fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én.

Digital-Media Hungary: A Médiatanács elnöke szerint rémhír, hogy kiegyensúlyozatlan a magyar médiapiac

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az NMHH Médiatanácsának tavaly kinevezett elnöke volt az első szónoka a siófoki Digital-Media Hungary konferenciának kedden.

Koltay András a siófoki kétnapos üzleti médiakonferencián megtartott nyitóbeszédében azt mondta, szerinte idejétmúlt búcsúztatni a hagyományos, XX. századi médiát, és a média feladatai változatlanok, de tény ez is, hogy némi megújulásra is szükség van az új technológiák nyújtotta verseny miatt.

Az NMHH és a Médiatanács elnöke 7 pontban ismertette a konferencián a mondandóit. Koltay azzal kezdte, hogy média egy gazdasági tevékenység, azonban nem kizárólagosan üzlet, mivel közérdekű kötelezettségei is vannak, amiért felelősséget kell vállalnia. Kijelentette:

„a demokratikus jogállam alap pillére a média szabadsága.”

Azt mondta, ez az államra és a médiahatóságra is kötelezettségeket ró.

Koltay ezután kijelentette, hogy a magyar médiapiac sokszínű. Utalt rá, hogy sok kritika éri a magyar médiapiacot annak kiegyensúlyozatlansága és „átpolitizáltsága” miatt, de szerinte ez „rémhír”. Azt is mondta, szerinte épp, hogy korábban volt kiegyensúlyozatlan a médiapiac: Koltay úgy emlékszik, ez az 1990-es években volt így.

Koltay azt mondta, hamarosan publikálja médiapiaci jelentését az NMHH, amelyben majd adatokkal igazolják azt, hogy úgymond nem igaz a kiegyensúlyozatlanság. A jelentés azt is bemutatja majd, hogy  és az országban mindenütt sokszínű tartalomkínálat áll rendelkezésre.  A Médiatanács elnöke kijelentette, hogy Magyarországon bárki szabadon elmondhatja a véleményét.

A Médiatanács elnöke arra is felhívta a konferencia közönségének figyelmét, hogy a nagy online platformok veszélyeket is hordoznak magukban.

Koltay András az NMHH fontos feladatának nevezte a magyar média pozícióinak védelmét.

A Médiatanács elnöke kijelentette, hogy az NMHH-nak sajátos szolgáltató szerepet kell magára vállalnia, és a törvényi feladatok mellett előre fel kell ismernie a jövőbeni feladatait, azokra készülnie kell. Ennek érdekében a médiahatóság együttműködést szeretne a piac szereplőivel. Koltay szerinte ezt a célt szolgálja az is, hogy különféle piaci adatokat is szolgáltatnak az érdeklődők számára.

Koltay kijelentette, hogy együttműködést ajánlott fel nemrégiben egyetemi szervezetek számára, mivel szeretnék ösztönözni a médiával kapcsolatos kutatási tevékenységet velük közösen erősíteni.

A médiahatóság előtt álló feladatokra utalva Koltay kijelentette, hogy a következő időszakban a gyermekvédelmi tevékenység tekintetében szeretnének erősíteni, ami nem csupán a korhatári besorolások, a klasszifikációs karikák ellenőrzését jelenti, ugyanis az online térben és a különböző online platformokon a fiatalokra leselkedő veszélyektől is meg kell védeni a közönséget.

Koltay András utalt arra is, hogy az Európai Unió milyen médiaszabályozási szabályozást dolgozott ki nemrégiben. Az NMHH elnöke azt mondta, ezekhez a hatóságának is igazodnia kell.

Megemlítette a médiahatóság elnöke azt is, hogy az NMHH támogatja a 3G technológia kivezetését mobilkészülékcsere-programmal, és az 5G bevezetését ösztönző programot is futtat. Fontos feladatnak nevezte Koltay az űrtávközlés segítését is.

A médiakonferencián a Media1 is jelen van, jelen sorok szerzője délután Milkovics Pállal, a 168 óra kiadójának vezérigazgatóját kérdezi egy 20 perces beszélgetés keretében. Ha bármi érdekeset látunk, hallunk,tudósítunk.

Még több hír érhető el a Media1-en! Kérheti híreinket Telegramra is. Ott vagyunk Facebookon is.

Végül arra kérte a médiapiac egyes szereplőit, hogy működjenek együtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal.
Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én. Fotó: MTI / Kovács Attila

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások