fbpx
A Google épülete Mountain View-ban

Titkolja a Google, mely magyar hírportálok tartalmaiért fizet

Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tartalmaikért.

„Elkezdtük az egyeztetést a magyarországi híroldalakkal az új szerzői jogi törvény alapján. A megkeresett partnerek listája jelenleg nem nyilvános”

– ezt válaszolta a Media1 írásos kérdésére a Google magyarországi sajtóirodája, amikor a minap arról érdeklődtünk, mely portálokkal kötött eddig megállapodást arról, hogy az Európai Unió Digital Act elnevezésű szerzői jogi rendelete alapján fizet a tartalmai felhasználásáért.

Kérdésünk apropóját az adta, hogy a Google (Alphabet) egyik illetékese néhány nappal ezelőtt 300, uniós tagállamban működő céggel kötött megállapodásról beszélt a Reutersnek. Az első körös megállapodások kétharmadát német kiadók alkotják, például a Der Spiegel, a Die Zeit és a Frankfurter Allgemeine Zeitung, de már magyar portál is van a partnereik között. Megírtuk azt is, hogy a Media1.hu is szerződött a céggel, arról viszont egyelőre nincs tudomásunk, hogy kikkel kötöttek még hasonló megállapodást.

A Google sajtóirodájának válasza alapján viszont ezek szerint még az sem nyilvános, hogy egyáltalán kiket kerestek meg a díjazás kapcsán.

Google. Fotó: Google sajtószoba
Google. Fotó: Google sajtószoba

A Magyar Lapkiadók Egyesülete éa Repropress közös jogkezelést szorgalmazott

Május elején egyébként a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) közleményben tudatta lapunkkal, hogy a Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai és Szomszédos Jogi Egyesületével közös jogkezelést szorgalmaznak a magyarországi tartalomszolgáltatókkal, hogy együtt tudjanak fellépni a techóriásokkal szemben mint amilyen a Google vagy a Facebook.

Ennek előnye az lehet, hogy így jobb szerződéses kondíciók harcolhatók ki. Egy e-mail címet is megadtak, ahová várják a kiadók jelentkezését.

Beszéltünk a Google 300 uniós médiacéggel kötött megállapodása kapcsán az MLE egyik illetékesével is, de egyelőre nekik sem volt tudomása arról, hogy kivel szerződött még le a Google a Media1-en kívül Magyarországon.

Később természetesen még visszatérünk a témára, ha bármi fejlemény az üggyel kapcsolatban kiderül.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: A Google épülete Mountain View-ban, Kaliforniában. Fotó: Stock / Depositphotos.com (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások