vélelmezett megsértése miatt. Ugyancsak eljárás indult a HírTV társadalmi célú reklámja kapcsán is.

Mint arról a Media1 beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa múlt heti ülésének napirendjén több olyan pont is szerepelt, melyek eredményéről az NMHH által megküldött közleményben nem esett szó.

Ilyen volt a Rádió 1 üzemeltetőjének kérelme, továbbá a HírTV-n március és április között sugárzott „Választás 2022” című társadalmi célú reklám vizsgálata is, hogy az összhangban volt-e a médiatörvénnyel, valamint egy netflixes sorozat, A terhes férfi két epizódjának vizsgálata is.

A Media1 levélben fordult a hatósághoz, hogy megtudja, milyen döntések születtek a szóban forgó ügyekben. Végül hosszas várakoztatás után végül tegnap, szerdán küldtek választ az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától. Ebben mindössze a Médiatanács határozatait időközben közzétevő oldalra irányítottak minket – a pénteki közlemény kiküldésekor ezen még nem voltak elérhetőek a döntések.

A honlapról kiderült, hogy A terhes férfi című Netflix-sorozat 1. és 5. epizódjának bejelentés alapján történő vizsgálata kapcsán a Médiatanács úgy döntött, hogy a testület nem továbbítja a bejelentést a holland Commissariaat voor de Media (CVDM) társhatóságnak; erről a bejelentőt hivatalos levélben fogják értesíteni.

A terhes férfi című sorozat a Netflix honlapján.
A terhes férfi című sorozat a Netflix honlapján. Fotó: netflix.com

Egy sor rádió ellen indult vizsgálat ugyanazon ügyben

Azt is megtudtuk, hogy a grémium közigazgatási hatósági eljárást indít az LBK Rock Kft.-vel szemben a médiaszolgáltató által üzemeltetett FM 103.9 – A ROCK  április 18-24. közötti működésére vonatkozóan, a 2010. évi médiatörvény 63. paragrafusának 12. bekezdésében foglalt rendelkezés vélelmezett megsértése miatt. A törvény ezen pontja azt mondja ki, hogy a „médiaszolgáltató a hatósági szerződésben rögzítetteknek megfelelő műsor sugárzására jogosult és köteles, az általa üzemben tartott saját hálózaton, berendezésekkel, eszközökkel vagy elektronikus hírközlési szolgáltató (műsorszóró) szolgáltatás közreműködésével”.

  • Ugyanezen paragrafus vélelmezett megsértése miatt az Auris Média Kft. által üzemeltetett tiszafüredi és abádszalóki Rádió 1 frekvenciák ügyében is hatósági eljárást indít a Médiatanács a március 21-i adásnap nyomán;
  • Szintén emiatt vizsgálja a Rádió 8 Körmend Kft. által üzemeltetett Körmend FM-et a grémium egy február 4-i eset kapcsán,
  • ahogyan a Radio Plus Kft. által működtetett, kiskunmajsai Rádió 1-et is vizsgálják egy március 1-jei adásnap miatt,
  • és az Echo Penisola Kft.-hez tartozó Rádió 1 Part (Siófok, Fonyód) is eljárást indítottak egy március 31-i eset kapcsán.

A grémium a Radio Plus Kft. által üzemeltetett, szegedi Rádió 1 hatósági szerződésének módosításához is hozzájárult.

Eljárás indult a HírTV ellen is

Mint kiderült, a Médiatanács hatósági eljárást indít a HírTV Zrt.-vel szemben, mivel a csatorna március 29. és április 3. között összesen 91 alkalommal sugárzott Választás 2022 című társadalmi célú reklámja a grémium szerint megsérthette a médiatörvény 32-es paragrafusának 4. bekezdését, mely azt mondja ki, hogy „politikai reklám, közérdekű közlemény és társadalmi célú reklám közzétételekor a közzététel megrendelőjét egyértelműen meg kell nevezni”.

A Hír TV Angol utcai székháza.
A Hír TV Angol utcai székháza. Fotó: Ladányi András / Media1

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Részlet A terhes férfi című Netflix-sorozat ajánlójából. Fotó: netflix.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások